Zamiast do pasztetu, wsypuję do babki. Z tą przyprawą smakuje jak wygrana na loterii

Kiedy powiedziałam znajomej, że na Nowy Rok piekę babkę, była bardzo zdziwiona. Chyba pomyliłaś święta? Babki są często kojarzone z Wielkanocą, a przecież można piec je przez cały rok. Ta jest szczególna, bo wcale nie taka słodka, a jej smak podkręca nietypowa przyprawa.

Babka z białym pieprzemBabka z białym pieprzem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ricka_kinamoto
Dorota Gepert

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Dlatego jeśli na Nowy Rok spodziewasz się gości, warto ją przygotować. Zaskoczenie będzie podwójne. Babka w styczniu i do tego wyczuwalna w niej przyprawa, której nikt nie kojarzy ze słodkimi wypiekami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

To była świetna inspiracja

Na święta Bożego Narodzenia kupiłam makowiec w znanej warszawskiej cukierni. Był udekorowany lukrem i ziarenkami... czerwonego pieprzu. Wyglądało to uroczo, ale miało też niemały wpływ na smak. Te czerwone kropeczki wywołały dyskusje przy stole. Części rodziny bardzo przypadło do gustu połączenie słodkiego maku z dość ostrym pieprzem. Jednak kilka osób po prostu zdejmowało ziarenka, bo jak to makowiec z pieprzem? I właśnie ten wypiek skłonił mnie do kolejnego eksperymentu. Pomyślałam o babce z białym pieprzem na sylwestra.

Biały pieprz ma cytrusowy posmak

Biały pieprz jest jednym z najbardziej cenionych rodzajów pieprzu w świecie kulinarnym. Powstaje z dojrzałych ziaren pieprzu czarnego, które po usunięciu zewnętrznej łuski stają się białe. Proces ten pozwala zachować unikalny, cytrusowy posmak, który różni się od innych odmian pieprzu. I to właśnie sprawia, że niezwykle pasuje do cytrynowej babki.

Nie chodzi o to, by używać go dużo, wystarczy odrobina, by podkręcić smak. Według mnie to bardzo udany eksperyment. Myślę, że znowu wywoła dyskusje przy stole. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania ostrych przypraw do wypieków, a naprawdę świetnie podkręcają smak.

Babka cytrynowa z białym pieprzem

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • połowa szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
  • szczypta soli.

Na lukier:

  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka ubijaj z cukrem przez ponad 10 minut, by powstał jasny krem.
  3. Mąkę tortową wymieszaj z ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj połączoną mąkę, delikatnie mieszaj.
  5. Dodaj przestudzone masło z sokiem, skórką z cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszaj całość i przelej do formy na babkę. Piecz ją 45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  6. Cukier utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj soku z cytryny. Polej lukrem przestudzoną babkę.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar