Zanurzam kiełbasę w kremowym sosie. Tak pyszne, że aż chce się oblizać talerz

Kiełbasa i chrzan to dwa produkty, bez których ciężko wyobrazić sobie wielkanocny stół. Połączenie ich w jedno danie sprawi, że twoi goście rozpłyną się w zachwytach.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowymBiała kiełbasa w sosie chrzanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biała kiełbasa przez pozostałą część roku leży w cieniu śląskiej czy zwyczajnej, ale w okolicach Wielkanocy wraca do łask. Ciężko wyobrazić sobie bez niej żurek, a wiele osób po prostu gotuje ją w wodzie i podaje na śniadanie. Jest jednak jeszcze lepszy sposób na podanie jej w czasie świąt. Ten przepis to najlepsza odpowiedź na pytanie, co podać na wielkanocny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Kiedy na stole pojawia się biała kiełbasa w kremowym sosie chrzanowym, wszyscy zapominają o pasztetach, żurkach i pieczeniach. To połączenie idealne, które świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Postaw na dobrej jakości chrzan ze słoiczka lub zetrzyj go świeżo na tarce, wybierz smaczną kiełbasę i zachwyć gości.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym © Adobe Stock

Połączenie delikatnej białej kiełbasy z wyrazistym, kremowym sosem chrzanowym szybko podbija podniebienia. Ten prosty sos smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od wylizania talerza. Warto mieć pod ręką kawałek pieczywa, którym można zebrać smakowite resztki. W wersji obiadowej kiełbasa w sosie chrzanowym świetnie smakować będzie w towarzystwie ziemniaczanego puree.

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki dobrej jakości chrzanu,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 majeranku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim garnku rozpuść masło.
  2. Dodaj pokrojone drobno cebule i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj białą kiełbasę i obsmaż, aż się zarumieni.
  4. Następnie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, śmietankę, chrzan, musztardę, majeranek oraz ocet. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji.
  5. Wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Do tego purée ziemniaczane i wielkanocny obiad gotowy. Tak przygotowana biała kiełbasa po prostu zachwyca. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥