5 najlepszych sposobów na sprawdzenie świeżości jajek. Już nigdy nie trafisz na "bombę"

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy jajka, które masz w lodówce, nadają się jeszcze do jedzenia: koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki tym prostym wskazówkom już nigdy nie spotka Cię niemiła niespodzianka.

Obrazek
Ewa

#1 Szklanka wody

To najprostszy i najlepszy sposób na sprawdzenie świeżości Twoich jajek.

  1. Do szklanki nalej zimną wodę
  2. Włóż jajko do szklanki i obserwuj

Jeśli jajko wypłynie na powierzchnię: wyrzuć je. Jeśli będzie unosiło się lub obracało to oznacza, że powoli zbliża się koniec jego ważności, ale wciąż możesz je wykorzystać. Jajko, które opadnie na dno będzie najświeższe.

Jest to możliwe dlatego, że skorupki jajek mają wiele porów. Przez te pory do środka dostaje się powietrze, które powoduje psucie się jajek, a tym samym jajko zaczyna być wypierane do góry przez wodę.

#2 Test białka i żółtka

Ta metoda sprawdzi się, gdy podczas gotowania chcesz użyć rozbitego wcześniej jajka. Rozbij je na głębokim talerzu i sprawdź, jak prezentuje się białko. Jeśli jest wodniste, przejrzyste i rzadkie to oznacza, że straciło już swoją ważność. Nieprzeterminowane powinno być lekko matowe, lepkie i dość grube. Zwróć też uwagę na żółtko: jeśli jest zwarte i pełne- nie musisz się martwić

Obrazek

#4 Test przez potrząsanie

Jeśli chcesz sprawdzić, czy jajko jest świeże: potrząśnij nim. Zebrane w środku powietrze, które powoduje psucie, sprawi, że usłyszysz chlupot. Jeśli jajko nie wyda takiego dźwięku to oznacza, że śmiało możesz je zjeść.

#5 Test zapachu

Jeśli możesz się pochwalić rozwiniętym zmysłem węchu możesz spróbować go użyć. Zepsute jajko wydziela charakterystyczny zapach siarki. Jest to jednak najbardziej zawodna metoda, ponieważ pozwala na wykrycie najczęściej dopiero mocno zepsutego jajka. No i nie da się ukryć: jest mało przyjemna :)

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀