Żona Miami zrobiła nierybę po grecku. Zajadać się będą nie tylko weganie

W Wigilię z założenia nie ma dań mięsnych, ale dużą rolę odgrywają ryby. Aneta Kurp, znana z programu "Żony Miami" podzieliła się wegańskim przepisem, który zastąpi rybę po grecku. To danie przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej.

Aneta Glam pokazała przepis na wegańską rybęAneta Glam pokazała przepis na wegańską rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Aneta Kurp na swoim Instagramie nie tylko pokazuje rajskie życie w Miami i egzotyczne podróże, ale aktywnie promuje również dietę wegańską i ekologiczne podejście do życia. Tym razem wskoczyła w skąpy strój Mikołajki i zabrała się za przygotowanie wegańskiego zamiennika dla ryby po grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Nieryba po grecku według Anety Glam

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa w diecie lub stawia na jego ograniczenie. Dobrze zbilansowana dieta wegańska dostarcza odpowiednią ilość białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednym z jego źródeł jest tofu, które w przepisie wegańskiej celebrytki z Miami zastąpiło rybę.

Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku
Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku © Instagram

W przepisie nie mogło zabraknąć również warzyw znanych z klasycznego przepisu: marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli. Do tego przecier, przyprawy i można zajadać się pysznym daniem bez dodatku mięsa.

- To moja nietradycyjna, ale empatyczna, pachnąca i świeżutka nieryba po grecku - zachęca Aneta Kurp.

Składniki:

  • 1,5 kostki twardego tofu,
  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego.
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszką oraz selera obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, por w cienkie plasterki.
  3. Do głębokiej patelni wrzuć startą marchewkę, pietruszką oraz selera i zalej wodą tak, by przykryła warzywa.
  4. Dorzuć ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, przecier pomidorowy i wymieszaj.
  5. Duś przez 20 minut.
  6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę oraz por.
  7. Dodaj do pozostałych warzyw i duś przez dodatkowe 10 minut.
  8. Tofu odsącz przy pomocy ręcznika papierowego.
  9. Pokrój w mniejsze kawałki, jak rybę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.
  10. Obsmaż tofu na oleju z obu stron, aż się zarumieni.
  11. W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę warstwę warzyw i tofu. Ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Gotową nierybę z tofu możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀