Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Niektórzy rozmrażają rybę na szybko, inni pamiętają o tym, żeby przełożyć ją dzień wcześniej do lodówki. Może się zdziwisz, ale takiej ryby wcale nie trzeba rozmrażać przed smażeniem. Co więcej – położona prosto z zamrażalnika na patelnię, będzie o wiele smaczniejsza i bardziej soczysta.
Jakiś czas temu pisałam o tym, jak Tomasz Strzelczyk rozmraża wigilijne krokiety. W przypadku mrożonej ryby sprawdza się podobna metoda. Okazuje się, że rozmrażanie wcale nie służy filetom, które tracą wtedy dużą ilość naturalnej wilgoci. O wiele lepszy efekt uzyskasz, smażąc je bez wcześniejszego rozmrażania. Mięso wyjdzie soczyste i pełne smaku, ale musisz zadbać o kilka ważnych szczegółów.
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Jak usmażyć mrożoną rybę bez panierki?
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ryby oraz patelnia z grubym dnem i większą ilością dobrze rozgrzanego tłuszczu. Filety wyjmij z zamrażalnika i jeśli są pokryte warstewką lodu, delikatnie ją usuń. Bezpośrednie zetknięcie się wody z mocno rozgrzanym tłuszczem nie jest wskazane i może spowodować rozprysk tłuszczu na całą kuchnię. Dlatego ostrożnie zeskrob nożem glazurę z ryby albo opłucz filety pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, który zachowuje stabilność w wysokiej temperautrze, lub masło klarowane, jeśli chcesz, aby ryba od razu nabrała kremowego smaku. Pokryj tłuszczem całe dno patelni na grubość ok. 1–2 cm, a gdy nabierze już odpowiedniej temperatury (ok. 170–180 stopni Celsjusza), połóż przygotowane porcje mrożonej ryby i uzbrój się w cierpliwość.
Nie obracaj mrożonej ryby za wcześniej
Częstym błędem podczas smażenia ryby – zarówno mrożonej, jak i świeżej – jest zbyt szybkie lub za częste obracanie jej na drugą stronę. Zwłaszcza mrożona ryba potrzebuje ok. 4–5 minut, aby zmięknąć i zarumienić się od spodu. Dopiero wtedy uważnie ją obróć i smaż przez kolejne 4–5 minut. Pod koniec smażenia dopraw rybę ulubionymi przyprawami, pamiętając o tym, że "mniej znaczy więcej". Nie ma sensu wcześniej posypywać zamrożonych filetów solą i pieprzem, ponieważ mrożone mięso nie wchłonie przypraw.
Jak usmażyć mrożoną rybę w panierce?
Filety prosto z zamrażalnika możesz też obtoczyć w panierce z jajka i mąki lub bułki tartej. Wtedy delikatnie zmniejsz temperaturę tłuszczu na patelni, aby panierka się nie spaliła, gdy w środku ryba jest jeszcze surowa. Na patelnię kładź nie więcej niż 2–3 kawałki ryby jednocześnie – w ten sposób zadbasz o odpowiednią temperaturę tłuszczu. Tę zasadę warto stosować również w przypadku smażenia mrożonej ryby bez panierki.
Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami i ciesz się ulubionymi gatunkami również poza sezonem połowu.