Ziemniaki po francusku to mój obiadowy hit. Nie potrzebuję do nich ani grama mięsa
Ziemniaki są jak nieoszlifowany diament wśród warzyw. Dobrze smakują gotowane, pieczone czy też zamienione we frytki. Jeśli jednak szukasz innego przepisu na to warzywo, postaw na francuskie ziemniaczki.
To nie jest zapiekanka ziemniaczana, w której skrywa się mięso mielone. Lista składników jest o wiele krótsza, bo znajdują się tam zaledwie ziemniak, bulion oraz przyprawy. Okazuje się jednak, że nie potrzeba wiele, by proste warzywa zamienić w elegancką przekąskę. To doskonała propozycja na lekki obiad, wykwintną kolację lub smaczny dodatek do innych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł
Ziemniaki po francusku
To przepis inspirowany kultowym francuskim gratin, czyli zapiekanką z ziemniaków i sosu beszamelowego. Ten ostatni zastępuje tu jednak zwykły bulion, dzięki czemu przekąska jest lżejsza. Pasuje też do wielu mięsnych dań czy wegetariańskich kotletów.
Plasterki ziemniaków, pieczone warstwami z aromatycznymi ziołami, czosnkiem i odrobiną oliwy, stają się niezwykle miękkie i pełne smaku. Zanurzenie ziemniaków w bulionie dodaje im delikatności i lekkości.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- 300-400 ml bulionu warzywnego lub rosołu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość cienkie półksiężyce, słupki lub plasterki.
- Zalej zimną wodą i odstaw na 25 minut. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi, a ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące.
- Żaroodporne naczynie skropl oliwą lub wysmaruj masłem.
- Czosnek obierz i wysmaruj nim formę.
- Ziemniaki układaj warstwami w żaroodpornym naczyniu.
- Między każdą z warstw doprawiaj całość solą, pieprzem, ziołami i skraplaj oliwą z oliwek.
- Zalej ostrożnie bulionem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.
Pod koniec zapiekania możesz opcjonalnie oprószyć całość startym parmezanem. Gotowe ziemniaki serwuj na ciepło, najlepiej w formie dodatku do dania mięsnego. Smacznego!