Zamiast do pasztetu, wsypuję do babki. Z tą przyprawą smakuje jak wygrana na loterii
Kiedy powiedziałam znajomej, że na Nowy Rok piekę babkę, była bardzo zdziwiona. Chyba pomyliłaś święta? Babki są często kojarzone z Wielkanocą, a przecież można piec je przez cały rok. Ta jest szczególna, bo wcale nie taka słodka, a jej smak podkręca nietypowa przyprawa.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Dlatego jeśli na Nowy Rok spodziewasz się gości, warto ją przygotować. Zaskoczenie będzie podwójne. Babka w styczniu i do tego wyczuwalna w niej przyprawa, której nikt nie kojarzy ze słodkimi wypiekami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To była świetna inspiracja
Na święta Bożego Narodzenia kupiłam makowiec w znanej warszawskiej cukierni. Był udekorowany lukrem i ziarenkami... czerwonego pieprzu. Wyglądało to uroczo, ale miało też niemały wpływ na smak. Te czerwone kropeczki wywołały dyskusje przy stole. Części rodziny bardzo przypadło do gustu połączenie słodkiego maku z dość ostrym pieprzem. Jednak kilka osób po prostu zdejmowało ziarenka, bo jak to makowiec z pieprzem? I właśnie ten wypiek skłonił mnie do kolejnego eksperymentu. Pomyślałam o babce z białym pieprzem na sylwestra.
Biały pieprz ma cytrusowy posmak
Biały pieprz jest jednym z najbardziej cenionych rodzajów pieprzu w świecie kulinarnym. Powstaje z dojrzałych ziaren pieprzu czarnego, które po usunięciu zewnętrznej łuski stają się białe. Proces ten pozwala zachować unikalny, cytrusowy posmak, który różni się od innych odmian pieprzu. I to właśnie sprawia, że niezwykle pasuje do cytrynowej babki.
Nie chodzi o to, by używać go dużo, wystarczy odrobina, by podkręcić smak. Według mnie to bardzo udany eksperyment. Myślę, że znowu wywoła dyskusje przy stole. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania ostrych przypraw do wypieków, a naprawdę świetnie podkręcają smak.
Babka cytrynowa z białym pieprzem
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- połowa szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
- szczypta soli.
Na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubijaj z cukrem przez ponad 10 minut, by powstał jasny krem.
- Mąkę tortową wymieszaj z ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek stopniowo dodawaj połączoną mąkę, delikatnie mieszaj.
- Dodaj przestudzone masło z sokiem, skórką z cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszaj całość i przelej do formy na babkę. Piecz ją 45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Cukier utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj soku z cytryny. Polej lukrem przestudzoną babkę.