Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę.

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki w takiej formie przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1,5 łyżeczki oregano
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 1 szczypta czosnek granulowany

Mięso

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka pieprz
  3. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  4. 400 g mielona wołowina
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 4 łyżki bułka tarta
  7. 1 szt. jajko

Pozostałe składniki

  1. 300-400 g pieczarki
  2. 400 ml passata pomidorowa
  3. 1/2 szkl. ser

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki na pulpety. W tym celu połącz: mieloną wołowinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek granulowany, pieprz i sól.

Obrazek

2. Czas przygotować ziemniaki. Podziel je w cienkie plastry w robocie kuchennym. Następnie dopraw je przy pomocy: oregano, soli, czosnku granulowanego i pieprzu. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek.

Obrazek

3. Na spodzie formy do pieczenia ułóż plastry ziemniaków. Następnie ułóż oczyszczone pieczarki.

Obrazek

4. W każdej pieczarce umieść wcześniej przygotowanego pulpeta. Polej sosem pomidorowym

Obrazek

5. Posyp całość mozzarellą i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia