Pierogi smaczne jak w kuchni prababci. To zasługa jednego składnika

Uwielbiamy wszelkie kulinarne innowacje związane z pierogami. W tej sztuce polscy kucharze stali się prawdziwymi mistrzami; czemu więc zatrzymywać się na tym, co znane, i nie próbować czegoś nowego? Weźmy na przykład to maślankowe ciasto na pierogi. Jest idealnie delikatne, a dodatkowo — bardzo łatwe w przygotowaniu. Musisz je zobaczyć!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Istnieją dwa rodzaje kucharzy, tudzież osób, które po prostu lubią gotować. Ci, którzy uwielbiają lepić pierogi i odnajdują w tym spokój, oraz ci, którzy jedliby pierogi na kilogramy, ale nie przepadają za ich przygotowaniem. Co ciekawe, przepis na maślankowe ciasto na pierogi przyda się obu tym grupom.

Czemu tak jest? Cóż, przede wszystkim połączenie maślanki i mąki to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta. Spodoba się nawet tym, którzy dotąd korzystali tylko z jednego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu. Po wtóre, użycie maślanki sprawi, że wyrabianie ciasta będzie jeszcze prostsze, a pierogi nie będą miały prawa rozpaść się podczas zawijania farszu czy nawet gotowania.

Czujesz się przekonany? Jeśli tak — rzuć okiem na przepis. Jeśli nie — też to zrób, to zmienisz zdanie!

Obrazek
Maślankowe ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Maślankowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5-2 szklanki maślanki
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę i sól wymieszaj w dużej misce. Następnie powoli zacznij dodawać do ciasta maślankę, cały czas mieszając. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać masę ręcznie. Nie zajmie ci to dużo czasu. Posyp dłonie odrobiną mąki, a pójdzie ci to znacznie łatwiej.

Pamiętaj, że ciasto do pierogów powinno być perfekcyjnie elastyczne. Załatwi to 1,5 szklanki maślanki, ale gdyby jednak wyszło ono zbyt gęste, dodaj jeszcze pół szklanki. Chodzi tu o wilgotność mąki. W zależności od niej możesz potrzebować więcej lub mniej maślanki.

Po wszystkim przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut. Gotowe. Resztę już znasz. Smacznego!

A jeśli szukasz więcej ciekawych kulinarnych innowacji, zobacz ten przepis na mielone z serem w skórce z boczku. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥