Śledzie po wileńsku robię obowiązkowo na święta. Jednak dorzucam nietypowy składnik
Śledzie po wileńsku już same w sobie są pyszne. Idealnie zbalansowanym sosem pomidorowym smaruję filety śledziowe i zawijam w zgrabne roladki. W jednym roku postanowiłam podać je inaczej. Już po chwili półmisek był pusty. Na tę Wiglię zrobię z podwójnej porcji.
16.12.2024 16:36
Wigilia na Litwie jest nieco podobna do naszej, jednak śledzie pojawiają się tutaj z zupełnie innymi dodatkami. Nietypowymi potrawami są na przykład zupa grzybowa ze śledziem czy zupa migdałowa ze śliżykami. Sekretem śledzi po litewsku jest duża ilość smażonej cebuli w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw korzennych. Ja do tego zestawu dodaję ogórek kiszony i podaję na popularnej sałatce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Litewskie przysmaki wigilijne
Obowiązkową potrawą na litewskiej Wigilii jest kūčia – danie z kaszy pszennej i jęczmiennej w smaku przypomina znaną niektórym kutię. Kasza namoczona jest w słodkiej zalewie z miodem, a następnie wymieszana z bakaliami, orzechami i makiem. To danie ma zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku.
W wielu litewskich domach na stole pojawia się także barszcz grzybowy. Zupa nie jest podawana jednak ani z łazankami, ani z uszkami, ale z dużą ilością warzyw – z ziemniakami, marchewką, pietruszką.
Jeśli chodzi o ryby, dużą popularnością cieszą się nie tylko śledzie, ale też szczupak. To właśnie ta ryba jest uważana na Litwie za symbol płodności i obfitości. Na stole pojawiają się także ryby faszerowane, na przykład ryżem i suszonymi grzybami.
Jak zrobić śledzie po litewsku?
Zgodnie z tradycyjnym przepisem filety są po prostu polewane gęstym sosem pomidorowym z dużą ilością smażonej cebuli. Czasem są też układane w salaterce warstwami, jak w przypadku naszej ryby po grecku. Roladki po wileńsku z ogórkiem kiszonym bazują na tradycyjnym przepisie. Spróbuj ułożyć je na sałatce jarzynowej, a zobaczysz, jak świetnie się komponują.
Składniki:
- 700 g śledzi solonych,
- 500 ml maślanki,
- 4 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 ogórki kiszone,
- ziele angielskie,
- mielona słodka papryka,
- goździki,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Śledzie opłucz pod bieżącą wodą. Zalej maślanką, przykryj folią spożywczą i wstaw w lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij filety z maślanki, opłucz je i osusz ręcznikiem kuchennym.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia i podsmaż cebulę posiekaną w pióra.
- Gdy cebula będzie miękka, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Wrzuć 3 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki i kilka goździków. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 5 minut.
- Na koniec dodaj ogórek kiszony pokrojony w kostkę, dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
- Sos pomidorowy rozsmaruj na przygotowanych filetach i zawiń w roladki. Zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły. Wstaw do lodówki na kilka godzin.