Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak

Pierogi to klasyka polskiej kuchni, ale czasem warto wprowadzić do nich odrobinę nowoczesności. Prosto z kuchni Pyszności polecamy przepis na pierogi z botwinką, które zaskoczą smakiem i wyglądem. Zamiast dodatkowej porcji soli, doprawiliśmy je słonym serem.

Sebastian Lubera

Pierogi z botwinką i fetą to doskonała propozycja na wiosenny lub letni obiad, pełna świeżości i intensywnego smaku. Już po pierwszym przygotowaniu i testowaniu, większość potwierdzi zdanie, że warto eksperymentować z dodatkami, aby odkryć nowe smaki z polskich, sezonowych warzyw.

Dlaczego warto wybrać pierogi z botwinką?

Pierogi z botwinką to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wersji. Botwinka nadaje im świeżości i lekkości, a ser feta dodaje wyrazistości. To połączenie smaków sprawia, że pierogi stają się nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki prostym zamiennikom, takim jak botwinka, możemy cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia. Taka wegetariańska wersja pierogów to opcja nie tylko na piątek, ale też obiad w inny dzień. Wybieraj świeżą, młodą botwinkę, bo sporą część farszu stanowią liście i łodygi właśnie, a te nie powinny być zbyt twarde czy przerośnięte.

Przepis na pierogi z botwinką.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30-40 pierogów (w zależności od średnicy koła czy szklanki do wycinania), więc część możesz śmiało zamrozić. Sprawdź: jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały.

Składniki na pierogi z botwinką:

  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 poduszki octu z czerwonego wina,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • ½ szklanki świeżego posiekanego koperku,
  • 100 g sera feta,
  • 500 g ciasta na pierogi z naszego sprawdzonego przepisu.

Przygotowanie pierogów z botwinką:

  1. Pęczek botwinki umyj, posiekaj liście, a bulwy zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie do zeszklenia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj botwinkę do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj wodę i ocet z czerwonego wina.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  6. W dużej misce wymieszaj botwinkę z posiekanym koperkiem i pokruszonym serem feta.
  7. Zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
  8. Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
  9. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej