Zakręcony chlebek czosnkowy domowej roboty. Jak zrobić odrywany chleb z czosnkiem?
Zakręcony chlebek czosnkowy w formie do pieczenia to sprawdzony przepis na imprezową przekąskę. Jak zrobić domowy chlebek czosnkowy i jak go zawinąć? Prosty przepis krok po kroku.
28.02.2022 | aktual.: 15.03.2024 11:50
Zakręcony chlebek czosnkowy – jak zrobić?
Pieczywo czosnkowe to coś, co kochają chyba wszyscy. Połączenie domowego chleba z ziołowym masłem to sprawdzony patent na kolację na ciepło i przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Jak zrobić zakręcony chlebek czosnkowy?
Przygotowanie takiego chlebka jest naprawdę proste. Pamiętaj jednak o tym, że musisz go odstawić do wyrastania, więc zarezerwuj sobie na to czas w ciągu dnia.
Wyrobione ciasto możesz też schować na noc do lodówki i upiec taki chlebek następnego dnia.
Zakręcony chlebek czosnkowy najlepiej smakuje na ciepło. Może być pysznym dodatkiem do pieczonych mięs czy szaszłyków, dodatkiem do sałatki czy po prostu samodzielną przekąską.
Najlepiej jest upiec go w keksówce – wtedy kawałki chleba najłatwiej się odrywa. W przepisie pokażemy Ci, jak zawinąć ciasto i umieścić je w formie.
Przepis na zakręcony chlebek czosnkowy poniżej. Jak zrobić? Składniki, wykonanie i przygotowanie krok po kroku.
Składniki
Chlebek – składniki
- 340 g przesianej mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g roztopionego masła
- 190 ml ciepłego mleka
Masło czosnkowe – składniki
- 120 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 natka świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki
- 200 g żółtego sera
Przygotowanie ciasta na chleb
Pracę nad przepisem na zakręcony chlebek czosnkowy rozpocznij od przygotowania ciasta na chleb.
W tym celu połącz w dużej misce: przesianą mąkę pszenną, suche drożdże, sól, cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko.
Dokładnie wymieszaj składniki. Możesz użyć tu zarówno robota kuchennego z końcówkami do wyrabiania ciasta lub zagnieść ciasto przy pomocy rąk.
Tak przygotowane ciasto odstaw na bok pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jak zrobić masło czosnkowe?
W międzyczasie przygotuj domowe masło czosnkowe. Jak je zrobić? Oto składniki i przygotowanie.
Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki, żeby było miękkie. Łatwiej połączysz je z pozostałymi składnikami i rozprowadzisz na cieście.
Masło czosnkowe – składniki. W małej misce połącz ze sobą miękkie i pokrojone na mniejsze kawałki masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobną pietruszkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Złożenie i pieczenie chlebka czosnkowego
Wracamy do pracy nad ciastem drożdżowym, czyli zakręconym chlebkiem czosnkowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na duży prostokąt. Następnie rozprowadź po całej powierzchni ciasta wcześniej przygotowane masło czosnkowe. Możesz zrobić to zarówno przy pomocy noża, jak i zwykłej łyżki stołowej.
Na koniec rozsyp na wierzchu starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Tak przygotowaną konstrukcję podziel na poziome pasy o szerokości 2-3 cm. Następnie zwiń każdy element w harmonijkę, po czym przełóż je do formy wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym.
Chlebek czosnkowy w takim wydaniu piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania tego przepisu wykorzystaj program "góra-dół".
Gotowy zakręcony chlebek czosnkowy serwuj od razu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe oraz przepyszne dania czeka na Ciebie w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele inspiracji kulinarnych, które zostaną z Tobą na dłużej :)