Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się

Niektórzy rozmrażają rybę na szybko, inni pamiętają o tym, żeby przełożyć ją dzień wcześniej do lodówki. Może się zdziwisz, ale takiej ryby wcale nie trzeba rozmrażać przed smażeniem. Co więcej – położona prosto z zamrażalnika na patelnię, będzie o wiele smaczniejsza i bardziej soczysta.

Nie trzeba rozmrażać ryby przed smażeniem, nawet wyjdzie lepszaNie trzeba rozmrażać ryby przed smażeniem, nawet wyjdzie lepsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jakiś czas temu pisałam o tym, jak Tomasz Strzelczyk rozmraża wigilijne krokiety. W przypadku mrożonej ryby sprawdza się podobna metoda. Okazuje się, że rozmrażanie wcale nie służy filetom, które tracą wtedy dużą ilość naturalnej wilgoci. O wiele lepszy efekt uzyskasz, smażąc je bez wcześniejszego rozmrażania. Mięso wyjdzie soczyste i pełne smaku, ale musisz zadbać o kilka ważnych szczegółów.

Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu

Jak usmażyć mrożoną rybę bez panierki?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ryby oraz patelnia z grubym dnem i większą ilością dobrze rozgrzanego tłuszczu. Filety wyjmij z zamrażalnika i jeśli są pokryte warstewką lodu, delikatnie ją usuń. Bezpośrednie zetknięcie się wody z mocno rozgrzanym tłuszczem nie jest wskazane i może spowodować rozprysk tłuszczu na całą kuchnię. Dlatego ostrożnie zeskrob nożem glazurę z ryby albo opłucz filety pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Na patelni rozgrzej olej roślinny, który zachowuje stabilność w wysokiej temperautrze, lub masło klarowane, jeśli chcesz, aby ryba od razu nabrała kremowego smaku. Pokryj tłuszczem całe dno patelni na grubość ok. 1–2 cm, a gdy nabierze już odpowiedniej temperatury (ok. 170–180 stopni Celsjusza), połóż przygotowane porcje mrożonej ryby i uzbrój się w cierpliwość.

Nie obracaj mrożonej ryby za wcześniej

Częstym błędem podczas smażenia ryby – zarówno mrożonej, jak i świeżej – jest zbyt szybkie lub za częste obracanie jej na drugą stronę. Zwłaszcza mrożona ryba potrzebuje ok. 4–5 minut, aby zmięknąć i zarumienić się od spodu. Dopiero wtedy uważnie ją obróć i smaż przez kolejne 4–5 minut. Pod koniec smażenia dopraw rybę ulubionymi przyprawami, pamiętając o tym, że "mniej znaczy więcej". Nie ma sensu wcześniej posypywać zamrożonych filetów solą i pieprzem, ponieważ mrożone mięso nie wchłonie przypraw.

Jak usmażyć mrożoną rybę w panierce?

Filety prosto z zamrażalnika możesz też obtoczyć w panierce z jajka i mąki lub bułki tartej. Wtedy delikatnie zmniejsz temperaturę tłuszczu na patelni, aby panierka się nie spaliła, gdy w środku ryba jest jeszcze surowa. Na patelnię kładź nie więcej niż 2–3 kawałki ryby jednocześnie – w ten sposób zadbasz o odpowiednią temperaturę tłuszczu. Tę zasadę warto stosować również w przypadku smażenia mrożonej ryby bez panierki.

Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami i ciesz się ulubionymi gatunkami również poza sezonem połowu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥