Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak

Pierogi to klasyka polskiej kuchni, ale czasem warto wprowadzić do nich odrobinę nowoczesności. Prosto z kuchni Pyszności polecamy przepis na pierogi z botwinką, które zaskoczą smakiem i wyglądem. Zamiast dodatkowej porcji soli, doprawiliśmy je słonym serem.

Sebastian Lubera
SKOMENTUJ

Pierogi z botwinką i fetą to doskonała propozycja na wiosenny lub letni obiad, pełna świeżości i intensywnego smaku. Już po pierwszym przygotowaniu i testowaniu, większość potwierdzi zdanie, że warto eksperymentować z dodatkami, aby odkryć nowe smaki z polskich, sezonowych warzyw.

Dlaczego warto wybrać pierogi z botwinką?

Pierogi z botwinką to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wersji. Botwinka nadaje im świeżości i lekkości, a ser feta dodaje wyrazistości. To połączenie smaków sprawia, że pierogi stają się nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki prostym zamiennikom, takim jak botwinka, możemy cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia. Taka wegetariańska wersja pierogów to opcja nie tylko na piątek, ale też obiad w inny dzień. Wybieraj świeżą, młodą botwinkę, bo sporą część farszu stanowią liście i łodygi właśnie, a te nie powinny być zbyt twarde czy przerośnięte.

Przepis na pierogi z botwinką.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30-40 pierogów (w zależności od średnicy koła czy szklanki do wycinania), więc część możesz śmiało zamrozić. Sprawdź: jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały.

Składniki na pierogi z botwinką:

  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 poduszki octu z czerwonego wina,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • ½ szklanki świeżego posiekanego koperku,
  • 100 g sera feta,
  • 500 g ciasta na pierogi z naszego sprawdzonego przepisu.

Przygotowanie pierogów z botwinką:

  1. Pęczek botwinki umyj, posiekaj liście, a bulwy zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie do zeszklenia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj botwinkę do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj wodę i ocet z czerwonego wina.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  6. W dużej misce wymieszaj botwinkę z posiekanym koperkiem i pokruszonym serem feta.
  7. Zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
  8. Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
  9. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem