WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie

Szefowie kuchni zabrali głos i podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat błędów, które najczęściej popełniają amatorzy. Ile z nich masz na swoim koncie? ;)

Obrazek
Ewa

#1 Jeśli składnik ma mieć temperaturę pokojową, to zrób tak, żeby miał, bez migania się

Ta zasada w szczególności dotyczy jajek. W przypadku np. sernika zimne jajka mogą w rzeczywistości utwardzić tłuszcz i sprawić, że masa będzie grudkowata.
Zapomniałeś wcześniej wyjąć jajka? Włóż je na kilka minut do ciepłej wody.

Obrazek

#2 Dociskanie widelcem kotleta na burgery

Robimy tak najczęściej wtedy, gdy chcemy żeby szybciej się upiekło. Warto być jednak cierpliwym, bo popełniając ten błąd tracisz dużo soków i oryginalną konsystencję burgerowego kotleta.

Obrazek

#3 Rozgrzanie piekarnika traktujesz jako sugestię, nie wymóg

I to jest chyba najczęściej popełniany błąd. Oczywiście nie mamy tu na myśli sytuacji, gdy odgrzewasz obiad. Nierozgrzany piekarnik może prowadzić do powstania płaskich, twardych i mniej smacznych ciasteczek. Albo po prostu zakalców.

Obrazek

#4 Nieużywanie termometru kuchennego do mięs

Jeśli nie masz wyczucia, co do pieczenia mięs- zaopatrz się w termometr. Podane w przepisie czasy pieczenie nie zawsze dają wymierny efekt, bo wszystko zależy od tego... jaki masz piekarnik.

Obrazek

#5 Łączysz wszystkie składniki na raz, nie myśląc o kolejności

Łączysz wszystkie składniki na raz i mieszasz, nie myśląc o kolejności. Jeśli zobaczysz masło (lub inny tłuszcz) i cukier wymienione jako pierwsze w przepisie- utrzyj je razem na puszystą masę. Jajka dodawaj pojedynczo, aby dobrze się wymieszały, a ciasto zachowało lekką konsystencję.

Obrazek

#6 Używasz za mało lub za dużo soli

Sól to jeden z najbardziej magicznych składników znanych ludzkości. Może również zepsuć całą Twoją ciężką pracę. Gotowanie, jak każda inna rzecz na świecie, polega na równowadze. To sztuka równoważenia smaków, które się uzupełniają

#7 Nie ładuj swojej patelni do pełna

Pozornie mogłoby się wydawać, że w ten sposób zaoszczędzisz na czasie, a tak naprawdę możesz jedynie napsuć sobie nerwów. Wolniej złapie temperaturę, dłużej będzie się smażyć- same minusy.

Obrazek

#8 Używanie zbyt dużej ilości przypraw na raz

Nie dorzucaj od razu pełnej ilości przypraw, nawet jeśli w przepisie podane są konkretne proporcje. Próbuj, dodawaj stopniowo, znowu próbuj. To klucz do najlepszego obiadu.

Obrazek

#9 Lukrowanie gorących wypieków

Oczywista oczywistość- lukier wtedy spłynie i jedyne co powstanie z tych zdobień to... bałagan. Ciasto powinno mieć co najmniej temperaturę pokojową lub nawet zimne, jeśli wykonujesz bardziej skomplikowane dekorowanie.

#10 Nie przesiewasz suchych składników

Zawsze przesiewaj suche składniki. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukru pudru podczas przygotowywania maślanego kremu, jeśli chcesz żeby masło i cukier puder bezproblemowo się wymieszały.

Obrazek

#11 Zwolnij!

To, że widziałeś Gordona Ramsaya, który sieka cebulę z szaleńczą prędkością na YouTube, nie oznacza, że możesz to zrobić. No, chyba że masz za dużo palców.

#12 Nieodpowiednia technika mieszania

Mieszasz według wskazówek zegara, wzdłuż krawędzi? No cóż, podobno to źle. Mieszając, wykonaj jeden z dwóch sposobów: najpierw zataczaj małe kółka, c od zewnątrz i do wewnątrz. Podobnie jak możesz narysować chmurę lub płatki kwiatka. Albo rób ósemki.

Wybrane dla Ciebie
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem