Zamiast obtaczać w mące, zanurzam kawałki karpia w cieście. Tak pyszny, że zostają same ości
Karp to moja zdecydowanie ulubiona ryba. Dlatego na święta przygotowuję nawet kilka potraw z nią w roli głównej. Zawsze musi być klasyczny karp z patelni, a także zdecydowanie ulepszona wersja tego przepisu, czyli kawałki ryby obsmażane w pysznym cieście na bazie napoju z procentami.
Karp przed świętami budzi sporo kontrowersji. Ma swoich wiernych miłośników, ale wszyscy znamy także osoby kompletnie nie przekonane do jego smaku. Wydaje mi się, że karp przygotowany w cieście piwnym mógłby ich przekonać. Według mnie smakuje doskonale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy, bo lokalny
Karp to dobry wybór na Wigilię z wielu względów. Przede wszystkim, gdy go kupujesz, wspierasz lokalnych producentów. Bez najmniejszego trudu znajdziesz ryby polskie, hodowli karpia w naszym kraju jest dużo. Nawet są eksportowane do wielu krajów europejskich. Polski karp gwarantuje, że na stole znajdzie się dobra jakościowo, świeża ryba. Jeśli nie masz cierpliwości do obierania karpia z łusek, wybierz królewskiego, bo będzie ich miał znacznie mniej. Oczywiście możesz kupić rybę w całości, ale do tej potrawy nadają się też filety czy płaty.
Inspiracja z wysp
Karp w cieście piwnym to nawiązanie do jednej z najpopularniejszych rybnych potraw na świecie. Słynne brytyjskie fish and chips to nic innego, jak kawałki najczęściej dorsza, w cieście piwnym. Ten alkohol powoduje, że ciasto, w którym zanurza się kawałki ryby jest lekkie. Panierka nie rozmięka w trakcie smażenia, pozostaje niezwykle chrupiąca. Dzięki temu danie zdobyło uznanie na całym świecie. Jest pyszne, sycące i proste do zrobienia. Warto je wypróbować z karpiem, bo nasza lokalna ryba w tym wydaniu smakuje świetnie. W święta nie smażę do tak przygotowana karpia frytek, które są ważne w fish and chips. Podaję go z sosem tatarskim i cytryną, a goście nie mogą się nachwalić.
Karp w cieście piwnym
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 3 jajka,
- szklanka piwa,
- sok z cytryny do smaku,
- ok. 200 g mąki,
- olej do smażenia,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczonego karpia pokrój na małe porcje. Dobrze je osusz, posól i skrop sokiem z cytryny i odstaw.
- Rozdziel jajka na żółtka i białka, które ubij na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z piwem i stale mieszając, dosypuj stopniowo mąkę, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Do piwnej masy dodaj pianę z białek.
- Kawałki karpia zanurzaj w cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.
- Odkładaj usmażone kawałki karpia na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Tak przygotowanego karpia podawaj z sosem tatarskim.