Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem
12.10.2023 08:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym to przepis na pyszną przekąskę w nietypowym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka, a prosty przepis zaskoczy twoich bliskich.
Chociaż mogłoby się wydawać, że o ziemniakach powiedziano już wszystko, to w cytrynowej odsłonie z dodatkiem sosu na bazie ricotty, greckiego jogurtu i koperku są daniem, które potrafi zaskoczyć.
Lekkie, orzeźwiające i pyszne - obok takiej przekąski nie sposób jest przejść obojętnie. Świetnie sprawdzą się w roli bezmięsnego obiadu lub kolacji na ciepło. Tarty parmezan tworzy podczas pieczenia pyszną, chrupiącą i złocistą warstwę na młodych ziemniakach, nadając każdemu kęsowi nieodpartą chrupkość, a skórka i sok z cytryny nadają ziemniakom orzeźwiający posmak. Polecam przetestować to połączenie - palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 20 g tartego parmezanu,
- 1/2 cytryny - sok,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól/pieprz do smaku.
Sos:
- 240 g ricotty,
- 30 g jogurtu greckiego,
- 1/2 pęczka koperku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól/pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ziemniaki obieram, myję i przekrawam na połówki. Podgotowuję je przez ok. 10 minut. Odcedzam i odkładam, by przestygły.
Krok 2: Serek ricotta przekładam do miski, dodaję jogurt grecki, świeży koperek, wyciskam sok z cytryny i wrzucam czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję.
Krok 3: Do ziemniaków dodaję oliwę z oliwek, wsypuję słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wyciskam sok z cytryny, wsypuję starty parmezan i dokładnie mieszam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 30 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Krok 4: Zblendowany wcześniej sos przekładam do głębokiego talerza i dodaję upieczone, chrupiące ziemniaki. Jem, zanurzając warzywa w sosie. Sos możesz podać również w osobnej miseczce, a na osobnym talerzu przygotowane ziemniaczki. Idealnie sprawdzą się wtedy jako przekąska na imprezę stworzona do dzielenia się. Smaczne, proste i szybkie danie jest już gotowe. Smacznego!