Znajomy piekarz zawsze wkłada do chlebaka. Jego trik działa cuda z pieczywem
Myślałam, że już nic więcej nie zdziwi mnie w kuchni. Wszystko jednak zmienił mój dobry znajomy, który podzielił się sprawdzonym patentem na przechowywanie pieczywa. Choć początkowo może brzmieć to jak żart, to ta sztuczka naprawdę działa.
27.08.2023 15:33
Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że nie cierpię marnowania jedzenia. Nie inaczej jest w przypadku pieczywa. Na co dzień zarówno ja, jak i moi bliscy staramy się żyć w zgodzie z filozofią zero waste. Tobie również to polecam.
I oczywiście kluczem do sukcesu są tu sprawdzone patenty na wykorzystanie potencjału produktów w 100 proc. A, że w każdym domu znajduje się chleb, to chciałabym dziś podzielić się niesamowitym trikiem z jego udziałem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezawodny patent piekarza
Nie wiem, jak wygląda tu u ciebie, ale u mnie pieczywo znika w różnym tempie. Raz cały bochenek chleba potrafimy zjeść w dzień, a raz trwa to znacznie dłużej. Z drugiej strony jest on bardzo pomocny do przygotowania czy to szybkiego śniadania, czy też kolacji, dlatego nigdy nie może zabraknąć go w moim domu.
Jeszcze kilka tygodni temu sprawdzałam co chwilę, czy zakupiony chleb na pewno nadaje się jeszcze do użycia. Jednocześnie podświadomie tak planowałam posiłki, aby jak najszybciej go wykorzystać. Wszystko jednak zmieniło się, kiedy mój znajomy piekarz podzielił się ze mną sprawdzonym trikiem. O co w nim chodzi? I na jakie korzyści można liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Zobacz także
Jak wydłużyć świeżość chleba do maksimum
Okazuje się, że wcale nie trzeba gorączkowo wyszukiwać przepisów z udziałem chleba, aby przypadkiem go nie zmarnować. Zamiast tego, wystarczy wykorzystać szybką i sprawdzoną sztuczkę piekarską, która sprawi, że chleb będzie nadawał się do spożycia znacznie dłużej.
W czym tkwi cały sekret? Może początkowo będzie trudno ci w to uwierzyć, ale pieczywo zachowa świeżość na dłużej, jeśli do chlebaka włożysz trochę cukru.
Tak dobrze przeczytałeś, wystarczą już 2 kostki, albo 3 łyżeczki produktu w małym pojemniku, aby chleb nadawał się do spożycia znacznie dłużej. Jak to działa? Otóż okazuje się, że niepozorny cukier jest świetnym pochłaniaczem wilgoci. Tym samym z ekstra dodatkiem przechowywane pieczywo w chlebaku na pewno nie zacznie pleśnieć już po kilku dniach. Co więcej, zachowa swoją świeżość i pomimo upływu czasu, nadal będzie zachwycało smakiem.
Moim zdaniem to wręcz genialne rozwiązanie. Nie dość, że jest to szybki i prosty patent, to można spokojnie stwierdzić, że nic nas nie kosztuje. Na pewno masz w domu zapas cukru, więc dodatkowe zakupy ci nie grożą.