WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Zrobiłam ser, którym zachwycała się rodzina. Gdy powiedziałam z czego, wszyscy złapali się za głowy

Kiedy na stole w trakcie rodzinnego spotkania pojawił się ten ser, wszyscy zajadali się ze smakiem i na koniec nie został nawet kawałeczek. Kiedy zdradziłam, z czego powstał, nikt mi nie uwierzył.

Wegański serWegański ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wegański ser brzmi jak oksymoron, ale w tym przypadku zdecydowanie wszystko gra koncertowo. Idealnie sprawdzi się nie tylko dla wegan, ale również dla osób, które nie najlepiej czują się po zjedzeniu laktozy lub po prostu lubią smaczne nowości w kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, a sam ser jest naprawdę pyszny i zdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Wegański ser z nerkowców

Jeśli ktoś twierdzi, że wegańskie dania nie mają smaku, a sery to już w ogóle przesada, to znak, że nie jadł jeszcze tego z nerkowców. Orzechy zapewniają odpowiednią, kremową konsystencję, a dodatek ziół dodaje smaku i aromatu. Jedynym nietypowym składnikiem są tutaj wegańskie kultury bakterii. Bez problemu kupisz je jednak przez internet.

Nerkowce są bogate w białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Są także dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i innych ważnych mikroelementów.

Wegański ser z orzechów nerkowca
Wegański ser z orzechów nerkowca © Adobe Stock

Sam ten przepis to baza, do której można dodawać inne ulubione dodatki. Można przygotować sam ser bez dodatków, a później obtoczyć go w przyprawach, można też dodać je do środka. Opcji jest naprawdę dużo, więc warto eksperymentować.

Składniki:

  • 500 g orzechów nerkowca,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 2 saszetki wegańskich kultur bakterii,
  • ulubione przyprawy (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cayenne).

Sposób przygotwania:

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie odlej wodę i przepłucz orzechy.
  3. Przełóż namoczone nerkowce do blendera. Dodaj wodę, sól i kultury bakterii. Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Powinna być podobna do ciasta naleśnikowego.
  4. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  5. Uformuj kulę i obtocz ser w ulubionych przyprawach.
  6. Połóż ser na kratce o drobnych oczach lub na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  7. Wstaw ponownie do lodówki na 12 godzin, by ser się wysuszył.

Po odcieknięciu serwatki przełóż ser do szczelnego pojemnika i umieść w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze