100 lat temu obowiązkowy na świątecznym stole. Deser, który działa jak plasterek na jelita

Dziś odszedł nieco w zapomnienie i kojarzy się raczej z deserem z przedszkola, ale przed laty często gościł na świątecznym stole. Świetnie sprawdzi się na zakończenie ciężkiej uczty, pełnej grzybów i kapusty. Za taki deser jelita będą wdzięczne.

100 lat temu obowiązkowy na świątecznym stole. Deser, który działa jak plasterek na jelitaKisiel żurawinowy dawniej gościł na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kisiel żurawinowy to przysmak, który w przedwojennej Polsce gościł obowiązkowo w czasie Świąt. To deser, który był odpowiedzią na ciężkie czasy. Gospodynie poszukiwały wtedy tanich przepisów, które pozwolą w smaczny sposób świętować Boże Narodzenie. Popularny był wtedy właśnie kisiel, który przygotowuje się z kilku prostych i tanich składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek

Kisiel z żurawiny - przysmak sprzed lat

Przepis na kisiel znaleźć można było niemal w każdej książce kucharskiej z przełomu XIX i XX wieku. Podawano go na ciepło i na zimno, jako słodki finisz wigilijnej kolacji. Jego intensywny, czerwony kolor i nieco cierpki smak świetnie zamykają całą ucztę. Gęsta, kojąca konsystencja sprawia, że kisiel jest idealnym deserem, który nie tylko zaspokaja słodkie podniebienia, ale również działa kojąco na żołądek.

Kisiel to doskonały deser. Jelita go uwielbiają
Kisiel to doskonały deser. Jelita go uwielbiają © Licencjodawca | DariiaBelkina

Żurawina jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Błonnik zawarty w owocach, z których przygotowujemy kisiel, wspomaga perystaltykę jelit, poprawiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Kisiel działa jak opatrunek na podrażnione jelita, tworząc na ich błonach ochronną warstwę, która przyspiesza gojenie. Na dodatek jest lekkostrawny, dzięki czemu pomoże uspokoić układ pokarmowy po wielkiej, świątecznej uczcie.

Składniki:

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 400 ml wody,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: bita śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę lekko rozgnieć, włóż do rondelka i zalej wodą. Dodaj laskę cynamonu i kilka goździków.
  2. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Przecedź gorący wywar przez sitko, aby oddzielić owoce od płynu. Otrzymany sok przelej z powrotem do rondelka.
  4. Podgrzej ponownie przecedzony sok.
  5. W niewielkiej ilości zimnego soku żurawinowego rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
  6. Wlej zawiesinę z mąki do gotującego się soku, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż kisiel zgęstnieje.

Gotowy kisiel przelej do pucharków i podawaj na ciepło lub na zimno. Udekoruj bitą śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób