Zawsze trzymaj się tych proporcji przy mielonych. Wyjdą idealnie pulchne, soczyste i nie będą pękać przy smażeniu

Mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń czaruje smakiem. Wystarczy zadbać o odpowiednie proporcje, by były idealnie soczyste i przepyszne.

Soczyste kotlety mieloneSoczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na kotlety mielone chętnych nigdy nie brakuje. Kojarzą się z tym, co najlepsze - domową kuchnią pełną smaku i miłości. To danie proste w przygotowaniu, ale warto zadbać o to, by składniki były odpowiedniej jakości. Świeże mięso to absolutna podstawa, warto odwiedzić lokalnego rzeźnika. Tam kup nie tylko wieprzowinę, ale również wołowinę. To właśnie odpowiednie połączenie dwóch rodzajów mięs sprawi, że mielone wyjdą jak marzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Mięso na kotlety mielone

W kotletach mielonych proporcja jest prosta. W misce połącz ze sobą wieprzowinę i wołowinę w stosunku 1:1. Wieprzowina zapewnia kotletom soczystość i puszystość, a to za sprawą swojej naturalnej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj mielona łopatka albo karkówka.

Z kolei wołowina wnosi głębię smaku i zwartą strukturę, dzięki której kotlety trzymają formę. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, łopatka wołowa to świetny wybór. Ma wyrazisty smak i odpowiednią ilość kolagenu, dzięki któremu kotlety trzymają kształt. To sprawdzone połączenie gwarantuje, że kotlety nie będą ani suche, ani zbyt tłuste.

Przepis na soczyste mielone

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny,
  • 250 g wołowiny,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • pół szklanki zimnego mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku lub wodzie, a kiedy zmięknie, dokładnie ją odciśnij.
  2. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. W dużej misce umieść mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Im dłużej wyrabiasz masę, tym kotlety będą bardziej zwarte i delikatne. Masa powinna stać się jednolita i kleista.
  4. Wilgotnymi dłońmi formuj zgrabne, owalne kotlety.
  5. Obtocz w bułce tartej, lekko ją dociskają.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Smaż kotlety mielone z każdej strony przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami lub purée i prostą surówką, na przykład z buraczków lub mizerią. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo