Znajoma przywiozła z Gruzji przepis na ciasto z herbatą. Śmiałam się, dopóki nie spróbowałam
Wilgotne, puszyste, słodkie, o zaskakującym, herbacianym aromacie. Jesteś fanem herbaty? Wypróbuj przepis na gruzińskie ciasto herbaciane, a stale zagości na twoim stole.
18.03.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:54
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Nie do końca wiadomo, jak powstała herbata, jednak jedna z najpopularniejszych legend głosi, że "wymyślił" ją sam cesarz Shennong. Władca pijał wyłącznie gorącą wodę. Pewnego dnia wietrznego dnia odpoczywał w swoim ogrodzie, a do jego kubka wypełnionego wrzątkiem wpadło kilka listków nieznanego wcześniej krzewu. W ten sposób zaparzono pierwszą herbatę w historii ludzkości.
Chińczycy przez lata strzegli swojego herbacianego sekretu. Wszystko zmieniło się w 803 roku, kiedy Dengyo Daish zdobył krzew herbaciany i wywiózł je ze sobą do Japonii. Kilkaset lat później zwyczaj parzenia liści herbacianych rozprzestrzenił się po świecie. Jeśli jesteś fanem herbaty, wypróbuj przepis na gruzińskie ciasto herbaciane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wilgotne, puszyste, słodkie — poznaj przepis na gruzińskie ciasto herbaciane
Gruzja słynie z pięknych widoków, gościnności, aromatycznego kuchni, pysznego wina i... plantacji herbaty. Przed Rewolucją Październikową Gruzja była jednym z największych eksporterów w herbaty w Europie, a jej smak ceniono na całym świecie. Obecnie uprawia się tam głównie czarną herbatę, jednak w niektórych regionach znajdują się też niewielkie plantacje białej i zielonej herbaty. Jeśli jesteś fanem klasycznej, czarnej zalewajki wypróbuj przepis na gruzińskie ciasto herbaciane. Po upieczeniu wychodzi lekkie, puszyste i wilgotne. Najlepiej smakuje z...filiżanką dobrej herbaty.
Gruzińskie ciasto herbaciane — przepis
Składniki:
- szklanka mocnej, świeżo zaparzonej herbaty (np. Earl Grey, cejlońska, Yunnan),
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta proszkowanego imbiru,
- garść ulubionych orzechów,
- garść ulubionych, suszonych owoców,
- opcjonalnie: konfitura milionowa, wiśniowa, powidła śliwkowe.
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę i pozostaw ją do ostudzenia.
- W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ciasta. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj do niej olej, kilka łyżek wybranej konfitury oraz herbatę. Masę wymieszaj aż do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i suszone owoce. Całość wymieszaj aż do dokładnego połączenia się składników. Gotową masę wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stp.C. Piecz ciasto przez 20-30 minut, aż do suchego patyczka.
- Upieczone i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi konfiturami lub kleksem kwaśnej śmietany.