Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała

Preferujesz prezenty wykonane własnoręcznie? Jednocześnie ty, jak i twoja mama jesteście wielkimi fanami słodkości? Jeśli tak, nasze deserowe różyczki to idealny pomysł na niesamowity prezent z okazji Dnia Mamy.

Taki deser to gotowy pomysł na niepowtarzalny prezentTaki deser to gotowy pomysł na niepowtarzalny prezent
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Mama to wyjątkowa osoba w życiu każdego człowieka. Zawdzięczamy jej bardzo wiele, dlatego też kiedy zbliża się 26 maja, szukamy szczególnego prezentu. I tak się składa, że w naszej kuchni udało mi się wyczarować coś naprawdę pięknego, uroczegosmacznego jednocześnie. Taki deser to gotowy pomysł na prezent, który z pewnością zapada w pamięci na bardzo długo. 

W czym tkwi cały sekret? Otóż już za moment zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób zaledwie z kilku składników stworzyć urocze różyczki w jadalnym wydaniu. Znajdziesz tu soczyste truskawki, czekoladowe dodatki oraz chrupiące ciasto. Tak kombinacja smaków podana w przepięknej formie od razu przykuwa uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała

Zrób deserowe różyczki i podaruj je mamie. Na pewno będzie zachwycona takim prezentem

Składniki na 5 porcji:

Spody:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 jajko.  

Mus czekoladowy: 

  • 50 g czekolady mlecznej, 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 proc. 

Dodatki:

  • 80 g czekoladowych ciasteczek w pokruszonej wersji,
  • 5 truskawek,
  • 5 patyczków po lizakach. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodów całego deseru. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, jajka, olej kokosowy oraz miód

W pierwszej kolejności zajmuję się ciastem na spody
W pierwszej kolejności zajmuję się ciastem na spody © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po dokładnym połączeniu składników przekładam gotowe ciasto do foremki na muffiny. Robię to w taki sposób, aby po upieczeniu spody przypominały doniczki, które będę mogła następnie wypełnić dodatkami. Gotowe spody wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję czekoladowy mus. Aby go zrobić, łączę mleczną czekoladę z podgrzaną śmietanką

W międzyczasie przygotowuję mus czekoladowy
W przepisie pojawi się też mus czekoladowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę rozprowadzam następnie w podpieczonych spodach. To oczywiście nie koniec, bo kolejną warstwę robię z pokruszonych ciasteczek czekoladowych

Czekoladowych akcentów nigdy za wiele
Czekoladowych akcentów nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec pozostaje już tylko przygotować różyczkowe truskawki. Aby je zrobić, nabijam owoce na patyczki po lizakach, po czym przy pomocy małego nożyka nacinam je w taki sposób, aby przybrały kształt różyczek. 

To już ostatni element całej konstrukcji
To już ostatni element całej konstrukcji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe różyczki wkładam do każdej doniczki i to wszystko. Smacznego!

Zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem
Zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy