Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała
Preferujesz prezenty wykonane własnoręcznie? Jednocześnie ty, jak i twoja mama jesteście wielkimi fanami słodkości? Jeśli tak, nasze deserowe różyczki to idealny pomysł na niesamowity prezent z okazji Dnia Mamy.
26.05.2024 09:10
Mama to wyjątkowa osoba w życiu każdego człowieka. Zawdzięczamy jej bardzo wiele, dlatego też kiedy zbliża się 26 maja, szukamy szczególnego prezentu. I tak się składa, że w naszej kuchni udało mi się wyczarować coś naprawdę pięknego, uroczego i smacznego jednocześnie. Taki deser to gotowy pomysł na prezent, który z pewnością zapada w pamięci na bardzo długo.
W czym tkwi cały sekret? Otóż już za moment zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób zaledwie z kilku składników stworzyć urocze różyczki w jadalnym wydaniu. Znajdziesz tu soczyste truskawki, czekoladowe dodatki oraz chrupiące ciasto. Tak kombinacja smaków podana w przepięknej formie od razu przykuwa uwagę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób deserowe różyczki i podaruj je mamie. Na pewno będzie zachwycona takim prezentem
Składniki na 5 porcji:
Spody:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
- 1 jajko.
Mus czekoladowy:
- 50 g czekolady mlecznej,
- 1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
Dodatki:
- 80 g czekoladowych ciasteczek w pokruszonej wersji,
- 5 truskawek,
- 5 patyczków po lizakach.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodów całego deseru. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, jajka, olej kokosowy oraz miód.
Krok 2. Po dokładnym połączeniu składników przekładam gotowe ciasto do foremki na muffiny. Robię to w taki sposób, aby po upieczeniu spody przypominały doniczki, które będę mogła następnie wypełnić dodatkami. Gotowe spody wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję czekoladowy mus. Aby go zrobić, łączę mleczną czekoladę z podgrzaną śmietanką.
Krok 4. Gotową mieszankę rozprowadzam następnie w podpieczonych spodach. To oczywiście nie koniec, bo kolejną warstwę robię z pokruszonych ciasteczek czekoladowych.
Krok 5. Na koniec pozostaje już tylko przygotować różyczkowe truskawki. Aby je zrobić, nabijam owoce na patyczki po lizakach, po czym przy pomocy małego nożyka nacinam je w taki sposób, aby przybrały kształt różyczek.
Krok 6. Gotowe różyczki wkładam do każdej doniczki i to wszystko. Smacznego!