Chciał spokojnie zjeść obiad. Gdy obsługa go zobaczyła, odmówiła stolika

Czy spożywanie posiłku w pojedynkę na mieście może okazać się problemowe? Jak się okazuje, jak najbardziej. Dlaczego? Przeczytaj artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Obiad w restauracjiObiad w restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yakobchuk Olena

Każdy z nas od czasu do czasu je na mieście. Przyczyn może być wiele. Może umówiliśmy się z kimś na spotkanie, albo po prostu tego dnia nie chce nam się gotować. Często też odwiedzamy restauracje z okazji jakiejś ważnej rocznicy

W teorii wszystko wydaje się proste. Bo w końcu idziemy w konkretne miejsce, zamawiamy posiłek, jemy go i płacimy rachunek. Bułka z masłem, prawda? No właśnie nie do końca, o czym świadczy historia, którą poznasz już za chwilę. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych

Problem z posiłkiem na mieście

Hiszpański serwis El Pais opisał ciekawy przypadek. Pewien z mieszkańców Barcelony chciał zjeść obiad na mieście. Warto w tym miejscu podkreślić, że był sam. Poszukiwania lokalu zakończyły się jednak fiaskiem. Dlaczego? Otóż w 3 restauracjach odmówiono mu obsługi.

Wiem, że już od samego początku ta sytuacja może wydawać się wręcz absurdalna. W końcu restauracje po to są, aby przyjmować klientów i realizować ich zamówienia. Dlaczego więc odmówiono obsługi bohaterowi artykułu? I dlaczego taka sytuacja spotkała go aż 3-krotnie?

Posiłek w restauracji
Posiłek w restauracji © Adobe Stock | Kawee

Obiad w pojedynkę jest niemożliwy?

Z artykułu El Pais dowiadujemy się, że Barcelończyk w jednym z lokali usłyszał, że stolik, przy którym usiadł, jest już zarezerwowany. Ale z jego relacji wynika, że już po chwili na jego miejscu usiedli przechodzący turyści. W kolejnym lokalu poinformowano go, że może skorzystać ze stolika, ale na zjedzenie posiłku dano mu tylko 20 minut. Zaś w trzeciej restauracji usłyszał, że nie może zjeść na tarasie, bo te stoliki są przeznaczone tylko dla większych grup gości. 

I jak się okazuje, podobno nie jest to odosobniony przypadek. Wręcz przeciwnie, tego typu zjawisko ma być coraz częściej zauważane w Barcelonie. Osoby, które chcą zjeść w pojedynkę, mają często określony czas na spożycie posiłku. Dostają też gorsze stoliki — w mniej atrakcyjnej części lokalu. 

Jeśli zastanawiasz się w tym momencie, jaki może być powód tego zjawiska, odpowiedź jest prosta. Pieniądze. Dla restauracji bardziej opłaci się obsłużyć całą grupę ludzi niż pojedynczego klienta. 

A ty co myślisz o tym zjawisku? To normalne, że każdy lokal chce zarobić. Z drugiej strony nikt na pewno nie chciałby znaleźć się na miejscu bohatera tekstu El Piso. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam