Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł

Sernik kojarzy się głównie z babcinym deserem, słodyczą i waniliowym aromatem, ale w tym przypadku zaskoczy smakiem nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Zapomnij na chwilę o słodkich wypiekach i postaw na wytrawny sernik obiadowy.

Sernik na słonoSernik na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To nie jest tradycyjny przepis na sernik, ale jego wyjątkowa odmiana o zdecydowanie słonym smaku. Pełen sera z dodatkiem intensywnych ziół, jak szczypiorek czy koperek, przyciąga uwagę wszystkich gości. Na talerzu zastąpić może ziemniaki lub kaszę, świetnie smakuje z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego. To prosty sposób na to, by wywołać zachwyt i popisać się kulinarną kreatywnością.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Sernik na słono

Sernik na słono wydaje się być dość niecodziennym pomysłem, ale potrafi oczarować głęboki smakiem sera. Parmezan i cheddar zamieniają się w sycące i kremowe danie, które śmiało może zastąpić klasyczne dodatki do obiadu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz zapakować je ze sobą do pracy i zjeść w formie lunchu. Zdziwione miny znajomych, gdy zaczniesz polewać kawałek "ciasta" sosem jogurtowym lub tzatziki, masz jak w banku.

Jeśli chcesz sięgnąć po twaróg sernikowy z wiaderka, upewnij się, że nie ma w sobie dodatku cukru lub wanilii. Do masy możesz dorzucić też trochę wysmażonego na chrupko boczku, który zmyli oko, upodobniając się do rodzynek.

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 50 g startego sera parmezan lub grana padano,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  2. Wlej roztopione masło, wsyp stary parmezan oraz cheddar, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Uważaj na sól — sery same w sobie są już słone. Mniej ostrożności możesz zachować przy dodawaniu pieprzu.
  3. Wymieszaj masę, do połączenia się składników. Możesz dorzucić także szczypiorek lub podsmażony wcześniej boczek.
  4. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do formy wlej przygotowaną masę serową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  6. Piecz przez około 35-40 minut, aż sernik się zetnie, a wierzch zacznie się rumienić.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik, aby się wystudził. Dzięki temu nie opadnie.
  8. Po wystudzeniu wyjmij z formy.

Wytrawny sernik podaj jako przekąskę, ciekawą kolację lub dodatek do dania głównego. Możesz polać go także ulubionym sosem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek