Zrobiłam jesienne ciasto z polewą z serka śmietankowego. To połączenie smakuje jak marzenie
10.09.2024 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto marchewkowe to zdecydowanie sezonowy przysmak. Nigdy nie smakuje tak dobrze, jak właśnie teraz, kiedy za oknem krajobraz nabiera złotych barw, a słupki termometrów nieubłaganie wędrują ku ziemi. Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.
Wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje, zazwyczaj serwuje w weekendowe ciepłe wieczory. Do tego kubek gorącego ciemnego kakao i niczego więcej nie trzeba, by poczuć spokój i błogość przynajmniej przez chwilę. Do jesiennego ciasta marchewkowego dodaję też ciekawą polewę z serka śmietankowego. Niby nic, a smakuje tak, że wszyscy proszą o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty przepis na ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
Ciasto marchewkowe to klasyk jesiennych wieczorów. Puszyste i wilgotne, pełne korzennych nut dosłownie rozpływa się w ustach. A przygotowanie nie wymaga kulinarnych umiejętności. Wystarczy wrzucić wszystko do miski i porządnie zblendować.
W przypadku tego ciasta marchewkowego furorę robi polewa z serka śmietankowego (typu philadelphia). Część masy wykładam między dwa blaty ciasta, a resztą polewam wierzch. To doskonałe zwieńczenie marchewkowego deseru i przyjemny dodatek. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam ze strony slodkiblog.pl.
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Przepis
Składniki:
- 70 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g marchewki,
- 130 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów.
POLEWA
- 100 g serka kremowego,
- 50 g miękkiego masła,
- 40 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Jajka ubij na puszystą masę. W międzyczasie dodaj cukier i szczyptę soli.
- Następnie powoli dodaj olej i mieszaj nadal wszystko na małych obrotach.
- Do masy dodaj marchewkę startą na drobnym oku.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao.
- Posiekaj orzechy i dodaj na końcu do ciasta. Zamieszaj całość szpatułką.
- Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz całość 30 minut w 170 st. C.
- Składniki na polewę zmiksuj. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połową wysmaruj jeden blat i przykryj drugim blatem ciasta.
- Następnie pozostałą częścią polewy udekoruj wierzch ciasta. Możesz dodać posiekane orzechy.