Śledzie po wileńsku robię obowiązkowo na święta. Jednak dorzucam nietypowy składnik

Śledzie po wileńsku już same w sobie są pyszne. Idealnie zbalansowanym sosem pomidorowym smaruję filety śledziowe i zawijam w zgrabne roladki. W jednym roku postanowiłam podać je inaczej. Już po chwili półmisek był pusty. Na tę Wiglię zrobię z podwójnej porcji.

Roladki po wileńsku świetnie smakują z tradycyjną polską sałatkąRoladki po wileńsku świetnie smakują z tradycyjną polską sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wigilia na Litwie jest nieco podobna do naszej, jednak śledzie pojawiają się tutaj z zupełnie innymi dodatkami. Nietypowymi potrawami są na przykład zupa grzybowa ze śledziem czy zupa migdałowa ze śliżykami. Sekretem śledzi po litewsku jest duża ilość smażonej cebuli w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw korzennych. Ja do tego zestawu dodaję ogórek kiszony i podaję na popularnej sałatce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Litewskie przysmaki wigilijne

Obowiązkową potrawą na litewskiej Wigilii jest kūčia – danie z kaszy pszennej i jęczmiennej w smaku przypomina znaną niektórym kutię. Kasza namoczona jest w słodkiej zalewie z miodem, a następnie wymieszana z bakaliami, orzechami i makiem. To danie ma zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku.

W wielu litewskich domach na stole pojawia się także barszcz grzybowy. Zupa nie jest podawana jednak ani z łazankami, ani z uszkami, ale z dużą ilością warzyw – z ziemniakami, marchewką, pietruszką.

Jeśli chodzi o ryby, dużą popularnością cieszą się nie tylko śledzie, ale też szczupak. To właśnie ta ryba jest uważana na Litwie za symbol płodności i obfitości. Na stole pojawiają się także ryby faszerowane, na przykład ryżem i suszonymi grzybami.

Jak zrobić śledzie po litewsku?

Zgodnie z tradycyjnym przepisem filety są po prostu polewane gęstym sosem pomidorowym z dużą ilością smażonej cebuli. Czasem są też układane w salaterce warstwami, jak w przypadku naszej ryby po grecku. Roladki po wileńsku z ogórkiem kiszonym bazują na tradycyjnym przepisie. Spróbuj ułożyć je na sałatce jarzynowej, a zobaczysz, jak świetnie się komponują.

Składniki:

  • 700 g śledzi solonych,
  • 500 ml maślanki,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 ogórki kiszone,
  • ziele angielskie,
  • mielona słodka papryka,
  • goździki,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą. Zalej maślanką, przykryj folią spożywczą i wstaw w lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij filety z maślanki, opłucz je i osusz ręcznikiem kuchennym.
  2. Na patelni rozgrzej olej do smażenia i podsmaż cebulę posiekaną w pióra.
  3. Gdy cebula będzie miękka, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Wrzuć 3 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki i kilka goździków. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 5 minut.
  4. Na koniec dodaj ogórek kiszony pokrojony w kostkę, dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
  5. Sos pomidorowy rozsmaruj na przygotowanych filetach i zawiń w roladki. Zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"