Zrobiłam jesienne ciasto z polewą z serka śmietankowego. To połączenie smakuje jak marzenie
Ciasto marchewkowe to zdecydowanie sezonowy przysmak. Nigdy nie smakuje tak dobrze, jak właśnie teraz, kiedy za oknem krajobraz nabiera złotych barw, a słupki termometrów nieubłaganie wędrują ku ziemi. Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.
10.09.2024 14:44
Wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje, zazwyczaj serwuje w weekendowe ciepłe wieczory. Do tego kubek gorącego ciemnego kakao i niczego więcej nie trzeba, by poczuć spokój i błogość przynajmniej przez chwilę. Do jesiennego ciasta marchewkowego dodaję też ciekawą polewę z serka śmietankowego. Niby nic, a smakuje tak, że wszyscy proszą o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty przepis na ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
Ciasto marchewkowe to klasyk jesiennych wieczorów. Puszyste i wilgotne, pełne korzennych nut dosłownie rozpływa się w ustach. A przygotowanie nie wymaga kulinarnych umiejętności. Wystarczy wrzucić wszystko do miski i porządnie zblendować.
W przypadku tego ciasta marchewkowego furorę robi polewa z serka śmietankowego (typu philadelphia). Część masy wykładam między dwa blaty ciasta, a resztą polewam wierzch. To doskonałe zwieńczenie marchewkowego deseru i przyjemny dodatek. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam ze strony slodkiblog.pl.
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Przepis
Składniki:
- 70 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g marchewki,
- 130 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów.
POLEWA
- 100 g serka kremowego,
- 50 g miękkiego masła,
- 40 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Jajka ubij na puszystą masę. W międzyczasie dodaj cukier i szczyptę soli.
- Następnie powoli dodaj olej i mieszaj nadal wszystko na małych obrotach.
- Do masy dodaj marchewkę startą na drobnym oku.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao.
- Posiekaj orzechy i dodaj na końcu do ciasta. Zamieszaj całość szpatułką.
- Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz całość 30 minut w 170 st. C.
- Składniki na polewę zmiksuj. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połową wysmaruj jeden blat i przykryj drugim blatem ciasta.
- Następnie pozostałą częścią polewy udekoruj wierzch ciasta. Możesz dodać posiekane orzechy.