PrzepisCiastaZamiast kupować, zrób tulipana na Dzień Kobiet. Babka oczaruje każdego

Zamiast kupować, zrób tulipana na Dzień Kobiet. Babka oczaruje każdego

Babka tulipan w wykonaniu Remigiusza Rączki
Babka tulipan w wykonaniu Remigiusza Rączki
Źródło zdjęć: © YouTube: Rączka Gotuje (screenshot)
06.03.2024 14:56

Ta babka skrywa pewien sekret. Nie dowiesz się, o czym mowa, dopóki nie przeciągniesz nożem z góry do dołu, żeby uszczknąć kawałek. Wtedy jednak zrozumiesz, dlaczego babka tulipan jest ciastem idealnym na Dzień Kobiet.

Przepisem na bakę tulipan podzielił się Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, prowadzący też na YouTubie kulinarny kanał "Rączka Gotuje". Koniecznie zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na Dzień Kobiet. Babka tulipan daje radę

Chcesz podać coś wyjątkowego na Dzień Kobiet? Przygotuj kwiatową babkę według przepisu Remigiusza Rączki. Dlaczego kwiatową? Bo po przekrojeniu zachwyci wspaniałą feerią barw, tworzącą zgrabny tulipan. To dobra propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć ukochane kobiety wspaniałym ciastem.

Remigiusz Rączka babkę tulipan przygotował w keksówce, jednak deser będzie prezentować się znacznie efektowniej, jeśli skorzystasz z klasycznej formy na babkę. Wówczas kolorowe warstwy mas po przekrojeniu ciasta utworzą "obrazek", przypominający tulipana.

Babka tulipan na białkach. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 150 g masła w temp. pokojowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki maku suchego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem, w międzyczasie dodaj żółtka i cukier.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, a następnie stopniowo zacznij dodawać ją do masy z masła, nie przestając mieszać.
  4. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.
  5. Gotową masę podziel na cztery części. Do jednej dodaj olejek migdałowy, do drugiej kisiel w proszku, trzeciej kakao, a czwartek suchy mak. Każde z ciast wymieszaj osobno.
  6. Następnie wylej masy warstwami do formy, jedna na drugą. Możesz użyć keksówki, jednak ciasto będzie efektywniej wyglądało, jeśli skorzystasz z formy na babkę.
  7. Babkę tulipan piecz w 180 st. C do suchego patyczka, ok. 50 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także