Zalewam 2 łyżeczki wrzątkiem i odstawiam. Piję przed snem, a boczki znikają

Greckie siano, fenegryka, boża trawka to nic innego, jak kozieradka. Przyprawa wykorzystywana jest głównie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety w postaci naparu. Regularnie spożywanie napoju przyśpieszy proces spalania tkanki tłuszczowej.

Przyprawa, która przyśpieszy spalanie tłuszczu.Przyprawa, która przyśpieszy spalanie tłuszczu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kostrez

Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych. Naturalnie występuje na terenie Azji i Europy Wschodniej, jednak uprawia się ją na całym świecie. To popularny dodatek do wielu dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Kozieradka nadaje daniom intensywnego, pikantnego posmaku.

Przyprawę wykorzystuje się w kuchni, kosmetyce (jest składnikiem orientalnych wcierek do włosów, ponieważ pobudza je do wzrostu), a także w medycynie naturalnej. Ziarna kozieradki są cenione ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Mało kto wie, ale napar z kozieradki przyśpiesza proces spalania tłuszczu. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Kozieradka — właściwości, smak, pochodzenie

Przyprawa naturalnie występuje na terenie Azji i Europy Wschodniej. Ze względu na swój oryginalny smak obecnie uprawia się ją na całym świecie. W kuchni wykorzystuje się wyłącznie nasiona kozieradki, które nadają daniom charakterystycznego, ostrego, lekko orzechowego posmaku. Kozieradkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Przyprawę dopełni smak ryżu, curry, sosów czy potraw mięsnych.

Nasiona kozieradki skrywają mnóstwo cennych pierwiastków i witamin. W ziołolecznictwie przyprawę wykorzystuje się przy schodzeniach układu pokarmowego, bowiem znajduje się w niej śluz polisacharydowy. To substancja chemiczna, która działa osłaniająco i przeciwzapalnie. Regularnie spożywanie zmielonych nasion obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi.

Zalej wodą i wypij na czczo. Kilogramy pójdą w dół

Kozieradka jest bardzo zdrową przyprawą, która wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Mało kto wie, ale te niepozorne nasiona przyśpieszą proces odchudzania i spalania tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej i niestraszne ci intensywne, ostre smaki, przygotuj napar z nasion kozieradki.

Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste. Wyciągnij kubek i zagotuj wodę. Do kubka wsyp dwie łyżeczki nasion kozieradki. Zalej je wrzątkiem, a kubek przykryj talerzem, żeby przyprawa się zaparzyła. Odstaw go na 30 minut. Spożywaj go dwa razy dziennie — tuż po wstaniu i chwilę przed położeniem się spać. Napar przyśpieszy metabolizm i proces spalania tłuszczu. W połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą w szybkim czasie pozbędziesz się nadprogramowej tkanki tłuszczowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser