Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka

Chociaż karp na wigilijnym stole to tradycja, warto czasem z nią zerwać i postawić na coś innego. Jeśli męczy cię coroczne stanie w kolejkach po rybę o specyficznym aromacie i dużej ilości ości, warto zwrócić wzrok w stronę kerguleny.

Kergulena to mało popularna w Polsce rybaKergulena to mało popularna w Polsce ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przed laty kergulena znacznie częściej pojawiała się na naszych talerzach, ale dziś wiele osób nie miało nawet okazji jej spróbować. Doskonałą okazją będzie wigilijna kolacja, obfitująca w ryby. Chociaż jej cena bywa wyższa niż karpia, smak i łatwość przygotowania w pełni rekompensują wyższą kwotę na paragonie.

Szybka sałatka z paluszkami krabowymi i ryżem. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Właściwości kerguleny

Pod względem wartości odżywczych kergulena bije na głowę wiele popularnych gatunków. Jest to ryba chuda, zawierająca śladowe ilości tłuszczu, a jednocześnie będąca doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ona wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są znane ze swoich właściwości wspierających zdrowie serca i mózgu.

Kergulena jest unikalna w świecie kręgowców – jej krew jest niemal przezroczysta, ponieważ nie posiada hemoglobiny. To przystosowanie do życia w ekstremalnie zimnej wodzie sprawia, że jej mięso ma specyficzną, kruchą strukturę i wyjątkowo delikatny smak. Ponadto jest bogatym źródłem selenu, jodu oraz witamin z grupy B, które wspomagają odporność w okresie zimowym.

Przepis na kergulenę

To idealny wybór dla osób nieprzepadających za karpiem oraz dla dzieci, które często zniechęcają się do ryb przez intensywny zapach i liczne ości. Kergulena posiada jedynie gruby kręgosłup, który bardzo łatwo oddzielić od mięsa. Najlepiej smakuje przyrządzona sauté lub upieczona z dodatkiem ziół. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania na parze.

Składniki:

  • 2-3 tuszki kerguleny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • mąka do oprószenia.

Sposób przygotowania:

  1. Tuszki skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz białym pieprzem. Odstaw na 15-20 minut.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a koperek drobno posiekaj.
  3. Rybę bardzo delikatnie oprósz mąką, strzepując jej nadmiar. Zbyt gruba warstwa mąki sprawi, że ryba będzie piła tłuszcz i w rezultacie straci swoją lekkość.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  5. Smaż kergulenę na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
  6. Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię plasterki czosnku, uważając, by go nie przypalić.
  7. Przed samym podaniem posyp rybę obficie świeżym koperkiem.

Kergulena najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniakami lub lekką sałatką. To pyszna odmiana od klasycznych, ciężkich potraw wigilijnych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯