Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Pierogi to klasyka polskiej kuchni, ale czasem warto wprowadzić do nich odrobinę nowoczesności. Prosto z kuchni Pyszności polecamy przepis na pierogi z botwinką, które zaskoczą smakiem i wyglądem. Zamiast dodatkowej porcji soli, doprawiliśmy je słonym serem.
Pierogi z botwinką i fetą to doskonała propozycja na wiosenny lub letni obiad, pełna świeżości i intensywnego smaku. Już po pierwszym przygotowaniu i testowaniu, większość potwierdzi zdanie, że warto eksperymentować z dodatkami, aby odkryć nowe smaki z polskich, sezonowych warzyw.
Dlaczego warto wybrać pierogi z botwinką?
Pierogi z botwinką to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wersji. Botwinka nadaje im świeżości i lekkości, a ser feta dodaje wyrazistości. To połączenie smaków sprawia, że pierogi stają się nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki prostym zamiennikom, takim jak botwinka, możemy cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia. Taka wegetariańska wersja pierogów to opcja nie tylko na piątek, ale też obiad w inny dzień. Wybieraj świeżą, młodą botwinkę, bo sporą część farszu stanowią liście i łodygi właśnie, a te nie powinny być zbyt twarde czy przerośnięte.
Przepis na pierogi z botwinką.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30-40 pierogów (w zależności od średnicy koła czy szklanki do wycinania), więc część możesz śmiało zamrozić. Sprawdź: jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały.
Składniki na pierogi z botwinką:
- 1 duży pęczek botwinki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ szklanki wody,
- 2 poduszki octu z czerwonego wina,
- sól - do smaku,
- pieprz - do smaku,
- ½ szklanki świeżego posiekanego koperku,
- 100 g sera feta,
- 500 g ciasta na pierogi z naszego sprawdzonego przepisu.
Przygotowanie pierogów z botwinką:
- Pęczek botwinki umyj, posiekaj liście, a bulwy zetrzyj na tarce.
- Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie do zeszklenia.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj botwinkę do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj wodę i ocet z czerwonego wina.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj botwinkę z posiekanym koperkiem i pokruszonym serem feta.
- Zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
- Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.