Zanurzam kiełbasę w kremowym sosie. Tak pyszne, że aż chce się oblizać talerz

Kiełbasa i chrzan to dwa produkty, bez których ciężko wyobrazić sobie wielkanocny stół. Połączenie ich w jedno danie sprawi, że twoi goście rozpłyną się w zachwytach.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowymBiała kiełbasa w sosie chrzanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biała kiełbasa przez pozostałą część roku leży w cieniu śląskiej czy zwyczajnej, ale w okolicach Wielkanocy wraca do łask. Ciężko wyobrazić sobie bez niej żurek, a wiele osób po prostu gotuje ją w wodzie i podaje na śniadanie. Jest jednak jeszcze lepszy sposób na podanie jej w czasie świąt. Ten przepis to najlepsza odpowiedź na pytanie, co podać na wielkanocny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Kiedy na stole pojawia się biała kiełbasa w kremowym sosie chrzanowym, wszyscy zapominają o pasztetach, żurkach i pieczeniach. To połączenie idealne, które świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Postaw na dobrej jakości chrzan ze słoiczka lub zetrzyj go świeżo na tarce, wybierz smaczną kiełbasę i zachwyć gości.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym © Adobe Stock

Połączenie delikatnej białej kiełbasy z wyrazistym, kremowym sosem chrzanowym szybko podbija podniebienia. Ten prosty sos smakuje tak dobrze, że aż ciężko powstrzymać się od wylizania talerza. Warto mieć pod ręką kawałek pieczywa, którym można zebrać smakowite resztki. W wersji obiadowej kiełbasa w sosie chrzanowym świetnie smakować będzie w towarzystwie ziemniaczanego puree.

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki dobrej jakości chrzanu,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 majeranku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim garnku rozpuść masło.
  2. Dodaj pokrojone drobno cebule i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj białą kiełbasę i obsmaż, aż się zarumieni.
  4. Następnie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, śmietankę, chrzan, musztardę, majeranek oraz ocet. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji.
  5. Wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe danie możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Do tego purée ziemniaczane i wielkanocny obiad gotowy. Tak przygotowana biała kiełbasa po prostu zachwyca. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy