Zamiast do surówki, ścieram na gofry. Sprytny sposób na porcję warzyw na kolację

Chcesz wprowadzić więcej warzyw do swojej kolacji, nie rezygnując z przyjemności jedzenia? Gofry z czerwonej kapusty to innowacyjny pomysł na zdrowe i smaczne danie, które zaskoczy twoich domowników.

Gofry z czerwonej kapusty zachwycają smakiemGofry z czerwonej kapusty zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | oleg_doroshenko
Karol Wiak

Łączą chrupiącą konsystencję klasycznego gofra z wartościami odżywczymi warzyw, a przy tym są proste w przygotowaniu. Odkryj, jak łatwo zamienić tradycyjną surówkę w kolorową, pożywną kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Czerwona kapusta – zdrowy składnik nie tylko na surówkę

Czerwona kapusta od lat kojarzy się głównie z klasyczną surówką do obiadu, ale jej potencjał kulinarny jest znacznie większy. To warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych: witaminę C, witaminę K, kwas foliowy oraz sporo błonnika, który wspiera trawienie i daje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i antocyjanów czerwona kapusta wspiera odporność i ma właściwości przeciwzapalne.

Co więcej, jej naturalny kolor sprawia, że potrawy zyskują wyjątkowy, apetyczny wygląd. Dlatego właśnie warto sięgnąć po nią nie tylko do tradycyjnych dodatków, ale też do dań z twistem – takich jak gofry z czerwonej kapusty. To prosty sposób, by przemycić porcję warzyw do kolacji w formie, która zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Przepis na gofry z czerwonej kapusty

Gofry z czerwonej kapusty to pomysłowe i proste danie, które łączy chrupiącą strukturę gofra z wyrazistym smakiem warzyw. To świetna alternatywa dla klasycznych kolacji – są lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych.

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej czerwonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej),
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy (np. czosnek granulowany, papryka wędzona).

Przygotowanie:

  1. Czerwoną kapustę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i lekko odciśnij nadmiar soku.
  2. W misce wymieszaj jajka, jogurt i oliwę, następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy wsyp kapustę oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oliwy.
  5. Wlej porcję ciasta i piecz przez około 5–7 minut, aż gofry z czerwonej kapusty będą chrupiące i złociste.

Tak przygotowane gofry najlepiej smakują z dodatkami – możesz podać je z sosem jogurtowo-czosnkowym, twarożkiem z ziołami albo pieczonym łososiem. To nie tylko sprytny sposób na przemycenie warzyw, ale też kolorowa propozycja, która świetnie sprawdzi się na kolację lub zdrową przekąskę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu