PrzepisWielkanocZobaczyłam, jak szwagierka zanurza formę z babką w wodzie i osłupiałam. Teraz robię tak samo

Zobaczyłam, jak szwagierka zanurza formę z babką w wodzie i osłupiałam. Teraz robię tak samo

Babka topielec jest miękka i niezwykle puszysta.
Babka topielec jest miękka i niezwykle puszysta.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek
31.03.2024 08:30

Szukasz sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną? Babka topielec podbije twoje serce. Nazwa może nie jest zachęcająca, ale wierz nam na słowo — to najlepsza babka, jaką jadłeś. Po upieczeniu wychodzi lekka, puszysta i wilgotna.

Wielkanoc nie może obyć się bez baby. To symbol wiary, nadziei i miłości. Ten słodki wypiek zdobył wielu fanów. Nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych, a nawet kulinarnych. Sęk w tym, że baba często wychodzi sucha i zwyczajnie niesmaczna. Szukasz sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną? Przygotuj babkę topielec. Wychodzi miękka, puszysta i lekka niczym obłok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wilgotna, miękka, lekka niczym chmurka. Babka topielec to hit

Babka niejedno ma imię. Można przygotować ją na kilka różnych sposobów, jednak największą popularnością cieszy się babka drożdżowa. Babka piaskowa jest nieco wilgotniejsza, ale i cięższa tak jak babka ucierana. Marzy ci się lekka, puszysta i wilgotna babka? Wypróbuj przepis na babkę topielec.

Nazwa może nie wzbudza przyjemnych skojarzeń, jednak wymyślono ją nie bez powodu. Ugniecione ciasto wkłada się do bawełnianej ściereczki, a następnie zanurza się ją w wodzie i pozostawia aż do całkowitego wyrośnięcia. Dzięki tej nietypowej metodzie babka wychodzi niezwykle miękka, puszysta i bardzo wilgotna. Wypróbuj ją raz, a już żadna inna babka ci nie posmakuje.

Babka topielec — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 60 g roztopionego masła,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • 1/2 opakowania drożdży suszonych,
  • 50 g cukru,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g żurawiny,
  • woda,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę, drożdże, cukier, ekstrakt waniliowy. Dodaj żółtka, letnie mleko oraz masła. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Przygotuj duży garnek i wlej do niego zimną wodę. Ciasto zawiń w kulkę i owiń ją w czystą, bawełnianą szmatkę. Zostaw trochę luzu, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wrzuć je do wody i poczekaj, aż wypłynie na powierzchnię. W praktyce zajmie to od kilku do kilkudziesięciu minut.
  3. Wyrośnięte ciasto umieść na środku blatu. Osyp je rodzynkami i żurawiną. Umieść je w formie wysmarowanej odrobiną masła i przykryj ściereczką. Pozostaw je tak na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Po godzinie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. przez 30-40 minut.
  5. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem albo oblej je lukrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także