Zamiast kotletów robię roladę. Teraz rodzina nie chce słyszeć o zwykłych mielonych
Mięso mielone to nie tylko kotlety, pulpety, włoskie bolognese czy farsz do gołąbków. Wystarczy odrobina kreatywnego myślenia, by z tego produktu stworzyć coś totalnie oryginalnego. W moim przypadku jest to wyjątkowa rolada, w której zakochał się już każdy, kto jej próbował.
02.10.2024 | aktual.: 02.10.2024 16:49
Mięso mielone to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych produktów w każdym sklepowym dziale mięsnym. Ma to oczywisty związek, z tym że istnieją dziesiątki – jeśli nie setki – przepisów, dzięki którym mięso takie w łatwy sposób możemy przerobić na pożywny i smaczny obiad. A zwykłe kotlety mielone zaledwie otwierają tę wyjątkową listę; w jej zakamarkach zaś można znaleźć też takie rewelacyjne pozycje, jak rolada, o której chcę ci dzisiaj opowiedzieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście mięso mielone nie jest jedynym bohaterem tego przepisu. Rolada potrzebuje jeszcze czegoś, co nada jej odpowiedniego kształtu, a za to posłużył mi boczek. Cały proces nie jest przesadnie trudny, a efekt z całą pewnością jest warty wszelkiego zachodu. Taka rolada może posłużyć jako zimny poczęstunek podczas rodzinnych zjazdów, ale doskonale sprawdza się również jako podane na ciepło mięso na obiad. O jej przeznaczeniu zadecydujesz sam; ja tymczasem zamieszczam poniżej sprawdzony przepis.
Zobacz także
Rolada z mięsa mielonego i boczku
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 200 g wędzonego boczku w plastrach.
Farsz:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Na początek zaczynam od namoczenia bułki i podsmażenia na niewielkiej ilości tłuszczu posiekanej cebuli i czosnku.
- Następnie łączę te składniki z mięsem mielonym, doprawiam solą i pieprzem, wbijam jajko i całość mieszam.
- Na drugiej patelni podsmażam składniki na farsz: posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i natkę pietruszki. Doprawiam, a potem przekładam farsz na sito, by obciekł z nadmiaru wody i tłuszczu.
- Boczek rozkładam na papierze do pieczenia. Teraz na plastry wykładam mięso mielone. U góry zostawiam cienki pasek wolnej przestrzeni, która posłuży mi do "sklejenia" całości.
- Następnie delikatnie zawijam całość w roladę. Umieszczam ją w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piekę przez godzinę w 190°C. Gotowe!