Zamiast kupować, zrób tulipana na Dzień Kobiet. Babka oczaruje każdego

Ta babka skrywa pewien sekret. Nie dowiesz się, o czym mowa, dopóki nie przeciągniesz nożem z góry do dołu, żeby uszczknąć kawałek. Wtedy jednak zrozumiesz, dlaczego babka tulipan jest ciastem idealnym na Dzień Kobiet.

Babka tulipan w wykonaniu Remigiusza Rączki Babka tulipan w wykonaniu Remigiusza Rączki
Źródło zdjęć: © YouTube: Rączka Gotuje (screenshot)

Przepisem na bakę tulipan podzielił się Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, prowadzący też na YouTubie kulinarny kanał "Rączka Gotuje". Koniecznie zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Ciasto na Dzień Kobiet. Babka tulipan daje radę

Chcesz podać coś wyjątkowego na Dzień Kobiet? Przygotuj kwiatową babkę według przepisu Remigiusza Rączki. Dlaczego kwiatową? Bo po przekrojeniu zachwyci wspaniałą feerią barw, tworzącą zgrabny tulipan. To dobra propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć ukochane kobiety wspaniałym ciastem.

Remigiusz Rączka babkę tulipan przygotował w keksówce, jednak deser będzie prezentować się znacznie efektowniej, jeśli skorzystasz z klasycznej formy na babkę. Wówczas kolorowe warstwy mas po przekrojeniu ciasta utworzą "obrazek", przypominający tulipana.

Babka tulipan na białkach. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 150 g masła w temp. pokojowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki maku suchego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem, w międzyczasie dodaj żółtka i cukier.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, a następnie stopniowo zacznij dodawać ją do masy z masła, nie przestając mieszać.
  4. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.
  5. Gotową masę podziel na cztery części. Do jednej dodaj olejek migdałowy, do drugiej kisiel w proszku, trzeciej kakao, a czwartek suchy mak. Każde z ciast wymieszaj osobno.
  6. Następnie wylej masy warstwami do formy, jedna na drugą. Możesz użyć keksówki, jednak ciasto będzie efektywniej wyglądało, jeśli skorzystasz z formy na babkę.
  7. Babkę tulipan piecz w 180 st. C do suchego patyczka, ok. 50 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości