Zamiast kapusty z grzybami, w Wigilię serwuję inne danie. Czesi się nim zajadają
Porozmawiajmy dzisiaj o kubie. Mała litera na początku tego wyrazu nie jest przypadkiem. Nie chodzi bowiem ani o imię, ani o wyspiarski kraj na Karaibach. Kuba to czeskie danie wigilijne, które, w największym skrócie, jest przeznaczone dla fanów dwóch typowych dla świąt produktów: kaszy oraz grzybów. Czyli na przykład dla mnie!
05.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 15:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dopiero podróżując po świecie w porze świątecznej, dowiadujemy się tego, ile trafności jest w powiedzeniu "co kraj to obyczaj". Zwyczaje wigilijne bardzo się od siebie różnią. Hiszpanie podczas wieczerzy zajadają się małżami i turronem, a przy stole dzielą chałwą. Anglicy w ogóle nie obchodzą Wigilii, święta zaczynają dopiero 25 grudnia i to wtedy wcinają niezrozumiały dla naszych kubków smakowych pudding. Tymczasem Czesi mają u siebie kubę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kuba, zwany też czasem czarnym kubą (ze względu na barwę potrawy), houbancem albo hubnikiem, to nic innego, jak doskonale doprawiona kasza z grzybami. Jest to danie, którego historia jest ponoć bardzo zamierzchła — pochodzi jeszcze z czasów, w których dostępność produktów była mocno ograniczona. Mówiąc krótko: to coś w stylu naszej kresowej kutii.
Czeska, wigilijna kasza z grzybami na pewno posmakuje każdemu wielbicielowi bezmięsnych dań świątecznych. Można nią zastąpić klasyczną kapustę z grzybami, albo chociaż przygotować ją jako jej godny akompaniament. Uwierz mi, sprawdza się idealnie. Oto prosty jak drut przepis, który z całą pewnością nie sprawi ci problemów!
Kuba — czeska kasza z grzybami
Składniki:
- 3 garście suszonych, wymoczonych grzybów,
- 300 gramów kaszy pęczak,
- 4 łyżki smalcu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki smalcu. Zeszklij posiekane cebule, a następnie dodaj do nich grzyby. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Te składniki połącz z ugotowaną kaszą. Wszystko przełóż do wysmarowanej smalcem formy. Piecz 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!