Żona Miami zrobiła nierybę po grecku. Zajadać się będą nie tylko weganie
W Wigilię z założenia nie ma dań mięsnych, ale dużą rolę odgrywają ryby. Aneta Kurp, znana z programu "Żony Miami" podzieliła się wegańskim przepisem, który zastąpi rybę po grecku. To danie przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej.
17.12.2024 12:22
Aneta Kurp na swoim Instagramie nie tylko pokazuje rajskie życie w Miami i egzotyczne podróże, ale aktywnie promuje również dietę wegańską i ekologiczne podejście do życia. Tym razem wskoczyła w skąpy strój Mikołajki i zabrała się za przygotowanie wegańskiego zamiennika dla ryby po grecku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nieryba po grecku według Anety Glam
Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa w diecie lub stawia na jego ograniczenie. Dobrze zbilansowana dieta wegańska dostarcza odpowiednią ilość białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednym z jego źródeł jest tofu, które w przepisie wegańskiej celebrytki z Miami zastąpiło rybę.
W przepisie nie mogło zabraknąć również warzyw znanych z klasycznego przepisu: marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli. Do tego przecier, przyprawy i można zajadać się pysznym daniem bez dodatku mięsa.
- To moja nietradycyjna, ale empatyczna, pachnąca i świeżutka nieryba po grecku - zachęca Aneta Kurp.
Składniki:
- 1,5 kostki twardego tofu,
- 5 marchewek,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 3 listki laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego.
- 1 łyżka cukru,
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku,
- woda,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszką oraz selera obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój w kostkę, por w cienkie plasterki.
- Do głębokiej patelni wrzuć startą marchewkę, pietruszką oraz selera i zalej wodą tak, by przykryła warzywa.
- Dorzuć ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Duś przez 20 minut.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę oraz por.
- Dodaj do pozostałych warzyw i duś przez dodatkowe 10 minut.
- Tofu odsącz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Pokrój w mniejsze kawałki, jak rybę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.
- Obsmaż tofu na oleju z obu stron, aż się zarumieni.
- W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę warstwę warzyw i tofu. Ostatnią warstwą powinny być warzywa.
Gotową nierybę z tofu możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!