PrzepisBoże NarodzenieŻona Miami zrobiła nierybę po grecku. Zajadać się będą nie tylko weganie

Żona Miami zrobiła nierybę po grecku. Zajadać się będą nie tylko weganie

W Wigilię z założenia nie ma dań mięsnych, ale dużą rolę odgrywają ryby. Aneta Kurp, znana z programu "Żony Miami" podzieliła się wegańskim przepisem, który zastąpi rybę po grecku. To danie przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej.

Aneta Glam pokazała przepis na wegańską rybę
Aneta Glam pokazała przepis na wegańską rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

17.12.2024 12:22

Aneta Kurp na swoim Instagramie nie tylko pokazuje rajskie życie w Miami i egzotyczne podróże, ale aktywnie promuje również dietę wegańską i ekologiczne podejście do życia. Tym razem wskoczyła w skąpy strój Mikołajki i zabrała się za przygotowanie wegańskiego zamiennika dla ryby po grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nieryba po grecku według Anety Glam

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa w diecie lub stawia na jego ograniczenie. Dobrze zbilansowana dieta wegańska dostarcza odpowiednią ilość białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednym z jego źródeł jest tofu, które w przepisie wegańskiej celebrytki z Miami zastąpiło rybę.

Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku
Aneta Glam przygotowała nierybę po grecku© Instagram

W przepisie nie mogło zabraknąć również warzyw znanych z klasycznego przepisu: marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli. Do tego przecier, przyprawy i można zajadać się pysznym daniem bez dodatku mięsa.

- To moja nietradycyjna, ale empatyczna, pachnąca i świeżutka nieryba po grecku - zachęca Aneta Kurp.

Składniki:

  • 1,5 kostki twardego tofu,
  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego.
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszką oraz selera obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, por w cienkie plasterki.
  3. Do głębokiej patelni wrzuć startą marchewkę, pietruszką oraz selera i zalej wodą tak, by przykryła warzywa.
  4. Dorzuć ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, przecier pomidorowy i wymieszaj.
  5. Duś przez 20 minut.
  6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę oraz por.
  7. Dodaj do pozostałych warzyw i duś przez dodatkowe 10 minut.
  8. Tofu odsącz przy pomocy ręcznika papierowego.
  9. Pokrój w mniejsze kawałki, jak rybę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką.
  10. Obsmaż tofu na oleju z obu stron, aż się zarumieni.
  11. W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę warstwę warzyw i tofu. Ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Gotową nierybę z tofu możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

przepispotrawy wigilijneobiad bez mięsa

Wybrane dla Ciebie