Zalewam śledzie specjalną marynatą i odstawiam na noc. Sklepowe gotowce się nie umywają

Kiedy na stole pojawiają się te śledzie, wszyscy od razu sięgają po miskę. Wyjątkowa marynata sprawia, że żadne sklepowe gotowce nawet nie dorastają im do pięt. To obowiązkowa pozycja na Wigilię.

Pyszne śledzie na WigilięPyszne śledzie na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż śledzie jada się przez cały rok, to te przygotowane na Wigilię mają w sobie coś wyjątkowego. Zamiast stawiać po raz kolejny śledzie w oleju z cebulką, wybieram pyszne kawałki ryby w aromatycznej marynacie z suszonymi pomidorami oraz żurawiną. Słodko-kwaśne połączenie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami

To prosty przepis na wigilijną kolację, którym zachwycisz swoich gości. Za przygotowanie zabierz się wcześniej, bo śledź w marynacie powinien spędzić przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu pomidorowy aromat przegryzie się ze słodką żurawiną, dodając mocy zanurzonym w marynacie śledziom.

Śledzie w pomidorach świetnie sprawdzą się na Święta
Śledzie w pomidorach świetnie sprawdzą się na Święta © Adobe Stock

Ten przepis to doskonała propozycja na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako przekąska na co dzień.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • pół szklanki octu winnego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5 suszonych pomidorów z oleju,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • żurawina,
  • 3-4 owoce jałowca,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 cebule.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie, by nie były za bardzo słone.
  2. Odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  4. W rondelku połącz ocet, olej, koncentrat pomidorowy rozrobiony w wodzie, cukier oraz przyprawy.
  5. Doprowadź do wrzenia.
  6. Do gorącej marynaty dodaj pokrojoną cebulę, żurawinę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.
  7. Zdejmij garnek z ognia i pozwól marynacie wystygnąć.
  8. Pokrojone śledzie umieść w naczyniu i zalej je wystudzoną marynatą.
  9. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na całą noc, aby smaki się dobrze połączyły.

Po tym czasie śledzie będą gotowe do jedzenia. To przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥