Zamiast do pasztetu, wsypuję do babki. Z tą przyprawą smakuje jak wygrana na loterii
Kiedy powiedziałam znajomej, że na Nowy Rok piekę babkę, była bardzo zdziwiona. Chyba pomyliłaś święta? Babki są często kojarzone z Wielkanocą, a przecież można piec je przez cały rok. Ta jest szczególna, bo wcale nie taka słodka, a jej smak podkręca nietypowa przyprawa.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Dlatego jeśli na Nowy Rok spodziewasz się gości, warto ją przygotować. Zaskoczenie będzie podwójne. Babka w styczniu i do tego wyczuwalna w niej przyprawa, której nikt nie kojarzy ze słodkimi wypiekami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać
To była świetna inspiracja
Na święta Bożego Narodzenia kupiłam makowiec w znanej warszawskiej cukierni. Był udekorowany lukrem i ziarenkami... czerwonego pieprzu. Wyglądało to uroczo, ale miało też niemały wpływ na smak. Te czerwone kropeczki wywołały dyskusje przy stole. Części rodziny bardzo przypadło do gustu połączenie słodkiego maku z dość ostrym pieprzem. Jednak kilka osób po prostu zdejmowało ziarenka, bo jak to makowiec z pieprzem? I właśnie ten wypiek skłonił mnie do kolejnego eksperymentu. Pomyślałam o babce z białym pieprzem na sylwestra.
Biały pieprz ma cytrusowy posmak
Biały pieprz jest jednym z najbardziej cenionych rodzajów pieprzu w świecie kulinarnym. Powstaje z dojrzałych ziaren pieprzu czarnego, które po usunięciu zewnętrznej łuski stają się białe. Proces ten pozwala zachować unikalny, cytrusowy posmak, który różni się od innych odmian pieprzu. I to właśnie sprawia, że niezwykle pasuje do cytrynowej babki.
Nie chodzi o to, by używać go dużo, wystarczy odrobina, by podkręcić smak. Według mnie to bardzo udany eksperyment. Myślę, że znowu wywoła dyskusje przy stole. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania ostrych przypraw do wypieków, a naprawdę świetnie podkręcają smak.
Babka cytrynowa z białym pieprzem
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- połowa szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
- szczypta soli.
Na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubijaj z cukrem przez ponad 10 minut, by powstał jasny krem.
- Mąkę tortową wymieszaj z ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek stopniowo dodawaj połączoną mąkę, delikatnie mieszaj.
- Dodaj przestudzone masło z sokiem, skórką z cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszaj całość i przelej do formy na babkę. Piecz ją 45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Cukier utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj soku z cytryny. Polej lukrem przestudzoną babkę.