PoradyPrzy mrożeniu pierogów musisz pamiętać o kluczowej zasadzie. Inaczej nie będą smaczne

Przy mrożeniu pierogów musisz pamiętać o kluczowej zasadzie. Inaczej nie będą smaczne

Adobe Stock
Adobe Stock

10.03.2023 14:09, aktual.: 10.03.2023 14:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi można śmiało określić jako kultowe danie kuchni polskiej. Są różne wersje tej potrawy, ale w każdym przypadku obowiązuje podobna zasada, gdy zechcesz je zamrozić. O czym musisz pamiętać przed zamiarem włożenia ich do zamrażarki?

Co zrobić z nadmiarem pierogów? Zamroź je!

Z pierogami najczęściej jest tak, że przygotowujesz je w dość sporej ilości. Ty i cała twoja rodzina nie jesteście w stanie zjeść wszystkiego. Dlatego, aby zapobiec ich zmarnowaniu, najczęściej decydujesz się na ich zamrożenie. Mimo tego, że wydaje się to banalna czynność, to gdy zechcesz zamrozić pierogi, musisz pamiętać o jednej ważnej zasadzie.

Pierogi - Pyszności; foto: Canva
Pierogi - Pyszności; foto: Canva

Pozwoli ci to uniknąć sytuacji, kiedy to rozmrożone danie nie będzie zbyt smaczne po odgrzaniu. Musisz poddać analizie zarówno sposób mrożenia, jak i czas, w jakim będziesz mógł je mrozić. A zdecydowanie najlepszą metodą, która pozwoli ci cieszyć się ich smakiem po odmrożeniu, będzie ich zamrożenie na surowo. Swoją poradą na najlepsze mrożenie pierogów, podzieliła się z nami Ania Starmach.

Jak mrozić pierogi?

Pamiętaj, że zdecydowanie lepiej będzie zamrozić surowe pierogi. Spowoduje to, że będą twarde i smaczne po odmrożeniu. Jeśli zdecydujesz się je wcześniej ugotować i następnie zamrozić, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozmrożeniu będą się rozpadać. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie blanszowanie.

Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Wystarczy, że zagotujesz wodę z solą i odrobiną oleju. Gdy będzie wrzeć, to wrzuć do niej pierogi na około 30 sekund i po tym czasie od razu je wyjmij z wody. Przełóż je na tackę lub blaszkę wysypaną mąką. Pamiętaj, że nie mogą się one ze sobą stykać. Gdy osiągną temperaturę pokojową, to włóż je do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z powrotem, przełóż do woreczków i ponownie włóż do zamrażarki. Możesz je przechowywać w ten sposób przez 2-3 miesiące.

Jak odmrozić pierogi?

Takie mrożenie pierogów pozwoli ci się cieszyć ich najlepszym smakiem. Nie będą się sklejać, dlatego z powodzeniem możecie je od razu wrzucić do gotującej się wody, by rozmrozić. Inną metodą, polecaną przez Anię Starmach jest rozmrażanie na parze, dzięki czemu będą delikatne i sprężyste. Oczywiście, możesz je też podsmażyć. Pamiętaj jednak, że najpierw muszą się całkowicie rozmrozić.

Co powiesz na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także