Ziemniaki po francusku to mój obiadowy hit. Nie potrzebuję do nich ani grama mięsa

Ziemniaki są jak nieoszlifowany diament wśród warzyw. Dobrze smakują gotowane, pieczone czy też zamienione we frytki. Jeśli jednak szukasz innego przepisu na to warzywo, postaw na francuskie ziemniaczki.

Ziemniaki po francuskuZiemniaki po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To nie jest zapiekanka ziemniaczana, w której skrywa się mięso mielone. Lista składników jest o wiele krótsza, bo znajdują się tam zaledwie ziemniak, bulion oraz przyprawy. Okazuje się jednak, że nie potrzeba wiele, by proste warzywa zamienić w elegancką przekąskę. To doskonała propozycja na lekki obiad, wykwintną kolację lub smaczny dodatek do innych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Ziemniaki po francusku

To przepis inspirowany kultowym francuskim gratin, czyli zapiekanką z ziemniaków i sosu beszamelowego. Ten ostatni zastępuje tu jednak zwykły bulion, dzięki czemu przekąska jest lżejsza. Pasuje też do wielu mięsnych dań czy wegetariańskich kotletów.

Te ziemniaki zachwycą smakiem
Te ziemniaki zachwycą smakiem © Adobe Stock

Plasterki ziemniaków, pieczone warstwami z aromatycznymi ziołami, czosnkiem i odrobiną oliwy, stają się niezwykle miękkie i pełne smaku. Zanurzenie ziemniaków w bulionie dodaje im delikatności i lekkości.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300-400 ml bulionu warzywnego lub rosołu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość cienkie półksiężyce, słupki lub plasterki.
  2. Zalej zimną wodą i odstaw na 25 minut. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi, a ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące.
  3. Żaroodporne naczynie skropl oliwą lub wysmaruj masłem.
  4. Czosnek obierz i wysmaruj nim formę.
  5. Ziemniaki układaj warstwami w żaroodpornym naczyniu.
  6. Między każdą z warstw doprawiaj całość solą, pieprzem, ziołami i skraplaj oliwą z oliwek.
  7. Zalej ostrożnie bulionem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.

Pod koniec zapiekania możesz opcjonalnie oprószyć całość startym parmezanem. Gotowe ziemniaki serwuj na ciepło, najlepiej w formie dodatku do dania mięsnego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką