PrzepisKuchnia azjatyckaZrobiłam mężowi żeberka w ten sposób. Mięso było mięciutkie, a orientalna nuta wyraźnie wyczuwalna

Zrobiłam mężowi żeberka w ten sposób. Mięso było mięciutkie, a orientalna nuta wyraźnie wyczuwalna

Soczyste żeberka wieprzowe po koreańsku
Soczyste żeberka wieprzowe po koreańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.09.2024 11:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Żeberka nigdy nie cieszyły się szczególnym powodzeniem w mojej rodzinie. Przygotowywałam je bardzo rzadko. Jednak od kiedy odkryłam koreański przepis, pojawiają się na stole regularnie. Zasmakowały mężowi i synom.

Żeberka są częścią tuszy wieprzowej, wołowej lub jagnięcej. To długi kawałek mięsa z kośćmi. To właśnie obecność tych ostatnich sprawia, że żeberka zyskują dodatkowy smak podczas gotowania, pieczenia czy duszenia. W ich przypadku nie można zapominać o marynacie, wtedy będą soczyste i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, by żeberka były soczyste?

Dobór odpowiednich żeberek to klucz do sukcesu. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Przede wszystkim na świeżość mięsa. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach mięsnych. Świeże żeberka powinny mieć różowy, jednolity kolor bez przebarwień. Przy zakupie, zwróć również uwagę na zawartość tłuszczu – jego niewielka ilość sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste po przyrządzeniu.

Jeśli nie planujesz od razu gotować żeberek, przechowuj je w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Możesz je także zamrozić, a wtedy musisz je wykorzystać do kilku miesięcy. Aby zamrożone żeberka zachowały swoją jakość, warto je dobrze zabezpieczyć, owinięte folią spożywczą lub umieszczone w szczelnych pojemnikach.

Jak przyrządzić żeberka wieprzowe?

Do tej pory robiłaś duszone żeberka w sosie własnym? Przygotuj je w wersji pieczonej, dość mocno doprawione. Azjatycki przepis zasmakuje ci, gdy lubisz pikantne potrawy. Świetnie sprawdzi się na pierwsze chłodne wieczory. Takie żeberka podawaj z ryżem i pieczywem.  

Żeberka po azjatycku

Składniki:

  • 1200 g żeberka wieprzowe,
  • 50 ml olej sezamowy,
  • 40 g miodu,
  • 5 łyżek sos sojowego,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, imbir do smaku.
  • gałązki świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.
  2. Żeberka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką i ostrą, imbirem.
  3. Żeberka przełóż do rękawa do pieczenia, wlej marynatę i zamknij rękaw.
  4. Piecz je nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
  5. Po upieczeniu podziel żeberka na porcje i posyp drobno pokrojoną kolendrą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także