Zwykle używasz go do deserów. Świetnie sprawdzi się też do chrupiących schabowych

Masz dość oklepanych schabowych w panierce? Szukasz nowej i przede wszystkim ciekawej inspiracji na obiad? Przychodzę z pomocą!

Schabowe w cieście francuskimSchabowe w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666, vkuslandia
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że schabowe w panierce to jedno z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że nawet najlepszy obiad serwowany na okrągło może się w końcu znudzić. Dlatego też warto mieć pod ręką ciekawe patenty na przygotowanie oryginalnego, ciekawego i przede wszystkim smacznego posiłku. 

I tak się składa, że mam coś wyjątkowego, czym chce się z tobą podzielić. Ten pomysł dosłownie wymiata. Dzięki prostemu patentowi odkryjesz schabowe na nowo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Schabowe w chrupiącej wersji bez panierki

Można zrobić genialne schabowe nie tylko bez panierki na bazie bułki tartej, ale i bez smażenia. Co więcej, z tajemniczym dodatkiem będą mega chrupiące i będą się elegancko prezentować. 

O co w tym wszystkim chodzi? Śpieszę z wyjaśnieniami! Otóż sekretnym dodatkiem do dzisiejszych schabowych jest ciasto francuskie. I choć pewnie kojarzy ci się ono przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, już za moment przekonasz się, że w wersji obiadowej też się świetnie sprawdzi.

Jak zrobić schabowe w cieście francuskim?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejszy pomysł na obiad nie tylko zrobisz w mgnieniu oka, ale będziesz mieć do posprzątania dużo mniej naczyń. Obejdzie się bez mąki i bułki tartej dookoła. Nie trzeba będzie też sprzątać po tryskającym na wszystkie strony oleju.

Z dzisiejszym przepisem odkryjesz schab na nowo.
Z dzisiejszym przepisem odkryjesz schab na nowo. © Adobe Stock | Tomasz

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • ⅓ szkl. musztardy francuskiej,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od lekkiego rozbicia plastrów schabu przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw każdy kawałek solą i pieprzem.
  2. Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Zrób cztery kleksy z musztardy francuskiej.
  3. Bezpośrednio na każdym kleksie ułóż wcześniej przygotowane mięso. 
  4. Na każdym elemencie dodaj dodatkowo po plastrze żółtego sera
  5. Dopiero teraz możesz przykryć swoją konstrukcję drugim arkuszem ciasta francuskiego.
  6. Potnij ciasto na mniejsze kawałki, po czym zwiń wystające końcówki. W efekcie końcowym powinieneś otrzymać coś na kształt koperty
  7. Na wierzchu każdej koperty rozprowadź roztrzepane jajko. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się kuchenny pędzelek.
  8. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Gotowe danie serwuje zawsze na ciepło tylko z kolorową sałatką. Schab w połączeniu z ciastem francuskim jest naprawdę sycący, więc dodatkowe składniki w postaci ziemniaków, ryżu czy też kaszy są tu zupełnie zbędne.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej