Zawsze trzymaj się tych proporcji przy mielonych. Wyjdą idealnie pulchne, soczyste i nie będą pękać przy smażeniu

Mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń czaruje smakiem. Wystarczy zadbać o odpowiednie proporcje, by były idealnie soczyste i przepyszne.

Soczyste kotlety mieloneSoczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na kotlety mielone chętnych nigdy nie brakuje. Kojarzą się z tym, co najlepsze - domową kuchnią pełną smaku i miłości. To danie proste w przygotowaniu, ale warto zadbać o to, by składniki były odpowiedniej jakości. Świeże mięso to absolutna podstawa, warto odwiedzić lokalnego rzeźnika. Tam kup nie tylko wieprzowinę, ale również wołowinę. To właśnie odpowiednie połączenie dwóch rodzajów mięs sprawi, że mielone wyjdą jak marzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Mięso na kotlety mielone

W kotletach mielonych proporcja jest prosta. W misce połącz ze sobą wieprzowinę i wołowinę w stosunku 1:1. Wieprzowina zapewnia kotletom soczystość i puszystość, a to za sprawą swojej naturalnej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się tutaj mielona łopatka albo karkówka.

Z kolei wołowina wnosi głębię smaku i zwartą strukturę, dzięki której kotlety trzymają formę. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, łopatka wołowa to świetny wybór. Ma wyrazisty smak i odpowiednią ilość kolagenu, dzięki któremu kotlety trzymają kształt. To sprawdzone połączenie gwarantuje, że kotlety nie będą ani suche, ani zbyt tłuste.

Przepis na soczyste mielone

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny,
  • 250 g wołowiny,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • pół szklanki zimnego mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku lub wodzie, a kiedy zmięknie, dokładnie ją odciśnij.
  2. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. W dużej misce umieść mielone mięso, odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wyrabiaj rękoma przez kilka minut. Im dłużej wyrabiasz masę, tym kotlety będą bardziej zwarte i delikatne. Masa powinna stać się jednolita i kleista.
  4. Wilgotnymi dłońmi formuj zgrabne, owalne kotlety.
  5. Obtocz w bułce tartej, lekko ją dociskają.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Smaż kotlety mielone z każdej strony przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami lub purée i prostą surówką, na przykład z buraczków lub mizerią. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯