Zalewam 2 łyżeczki wrzątkiem i odstawiam. Piję przed snem, a boczki znikają
Greckie siano, fenegryka, boża trawka to nic innego, jak kozieradka. Przyprawa wykorzystywana jest głównie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety w postaci naparu. Regularnie spożywanie napoju przyśpieszy proces spalania tkanki tłuszczowej.
25.01.2024 | aktual.: 25.01.2024 16:39
Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych. Naturalnie występuje na terenie Azji i Europy Wschodniej, jednak uprawia się ją na całym świecie. To popularny dodatek do wielu dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Kozieradka nadaje daniom intensywnego, pikantnego posmaku.
Przyprawę wykorzystuje się w kuchni, kosmetyce (jest składnikiem orientalnych wcierek do włosów, ponieważ pobudza je do wzrostu), a także w medycynie naturalnej. Ziarna kozieradki są cenione ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Mało kto wie, ale napar z kozieradki przyśpiesza proces spalania tłuszczu. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kozieradka — właściwości, smak, pochodzenie
Przyprawa naturalnie występuje na terenie Azji i Europy Wschodniej. Ze względu na swój oryginalny smak obecnie uprawia się ją na całym świecie. W kuchni wykorzystuje się wyłącznie nasiona kozieradki, które nadają daniom charakterystycznego, ostrego, lekko orzechowego posmaku. Kozieradkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Przyprawę dopełni smak ryżu, curry, sosów czy potraw mięsnych.
Nasiona kozieradki skrywają mnóstwo cennych pierwiastków i witamin. W ziołolecznictwie przyprawę wykorzystuje się przy schodzeniach układu pokarmowego, bowiem znajduje się w niej śluz polisacharydowy. To substancja chemiczna, która działa osłaniająco i przeciwzapalnie. Regularnie spożywanie zmielonych nasion obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi.
Zalej wodą i wypij na czczo. Kilogramy pójdą w dół
Kozieradka jest bardzo zdrową przyprawą, która wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Mało kto wie, ale te niepozorne nasiona przyśpieszą proces odchudzania i spalania tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej i niestraszne ci intensywne, ostre smaki, przygotuj napar z nasion kozieradki.
Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste. Wyciągnij kubek i zagotuj wodę. Do kubka wsyp dwie łyżeczki nasion kozieradki. Zalej je wrzątkiem, a kubek przykryj talerzem, żeby przyprawa się zaparzyła. Odstaw go na 30 minut. Spożywaj go dwa razy dziennie — tuż po wstaniu i chwilę przed położeniem się spać. Napar przyśpieszy metabolizm i proces spalania tłuszczu. W połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą w szybkim czasie pozbędziesz się nadprogramowej tkanki tłuszczowej.