Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym to przepis na pyszną przekąskę w nietypowym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka, a prosty przepis zaskoczy twoich bliskich.

Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym- PysznościCytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż mogłoby się wydawać, że o ziemniakach powiedziano już wszystko, to w cytrynowej odsłonie z dodatkiem sosu na bazie ricotty, greckiego jogurtu i koperku są daniem, które potrafi zaskoczyć.

Lekkie, orzeźwiające i pyszne - obok takiej przekąski nie sposób jest przejść obojętnie. Świetnie sprawdzą się w roli bezmięsnego obiadu lub kolacji na ciepło. Tarty parmezan tworzy podczas pieczenia pyszną, chrupiącą i złocistą warstwę na młodych ziemniakach, nadając każdemu kęsowi nieodpartą chrupkość, a skórka i sok z cytryny nadają ziemniakom orzeźwiający posmak. Polecam przetestować to połączenie - palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • 1/2 cytryny - sok,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól/pieprz do smaku.

Sos:

  • 240 g ricotty,
  • 30 g jogurtu greckiego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól/pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ziemniaki obieram, myję i przekrawam na połówki. Podgotowuję je przez ok. 10 minut. Odcedzam i odkładam, by przestygły.

Krok 2: Serek ricotta przekładam do miski, dodaję jogurt grecki, świeży koperek, wyciskam sok z cytryny i wrzucam czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję.

Sos z ricotty- Pyszności
Sos z ricotty- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Do ziemniaków dodaję oliwę z oliwek, wsypuję słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wyciskam sok z cytryny, wsypuję starty parmezan i dokładnie mieszam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 30 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Pieczone ziemniaczaki- Pyszności
Pieczone ziemniaczaki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Zblendowany wcześniej sos przekładam do głębokiego talerza i dodaję upieczone, chrupiące ziemniaki. Jem, zanurzając warzywa w sosie. Sos możesz podać również w osobnej miseczce, a na osobnym talerzu przygotowane ziemniaczki. Idealnie sprawdzą się wtedy jako przekąska na imprezę stworzona do dzielenia się. Smaczne, proste i szybkie danie jest już gotowe. Smacznego!

Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym
Cytrynowe ziemniaczki z sosem śmietankowo-ziołowym © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej