Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł

Sernik kojarzy się głównie z babcinym deserem, słodyczą i waniliowym aromatem, ale w tym przypadku zaskoczy smakiem nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Zapomnij na chwilę o słodkich wypiekach i postaw na wytrawny sernik obiadowy.

Sernik na słonoSernik na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To nie jest tradycyjny przepis na sernik, ale jego wyjątkowa odmiana o zdecydowanie słonym smaku. Pełen sera z dodatkiem intensywnych ziół, jak szczypiorek czy koperek, przyciąga uwagę wszystkich gości. Na talerzu zastąpić może ziemniaki lub kaszę, świetnie smakuje z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego. To prosty sposób na to, by wywołać zachwyt i popisać się kulinarną kreatywnością.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Sernik na słono

Sernik na słono wydaje się być dość niecodziennym pomysłem, ale potrafi oczarować głęboki smakiem sera. Parmezan i cheddar zamieniają się w sycące i kremowe danie, które śmiało może zastąpić klasyczne dodatki do obiadu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz zapakować je ze sobą do pracy i zjeść w formie lunchu. Zdziwione miny znajomych, gdy zaczniesz polewać kawałek "ciasta" sosem jogurtowym lub tzatziki, masz jak w banku.

Jeśli chcesz sięgnąć po twaróg sernikowy z wiaderka, upewnij się, że nie ma w sobie dodatku cukru lub wanilii. Do masy możesz dorzucić też trochę wysmażonego na chrupko boczku, który zmyli oko, upodobniając się do rodzynek.

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 50 g startego sera parmezan lub grana padano,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  2. Wlej roztopione masło, wsyp stary parmezan oraz cheddar, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Uważaj na sól — sery same w sobie są już słone. Mniej ostrożności możesz zachować przy dodawaniu pieprzu.
  3. Wymieszaj masę, do połączenia się składników. Możesz dorzucić także szczypiorek lub podsmażony wcześniej boczek.
  4. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do formy wlej przygotowaną masę serową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  6. Piecz przez około 35-40 minut, aż sernik się zetnie, a wierzch zacznie się rumienić.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik, aby się wystudził. Dzięki temu nie opadnie.
  8. Po wystudzeniu wyjmij z formy.

Wytrawny sernik podaj jako przekąskę, ciekawą kolację lub dodatek do dania głównego. Możesz polać go także ulubionym sosem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀