Zrobiłam ser, którym zachwycała się rodzina. Gdy powiedziałam z czego, wszyscy złapali się za głowy
Kiedy na stole w trakcie rodzinnego spotkania pojawił się ten ser, wszyscy zajadali się ze smakiem i na koniec nie został nawet kawałeczek. Kiedy zdradziłam, z czego powstał, nikt mi nie uwierzył.
07.10.2024 10:13
Wegański ser brzmi jak oksymoron, ale w tym przypadku zdecydowanie wszystko gra koncertowo. Idealnie sprawdzi się nie tylko dla wegan, ale również dla osób, które nie najlepiej czują się po zjedzeniu laktozy lub po prostu lubią smaczne nowości w kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, a sam ser jest naprawdę pyszny i zdrowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegański ser z nerkowców
Jeśli ktoś twierdzi, że wegańskie dania nie mają smaku, a sery to już w ogóle przesada, to znak, że nie jadł jeszcze tego z nerkowców. Orzechy zapewniają odpowiednią, kremową konsystencję, a dodatek ziół dodaje smaku i aromatu. Jedynym nietypowym składnikiem są tutaj wegańskie kultury bakterii. Bez problemu kupisz je jednak przez internet.
Nerkowce są bogate w białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Są także dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i innych ważnych mikroelementów.
Sam ten przepis to baza, do której można dodawać inne ulubione dodatki. Można przygotować sam ser bez dodatków, a później obtoczyć go w przyprawach, można też dodać je do środka. Opcji jest naprawdę dużo, więc warto eksperymentować.
Składniki:
- 500 g orzechów nerkowca,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 2 saszetki wegańskich kultur bakterii,
- ulubione przyprawy (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cayenne).
Sposób przygotwania:
- Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie odlej wodę i przepłucz orzechy.
- Przełóż namoczone nerkowce do blendera. Dodaj wodę, sól i kultury bakterii. Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Powinna być podobna do ciasta naleśnikowego.
- Przełóż masę do pojemnika i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Uformuj kulę i obtocz ser w ulubionych przyprawach.
- Połóż ser na kratce o drobnych oczach lub na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
- Wstaw ponownie do lodówki na 12 godzin, by ser się wysuszył.
Po odcieknięciu serwatki przełóż ser do szczelnego pojemnika i umieść w lodówce. Smacznego!