Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Sernik kojarzy się głównie z babcinym deserem, słodyczą i waniliowym aromatem, ale w tym przypadku zaskoczy smakiem nawet tych, którzy niejedno ciasto już jedli. Zapomnij na chwilę o słodkich wypiekach i postaw na wytrawny sernik obiadowy.
To nie jest tradycyjny przepis na sernik, ale jego wyjątkowa odmiana o zdecydowanie słonym smaku. Pełen sera z dodatkiem intensywnych ziół, jak szczypiorek czy koperek, przyciąga uwagę wszystkich gości. Na talerzu zastąpić może ziemniaki lub kaszę, świetnie smakuje z dodatkiem sosu grzybowego lub pieczeniowego. To prosty sposób na to, by wywołać zachwyt i popisać się kulinarną kreatywnością.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Sernik na słono
Sernik na słono wydaje się być dość niecodziennym pomysłem, ale potrafi oczarować głęboki smakiem sera. Parmezan i cheddar zamieniają się w sycące i kremowe danie, które śmiało może zastąpić klasyczne dodatki do obiadu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możesz zapakować je ze sobą do pracy i zjeść w formie lunchu. Zdziwione miny znajomych, gdy zaczniesz polewać kawałek "ciasta" sosem jogurtowym lub tzatziki, masz jak w banku.
Jeśli chcesz sięgnąć po twaróg sernikowy z wiaderka, upewnij się, że nie ma w sobie dodatku cukru lub wanilii. Do masy możesz dorzucić też trochę wysmażonego na chrupko boczku, który zmyli oko, upodobniając się do rodzynek.
Składniki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 100 g startego sera cheddar,
- 50 g startego sera parmezan lub grana padano,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 pęczek świeżego szczypiorku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
- Wlej roztopione masło, wsyp stary parmezan oraz cheddar, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Uważaj na sól — sery same w sobie są już słone. Mniej ostrożności możesz zachować przy dodawaniu pieprzu.
- Wymieszaj masę, do połączenia się składników. Możesz dorzucić także szczypiorek lub podsmażony wcześniej boczek.
- Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy wlej przygotowaną masę serową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
- Piecz przez około 35-40 minut, aż sernik się zetnie, a wierzch zacznie się rumienić.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik, aby się wystudził. Dzięki temu nie opadnie.
- Po wystudzeniu wyjmij z formy.
Wytrawny sernik podaj jako przekąskę, ciekawą kolację lub dodatek do dania głównego. Możesz polać go także ulubionym sosem. Smacznego!