Zrobiłam jesienne ciasto z polewą z serka śmietankowego. To połączenie smakuje jak marzenie

Ciasto marchewkowe to zdecydowanie sezonowy przysmak. Nigdy nie smakuje tak dobrze, jak właśnie teraz, kiedy za oknem krajobraz nabiera złotych barw, a słupki termometrów nieubłaganie wędrują ku ziemi. Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.

Ciasto marchewkowe to jesienny hit Ciasto marchewkowe to jesienny hit
Źródło zdjęć: © Canva | Grygorii Shvets
SKOMENTUJ

Wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje, zazwyczaj serwuje w weekendowe ciepłe wieczory. Do tego kubek gorącego ciemnego kakao i niczego więcej nie trzeba, by poczuć spokój i błogość przynajmniej przez chwilę. Do jesiennego ciasta marchewkowego dodaję też ciekawą polewę z serka śmietankowego. Niby nic, a smakuje tak, że wszyscy proszą o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Prosty przepis na ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe to klasyk jesiennych wieczorów. Puszyste i wilgotne, pełne korzennych nut dosłownie rozpływa się w ustach. A przygotowanie nie wymaga kulinarnych umiejętności. Wystarczy wrzucić wszystko do miski i porządnie zblendować.

W przypadku tego ciasta marchewkowego furorę robi polewa z serka śmietankowego (typu philadelphia). Część masy wykładam między dwa blaty ciasta, a resztą polewam wierzch. To doskonałe zwieńczenie marchewkowego deseru i przyjemny dodatek. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam ze strony slodkiblog.pl.

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym © Canva | Mari Carmen Martinez

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Przepis

Składniki:

  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g marchewki,
  • 130 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów.

POLEWA

  • 100 g serka kremowego,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij na puszystą masę. W międzyczasie dodaj cukier i szczyptę soli.
  2. Następnie powoli dodaj olej i mieszaj nadal wszystko na małych obrotach.
  3. Do masy dodaj marchewkę startą na drobnym oku.
  4. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao.
  5. Posiekaj orzechy i dodaj na końcu do ciasta. Zamieszaj całość szpatułką.
  6. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz całość 30 minut w 170 st. C.
  8. Składniki na polewę zmiksuj. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połową wysmaruj jeden blat i przykryj drugim blatem ciasta.
  9. Następnie pozostałą częścią polewy udekoruj wierzch ciasta. Możesz dodać posiekane orzechy.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu