Zamiast ziemniaków, gotuję kaszę i wkładam w pierogi. O przepis błagają koleżanki z pracy
To jeszcze nie święta, a ja już kombinuję z pierogami! Tym razem chcę ci zaproponować przepis, który u mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze. Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i jeszcze jednym nietypowym składnikiem – oto pomysł na udany obiad dla całej rodziny.
08.11.2024 06:33
Lista możliwych farszów do pierogów jest długa i zawiła. Mięso, grzyby, ziemniaki, twaróg, a nawet takie "ekstrawaganckie" propozycje jak szpinak czy jagody – założę się, że każdy z nas wypróbował już wszystkie te propozycje. Ostatnio udzielił mi się już świąteczny nastrój i postanowiłem wypróbować nowy przepis. Pierogi z kaszą okazały się bardzo dobre. I wcale nie są przeznaczone tylko dla konserwatywnych biesiadników wigilijnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście, żeby takie pierogi były smaczne, sama kasza nie wystarczy. Przydadzą się jeszcze grzyby (u mnie pieczarki, ale można przemyśleć wykorzystanie sezonu i użycie innych gatunków) oraz coś, co połączy te składniki w całość. Na początku planowałem użyć twarogu, ale receptura z wykorzystaniem sera żółtego bardziej przypadła mi do gustu. Wcieliłem to wszystko w życie i… pękam z dumy! Gwarantuję, że ty też będziesz.
Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 80 g sera w kostce,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ser ścieram.
- Pieczarki kroję w miarę drobno. Podsmażam je na niewielkiej ilości oleju. To ważne, by na tym etapie jeszcze ich nie solić, bo puszczą za dużo wody.
- W międzyczasie kroję cebulę i dorzucam ją na sam koniec. Dopiero teraz doprawiam, smażę jeszcze krótką chwilkę.
- Zdejmuję farsz z ognia, pozbywam się nadmiaru płynu, mieszam z ugotowaną kaszą i startym serem, i odkładam.
- Mąkę łączę z solą, olejem i ciepłą wodą. Zagniatam ciasto, zawijam w kulę, zabezpieczam folią spożywczą i odkładam na 25 minut.
- Po tym czasie rozwałkowuję i wykrajam krążki na pierogi.
- Na każdy wykładam po trochu farszu i zlepiam brzegi.
- Gotuję we wrzącej, osolonej wodzie – mniej więcej przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe!