Zamiast ziemniaków, gotuję kaszę i wkładam w pierogi. O przepis błagają koleżanki z pracy
To jeszcze nie święta, a ja już kombinuję z pierogami! Tym razem chcę ci zaproponować przepis, który u mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze. Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i jeszcze jednym nietypowym składnikiem – oto pomysł na udany obiad dla całej rodziny.
Lista możliwych farszów do pierogów jest długa i zawiła. Mięso, grzyby, ziemniaki, twaróg, a nawet takie "ekstrawaganckie" propozycje jak szpinak czy jagody – założę się, że każdy z nas wypróbował już wszystkie te propozycje. Ostatnio udzielił mi się już świąteczny nastrój i postanowiłem wypróbować nowy przepis. Pierogi z kaszą okazały się bardzo dobre. I wcale nie są przeznaczone tylko dla konserwatywnych biesiadników wigilijnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje
Oczywiście, żeby takie pierogi były smaczne, sama kasza nie wystarczy. Przydadzą się jeszcze grzyby (u mnie pieczarki, ale można przemyśleć wykorzystanie sezonu i użycie innych gatunków) oraz coś, co połączy te składniki w całość. Na początku planowałem użyć twarogu, ale receptura z wykorzystaniem sera żółtego bardziej przypadła mi do gustu. Wcieliłem to wszystko w życie i… pękam z dumy! Gwarantuję, że ty też będziesz.
Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 80 g sera w kostce,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ser ścieram.
- Pieczarki kroję w miarę drobno. Podsmażam je na niewielkiej ilości oleju. To ważne, by na tym etapie jeszcze ich nie solić, bo puszczą za dużo wody.
- W międzyczasie kroję cebulę i dorzucam ją na sam koniec. Dopiero teraz doprawiam, smażę jeszcze krótką chwilkę.
- Zdejmuję farsz z ognia, pozbywam się nadmiaru płynu, mieszam z ugotowaną kaszą i startym serem, i odkładam.
- Mąkę łączę z solą, olejem i ciepłą wodą. Zagniatam ciasto, zawijam w kulę, zabezpieczam folią spożywczą i odkładam na 25 minut.
- Po tym czasie rozwałkowuję i wykrajam krążki na pierogi.
- Na każdy wykładam po trochu farszu i zlepiam brzegi.
- Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie – mniej więcej przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe!