Zawsze trzymaj się tych proporcji przy mielonych. Wyjdą idealnie pulchne, soczyste i nie będą pękać przy smażeniu
Mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń czaruje smakiem. Wystarczy zadbać o odpowiednie proporcje, by były idealnie soczyste i przepyszne.
Na kotlety mielone chętnych nigdy nie brakuje. Kojarzą się z tym, co najlepsze - domową kuchnią pełną smaku i miłości. To danie proste w przygotowaniu, ale warto zadbać o to, by składniki były odpowiedniej jakości. Świeże mięso to absolutna podstawa, warto odwiedzić lokalnego rzeźnika. Tam kup nie tylko wieprzowinę, ale również wołowinę. To właśnie odpowiednie połączenie dwóch rodzajów mięs sprawi, że mielone wyjdą jak marzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Mięso na kotlety mielone
W kotletach mielonych proporcja jest prosta. W misce połącz ze sobą wieprzowinę i wołowinę w stosunku 1:1. Wieprzowina zapewnia kotletom soczystość i puszystość, a to za sprawą swojej naturalnej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj mielona łopatka albo karkówka.
Z kolei wołowina wnosi głębię smaku i zwartą strukturę, dzięki której kotlety trzymają formę. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, łopatka wołowa to świetny wybór. Ma wyrazisty smak i odpowiednią ilość kolagenu, dzięki któremu kotlety trzymają kształt. To sprawdzone połączenie gwarantuje, że kotlety nie będą ani suche, ani zbyt tłuste.
Przepis na soczyste mielone
Składniki:
- 250 g wieprzowiny,
- 250 g wołowiny,
- 1 czerstwa kajzerka,
- pół szklanki zimnego mleka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- bułka tarta do obtaczania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku lub wodzie, a kiedy zmięknie, dokładnie ją odciśnij.
- Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- W dużej misce umieść mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Im dłużej wyrabiasz masę, tym kotlety będą bardziej zwarte i delikatne. Masa powinna stać się jednolita i kleista.
- Wilgotnymi dłońmi formuj zgrabne, owalne kotlety.
- Obtocz w bułce tartej, lekko ją dociskają.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż kotlety mielone z każdej strony przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami lub purée i prostą surówką, na przykład z buraczków lub mizerią. Smacznego!