Zrób zapas buraczków na ostro. W zimie sobie podziękujesz

Buraczki w słoikach to jeden z najsmaczniejszych przetworów na zimę. Tarte, w plastrach, ćwikła i z różnymi dodatkami. Warto poświecić latem czas na przygotowanie kilku słoiczków, aby zimą cieszyć się smacznym i domowym dodatkiem do obiadu lub na kanapkę.

Przetwory z buraków przydają się o każdej porze rokuPrzetwory z buraków przydają się o każdej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Buraczki tarte z chrzanem to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale także zdrowa i naturalna bomba witaminowa, którą warto mieć zawsze pod ręką. To właśnie ostry chrzan nadaje im wyjątkowego charakteru, przełamując słodkawy smak buraków i dodając wyrazistości, która świetnie podkreśla mięsa, sałatki czy kanapki. Domowe przetwory to skarb spiżarni, a ten szybko stanie się twoim ulubieńcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Zdrowe przetwory

Buraki, które stanowią bazę tego przetworu, to prawdziwe źródło cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, magnez czy potas. Wspierają odporność, pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i korzystnie wpływają na trawienie. Chrzan, dzięki swojemu intensywnemu, ostrym smakowi, idealnie podkreśla naturalną słodycz buraków, nadając im lekko pikantnego charakteru. Jest również ceniony za właściwości antybakteryjne i wspieranie układu oddechowego.

Połączenie tych dwóch składników w formie przetworu pozwala zachować ich wartości odżywcze i smak na dłużej. Dzięki temu zimą, kiedy świeże warzywa są mniej dostępne, możemy sięgać po lekko ostre buraczki z chrzanem, które nie tylko urozmaicają posiłki, ale też wspierają zdrowie. To idealny sposób na naturalne wzmocnienie odporności i dodanie wyrazistości każdej potrawie przez cały rok.

Przepis na buraczki z chrzanem do słoików

Z niżej przedstawionej ilości składników otrzymasz około czterech słoików po 500 ml – doskonałe jako dodatek do obiadu, mięs lub wędlin.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 120 g świeżego chrzanu,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, owiń w folię aluminiową i piecz przez około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż będą miękkie.
  2. Po wystudzeniu zdejmij skórkę i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach, chrzan obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  3. Połącz z burakami, dodaj cukier, sok z cytryny i sól.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny, następnie przełóż masę do wyparzonych słoików, lekko dociskając i zakręć.
  5. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku z wodą sięgającą do ¾ wysokości słoików.
  6. Po pasteryzacji ustaw je do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥