Ziemniaki po francusku to mój obiadowy hit. Nie potrzebuję do nich ani grama mięsa

Ziemniaki są jak nieoszlifowany diament wśród warzyw. Dobrze smakują gotowane, pieczone czy też zamienione we frytki. Jeśli jednak szukasz innego przepisu na to warzywo, postaw na francuskie ziemniaczki.

Ziemniaki po francuskuZiemniaki po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To nie jest zapiekanka ziemniaczana, w której skrywa się mięso mielone. Lista składników jest o wiele krótsza, bo znajdują się tam zaledwie ziemniak, bulion oraz przyprawy. Okazuje się jednak, że nie potrzeba wiele, by proste warzywa zamienić w elegancką przekąskę. To doskonała propozycja na lekki obiad, wykwintną kolację lub smaczny dodatek do innych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Ziemniaki po francusku

To przepis inspirowany kultowym francuskim gratin, czyli zapiekanką z ziemniaków i sosu beszamelowego. Ten ostatni zastępuje tu jednak zwykły bulion, dzięki czemu przekąska jest lżejsza. Pasuje też do wielu mięsnych dań czy wegetariańskich kotletów.

Te ziemniaki zachwycą smakiem
Te ziemniaki zachwycą smakiem © Adobe Stock

Plasterki ziemniaków, pieczone warstwami z aromatycznymi ziołami, czosnkiem i odrobiną oliwy, stają się niezwykle miękkie i pełne smaku. Zanurzenie ziemniaków w bulionie dodaje im delikatności i lekkości.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300-400 ml bulionu warzywnego lub rosołu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość cienkie półksiężyce, słupki lub plasterki.
  2. Zalej zimną wodą i odstaw na 25 minut. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi, a ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące.
  3. Żaroodporne naczynie skropl oliwą lub wysmaruj masłem.
  4. Czosnek obierz i wysmaruj nim formę.
  5. Ziemniaki układaj warstwami w żaroodpornym naczyniu.
  6. Między każdą z warstw doprawiaj całość solą, pieprzem, ziołami i skraplaj oliwą z oliwek.
  7. Zalej ostrożnie bulionem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.

Pod koniec zapiekania możesz opcjonalnie oprószyć całość startym parmezanem. Gotowe ziemniaki serwuj na ciepło, najlepiej w formie dodatku do dania mięsnego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥