Przy mrożeniu pierogów musisz pamiętać o kluczowej zasadzie. Inaczej nie będą smaczne
Pierogi można śmiało określić jako kultowe danie kuchni polskiej. Są różne wersje tej potrawy, ale w każdym przypadku obowiązuje podobna zasada, gdy zechcesz je zamrozić. O czym musisz pamiętać przed zamiarem włożenia ich do zamrażarki?
10.03.2023 | aktual.: 10.03.2023 14:37
Co zrobić z nadmiarem pierogów? Zamroź je!
Z pierogami najczęściej jest tak, że przygotowujesz je w dość sporej ilości. Ty i cała twoja rodzina nie jesteście w stanie zjeść wszystkiego. Dlatego, aby zapobiec ich zmarnowaniu, najczęściej decydujesz się na ich zamrożenie. Mimo tego, że wydaje się to banalna czynność, to gdy zechcesz zamrozić pierogi, musisz pamiętać o jednej ważnej zasadzie.
Pozwoli ci to uniknąć sytuacji, kiedy to rozmrożone danie nie będzie zbyt smaczne po odgrzaniu. Musisz poddać analizie zarówno sposób mrożenia, jak i czas, w jakim będziesz mógł je mrozić. A zdecydowanie najlepszą metodą, która pozwoli ci cieszyć się ich smakiem po odmrożeniu, będzie ich zamrożenie na surowo. Swoją poradą na najlepsze mrożenie pierogów, podzieliła się z nami Ania Starmach.
Jak mrozić pierogi?
Pamiętaj, że zdecydowanie lepiej będzie zamrozić surowe pierogi. Spowoduje to, że będą twarde i smaczne po odmrożeniu. Jeśli zdecydujesz się je wcześniej ugotować i następnie zamrozić, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozmrożeniu będą się rozpadać. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie blanszowanie.
Wystarczy, że zagotujesz wodę z solą i odrobiną oleju. Gdy będzie wrzeć, to wrzuć do niej pierogi na około 30 sekund i po tym czasie od razu je wyjmij z wody. Przełóż je na tackę lub blaszkę wysypaną mąką. Pamiętaj, że nie mogą się one ze sobą stykać. Gdy osiągną temperaturę pokojową, to włóż je do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z powrotem, przełóż do woreczków i ponownie włóż do zamrażarki. Możesz je przechowywać w ten sposób przez 2-3 miesiące.
Jak odmrozić pierogi?
Takie mrożenie pierogów pozwoli ci się cieszyć ich najlepszym smakiem. Nie będą się sklejać, dlatego z powodzeniem możecie je od razu wrzucić do gotującej się wody, by rozmrozić. Inną metodą, polecaną przez Anię Starmach jest rozmrażanie na parze, dzięki czemu będą delikatne i sprężyste. Oczywiście, możesz je też podsmażyć. Pamiętaj jednak, że najpierw muszą się całkowicie rozmrozić.
Co powiesz na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: