PrzepisPrzekąskiZapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową
Zapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową
Pyszny zapiekany chlebek z kieszonką na zupę pomidorową to świetna alternatywa dla tradycyjnej miski. Kiedy raz go spróbujesz, nie będziesz mógł zapomnieć o jego wyjątkowym smaku.
Składniki:
1 bochenek chleb
2 szkl. pomidory pokrojone
1 szt. cebula pokrojona
4 ząbki czosnek cały
3 łyżki oliwa z oliwek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
8 plastrów ser żółty
Masło czosnkowe
2 ząbki czosnek
60 g masło roztopione
1/4 szkl. pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj cebulę, czosnek, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. W bochenku chleba stwórz kieszonkę i szachownicę (tak jak na zdjęciu poniżej).
3. W kieszonce i wyciętych otworach chleba umieść ser. Całe pieczywo pokryj masłem czosnkowym z pietruszką. Następnie włóż chleb do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
4. Mieszankę z pomidorami umieść w blenderze. Dodaj bulion warzywny i wszystko razem zblenduj.
5. Przelej zupę do wcześniej wyciętej kieszonki i ciesz się smakiem pysznego dania.