Żona Miami zrobiła nierybę po grecku. Zajadać się będą nie tylko weganie

W Wigilię z założenia nie ma dań mięsnych, ale dużą rolę odgrywają ryby. Aneta Kurp, znana z programu "Żony Miami" podzieliła się wegańskim przepisem, który zastąpi rybę po grecku. To danie przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej.

Aneta Glam pokazała przepis na wegańską rybęAneta Glam pokazała przepis na wegańską rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Aneta Kurp na swoim Instagramie nie tylko pokazuje rajskie życie w Miami i egzotyczne podróże, ale aktywnie promuje również dietę wegańską i ekologiczne podejście do życia. Tym razem wskoczyła w skąpy strój Mikołajki i zabrała się za przygotowanie wegańskiego zamiennika dla ryby po grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Nieryba po grecku według Anety Glam

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa w diecie lub stawia na jego ograniczenie. Dobrze zbilansowana dieta wegańska dostarcza odpowiednią ilość białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednym z jego źródeł jest tofu, które w przepisie wegańskiej celebrytki z Miami zastąpiło rybę.

Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku
Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku © Instagram

W przepisie nie mogło zabraknąć również warzyw znanych z klasycznego przepisu: marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli. Do tego przecier, przyprawy i można zajadać się pysznym daniem bez dodatku mięsa.

- To moja nietradycyjna, ale empatyczna, pachnąca i świeżutka nieryba po grecku - zachęca Aneta Kurp.

Składniki:

  • 1,5 kostki twardego tofu,
  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego.
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszką oraz selera obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, por w cienkie plasterki.
  3. Do głębokiej patelni wrzuć startą marchewkę, pietruszką oraz selera i zalej wodą tak, by przykryła warzywa.
  4. Dorzuć ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, przecier pomidorowy i wymieszaj.
  5. Duś przez 20 minut.
  6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę oraz por.
  7. Dodaj do pozostałych warzyw i duś przez dodatkowe 10 minut.
  8. Tofu odsącz przy pomocy ręcznika papierowego.
  9. Pokrój w mniejsze kawałki, jak rybę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.
  10. Obsmaż tofu na oleju z obu stron, aż się zarumieni.
  11. W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę warstwę warzyw i tofu. Ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Gotową nierybę z tofu możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok