Zwykle używasz go do deserów. Świetnie sprawdzi się też do chrupiących schabowych
Masz dość oklepanych schabowych w panierce? Szukasz nowej i przede wszystkim ciekawej inspiracji na obiad? Przychodzę z pomocą!
12.08.2023 08:37
Doskonale zdaję sobie sprawę, że schabowe w panierce to jedno z najbardziej kultowych dań naszej kuchni. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że nawet najlepszy obiad serwowany na okrągło może się w końcu znudzić. Dlatego też warto mieć pod ręką ciekawe patenty na przygotowanie oryginalnego, ciekawego i przede wszystkim smacznego posiłku.
I tak się składa, że mam coś wyjątkowego, czym chce się z tobą podzielić. Ten pomysł dosłownie wymiata. Dzięki prostemu patentowi odkryjesz schabowe na nowo!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schabowe w chrupiącej wersji bez panierki
Można zrobić genialne schabowe nie tylko bez panierki na bazie bułki tartej, ale i bez smażenia. Co więcej, z tajemniczym dodatkiem będą mega chrupiące i będą się elegancko prezentować.
O co w tym wszystkim chodzi? Śpieszę z wyjaśnieniami! Otóż sekretnym dodatkiem do dzisiejszych schabowych jest ciasto francuskie. I choć pewnie kojarzy ci się ono przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, już za moment przekonasz się, że w wersji obiadowej też się świetnie sprawdzi.
Jak zrobić schabowe w cieście francuskim?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejszy pomysł na obiad nie tylko zrobisz w mgnieniu oka, ale będziesz mieć do posprzątania dużo mniej naczyń. Obejdzie się bez mąki i bułki tartej dookoła. Nie trzeba będzie też sprzątać po tryskającym na wszystkie strony oleju.
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- 4 plastry żółtego sera,
- ⅓ szkl. musztardy francuskiej,
- przyprawy: sól i pieprz wg uznania.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od lekkiego rozbicia plastrów schabu przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw każdy kawałek solą i pieprzem.
- Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Zrób cztery kleksy z musztardy francuskiej.
- Bezpośrednio na każdym kleksie ułóż wcześniej przygotowane mięso.
- Na każdym elemencie dodaj dodatkowo po plastrze żółtego sera.
- Dopiero teraz możesz przykryć swoją konstrukcję drugim arkuszem ciasta francuskiego.
- Potnij ciasto na mniejsze kawałki, po czym zwiń wystające końcówki. W efekcie końcowym powinieneś otrzymać coś na kształt koperty.
- Na wierzchu każdej koperty rozprowadź roztrzepane jajko. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się kuchenny pędzelek.
- Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Gotowe danie serwuje zawsze na ciepło tylko z kolorową sałatką. Schab w połączeniu z ciastem francuskim jest naprawdę sycący, więc dodatkowe składniki w postaci ziemniaków, ryżu czy też kaszy są tu zupełnie zbędne.