Zamiast pizzy robię turecki przysmak. Z mięsnym farszem smakuje jak marzenie

Turcja to kraj, który potrafi rozpieszczać zmysły. Gdy myślimy o jej kuchni, na myśl przychodzi aromatyczny kebab, soczyste baklavy i nieodłączna herbata w małej szklaneczce. Ale jedno z najciekawszych dań, które łączy w sobie prostotę, smak i piękną tradycję, to pide – turecki przysmak, który z powodzeniem można nazwać bliskowschodnim kuzynem pizzy.

PidePide
Źródło zdjęć: © Pyszności

Co to jest pide?

Pide (czyt. pid-e) to podłużne, łódkowate ciasto drożdżowe, wypiekane z różnymi nadzieniami. Można je spotkać w niemal każdym zakątku Turcji, a jego wersje regionalne różnią się składnikami, sposobem przyprawienia i nawet formą podania. W środku najczęściej znajdziemy ser, mięso mielone, jajko, szpinak lub kiełbaskę sucuk.

To danie, które w Turcji je się zarówno na szybki lunch, jak i podczas rodzinnych kolacji. Często zamawia się je na wynos, ale najlepsze smakuje prosto z pieca – skórka chrupiąca, środek mięciutki, a nadzienie gorące i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek

Ciekawostki o pide:


  • W wielu tureckich domach pide przygotowuje się w specjalne okazje – np. podczas Ramadanu, by podać coś wyjątkowego po zachodzie słońca.
  • Tureckie piekarnie często oferują "otwarte" i "zamknięte" wersje pide – ta druga bardziej przypomina calzone.
  • Najsłynniejsze wersje pochodzą z regionów takich jak Trabzon, Samsun i Konya – każdy z nich ma swój własny styl!
  • Pide często serwuje się z dodatkiem świeżej sałatki z cebulą, natką pietruszki i pomidorami oraz popija ayranem – chłodnym, słonym jogurtem.
Pide
Pide © Pyszności

Przepis na klasyczne pide z mięsem i jajkiem (dla 4 osób)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • 1 średni pomidor, obrany i drobno pokrojony,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 jajka (opcjonalnie – do dodania na wierzch),
  • świeża pietruszka do posypania.

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania po upieczeniu
  • odrobina oliwy do podsmażenia mięsa

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem – powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
  2. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, mięso, pomidora, koncentrat i przyprawy. Smaż kilka minut, aż mięso będzie gotowe, a nadmiar płynu odparuje.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na owalny, podłużny placek. Na środku rozłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zawiń brzegi do środka, formując kształt łódki, a końce lekko zlep.
  4. Przełóż pide na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, na każdym pide wbij jajko na środek. Piecz w nagrzanym piekarniku (220°C, góra-dół) przez 15-18 minut, aż brzegi będą złociste.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj brzegi roztopionym masłem i posyp świeżą pietruszką. Podawaj od razu!

Pide to nie tylko danie – to mała kulinarna podróż. Zrób je w domu, zapachnie jak w anatolijskiej piekarni, a Twoja kuchnia zamieni się na chwilę w pachnący zaułek tureckiego bazaru. Smacznego! Albo jak powiedzieliby Turcy: Afiyet olsun!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik