Zrób zapas buraczków na ostro. W zimie sobie podziękujesz

Buraczki w słoikach to jeden z najsmaczniejszych przetworów na zimę. Tarte, w plastrach, ćwikła i z różnymi dodatkami. Warto poświecić latem czas na przygotowanie kilku słoiczków, aby zimą cieszyć się smacznym i domowym dodatkiem do obiadu lub na kanapkę.

Przetwory z buraków przydają się o każdej porze rokuPrzetwory z buraków przydają się o każdej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Buraczki tarte z chrzanem to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale także zdrowa i naturalna bomba witaminowa, którą warto mieć zawsze pod ręką. To właśnie ostry chrzan nadaje im wyjątkowego charakteru, przełamując słodkawy smak buraków i dodając wyrazistości, która świetnie podkreśla mięsa, sałatki czy kanapki. Domowe przetwory to skarb spiżarni, a ten szybko stanie się twoim ulubieńcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Zdrowe przetwory

Buraki, które stanowią bazę tego przetworu, to prawdziwe źródło cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, magnez czy potas. Wspierają odporność, pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i korzystnie wpływają na trawienie. Chrzan, dzięki swojemu intensywnemu, ostrym smakowi, idealnie podkreśla naturalną słodycz buraków, nadając im lekko pikantnego charakteru. Jest również ceniony za właściwości antybakteryjne i wspieranie układu oddechowego.

Połączenie tych dwóch składników w formie przetworu pozwala zachować ich wartości odżywcze i smak na dłużej. Dzięki temu zimą, kiedy świeże warzywa są mniej dostępne, możemy sięgać po lekko ostre buraczki z chrzanem, które nie tylko urozmaicają posiłki, ale też wspierają zdrowie. To idealny sposób na naturalne wzmocnienie odporności i dodanie wyrazistości każdej potrawie przez cały rok.

Przepis na buraczki z chrzanem do słoików

Z niżej przedstawionej ilości składników otrzymasz około czterech słoików po 500 ml – doskonałe jako dodatek do obiadu, mięs lub wędlin.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 120 g świeżego chrzanu,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, owiń w folię aluminiową i piecz przez około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż będą miękkie.
  2. Po wystudzeniu zdejmij skórkę i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach, chrzan obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  3. Połącz z burakami, dodaj cukier, sok z cytryny i sól.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny, następnie przełóż masę do wyparzonych słoików, lekko dociskając i zakręć.
  5. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku z wodą sięgającą do ¾ wysokości słoików.
  6. Po pasteryzacji ustaw je do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu