Porady12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie

Szefowie kuchni zabrali głos i podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat błędów, które najczęściej popełniają amatorzy. Ile z nich masz na swoim koncie? ;)

12 najczęstszych błędów popełnianych przez amatorów w kuchni, które wytykają zawodowi szefowie
Ewa

#1 Jeśli składnik ma mieć temperaturę pokojową, to zrób tak, żeby miał, bez migania się

Ta zasada w szczególności dotyczy jajek. W przypadku np. sernika zimne jajka mogą w rzeczywistości utwardzić tłuszcz i sprawić, że masa będzie grudkowata.
Zapomniałeś wcześniej wyjąć jajka? Włóż je na kilka minut do ciepłej wody.

Obraz

#2 Dociskanie widelcem kotleta na burgery

Robimy tak najczęściej wtedy, gdy chcemy żeby szybciej się upiekło. Warto być jednak cierpliwym, bo popełniając ten błąd tracisz dużo soków i oryginalną konsystencję burgerowego kotleta.

Obraz

#3 Rozgrzanie piekarnika traktujesz jako sugestię, nie wymóg

I to jest chyba najczęściej popełniany błąd. Oczywiście nie mamy tu na myśli sytuacji, gdy odgrzewasz obiad. Nierozgrzany piekarnik może prowadzić do powstania płaskich, twardych i mniej smacznych ciasteczek. Albo po prostu zakalców.

Obraz

#4 Nieużywanie termometru kuchennego do mięs

Jeśli nie masz wyczucia, co do pieczenia mięs- zaopatrz się w termometr. Podane w przepisie czasy pieczenie nie zawsze dają wymierny efekt, bo wszystko zależy od tego... jaki masz piekarnik.

Obraz

#5 Łączysz wszystkie składniki na raz, nie myśląc o kolejności

Łączysz wszystkie składniki na raz i mieszasz, nie myśląc o kolejności. Jeśli zobaczysz masło (lub inny tłuszcz) i cukier wymienione jako pierwsze w przepisie- utrzyj je razem na puszystą masę. Jajka dodawaj pojedynczo, aby dobrze się wymieszały, a ciasto zachowało lekką konsystencję.

Obraz

#6 Używasz za mało lub za dużo soli

Sól to jeden z najbardziej magicznych składników znanych ludzkości. Może również zepsuć całą Twoją ciężką pracę. Gotowanie, jak każda inna rzecz na świecie, polega na równowadze. To sztuka równoważenia smaków, które się uzupełniają

#7 Nie ładuj swojej patelni do pełna

Pozornie mogłoby się wydawać, że w ten sposób zaoszczędzisz na czasie, a tak naprawdę możesz jedynie napsuć sobie nerwów. Wolniej złapie temperaturę, dłużej będzie się smażyć- same minusy.

Obraz

#8 Używanie zbyt dużej ilości przypraw na raz

Nie dorzucaj od razu pełnej ilości przypraw, nawet jeśli w przepisie podane są konkretne proporcje. Próbuj, dodawaj stopniowo, znowu próbuj. To klucz do najlepszego obiadu.

Obraz

#9 Lukrowanie gorących wypieków

Oczywista oczywistość- lukier wtedy spłynie i jedyne co powstanie z tych zdobień to... bałagan. Ciasto powinno mieć co najmniej temperaturę pokojową lub nawet zimne, jeśli wykonujesz bardziej skomplikowane dekorowanie.

#10 Nie przesiewasz suchych składników

Zawsze przesiewaj suche składniki. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukru pudru podczas przygotowywania maślanego kremu, jeśli chcesz żeby masło i cukier puder bezproblemowo się wymieszały.

Obraz

#11 Zwolnij!

To, że widziałeś Gordona Ramsaya, który sieka cebulę z szaleńczą prędkością na YouTube, nie oznacza, że możesz to zrobić. No, chyba że masz za dużo palców.

#12 Nieodpowiednia technika mieszania

Mieszasz według wskazówek zegara, wzdłuż krawędzi? No cóż, podobno to źle. Mieszając, wykonaj jeden z dwóch sposobów: najpierw zataczaj małe kółka, c od zewnątrz i do wewnątrz. Podobnie jak możesz narysować chmurę lub płatki kwiatka. Albo rób ósemki.

Wybrane dla Ciebie