50-latek znalazł sposób, by nie płacić rachunków w restauracjach. W końcu przesadził

50-letni Litwin Aidas J. od przeszło roku pojawia się w progach drogich restauracji położonych na południowo-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, zamawia wykwintne dania, drogie alkohole, a kiedy przychodzi czas uregulowania rachunku, odgrywa numer "na zawał serca". Ile razu udało mu się oszukać system? Tego nie wiadomo. Wiadomo jednak, że za podobne przewinienia aresztowany był już... 20 razy.

Restauracyjna oszust został złapany na gorącym uczynku Restauracyjna oszust został złapany na gorącym uczynku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podobną scenkę odegrał w "El Buen Comer" - restauracji położonej w hiszpańskim Alicante. Jak zwykle elegancko ubrany i sprawiający wrażenie zamożnego zamówił paellę z owocami morza i dwie whisky. Rachunek opiewał na 34,85 euro (ok. 156 zł). Litwin nie miał jednak zamiaru płacić za zamówienie. Po skończonej uczcie po prostu oddalił się, licząc zapewne na to, że zniknie niezauważony. Sprawa szybko przybrała inny obrót.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

"Na zawał serca". Nietypowy sposób 50-latka na niepłacenie rachunków w restauracjach

Kelner zwrócił uwagę na wymykającego się z restauracji mężczyznę. Zatrzymał go i poprosił o uregulowanie rachunku. 50-latek tłumaczył się, że chciał pójść do hotelowego pokoju po pieniądze, które miał tam rzekomo zostawić. Wymówka okazała się nieskuteczna, gdyż personel nie pozwolił oddalić się mężczyźnie bez płacenia. Wtedy Aidas J. teatralnie zaczął osuwać się na ziemię, udając, że ma zawał serca.

Scenka okazała się zbyt sztuczna, ponieważ personel nie dał się oszukać i zamiast po pogotowie zadzwonił po policję. Funkcjonariusze po przybyciu na miejsce od razu rozpoznali restauracyjnego oszusta. Po upewnieniu się, że jego stan zdrowia nie jest zagrożony, Aidas J. został przewieziony na komisariat.

Moisés Doménech, kierownik restauracji, zrobił kilka zdjęć 50-latkowi i rozesłał je do innych restauracji należących do APEHA - Asociación Provincial de Empresarios de Hostelería de Alicante (stowarzyszenie przedsiębiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej w Alicante), aby personel mógł go rozpoznać i zareagować odpowiednio, kiedy znów dopuści się oszustwa.

Mężczyzna stołował się w drogich restauracjach, ale zamiast płacić za rachunek, odgrywał dramatyczne scenki
Mężczyzna stołował się w drogich restauracjach, ale zamiast płacić za rachunek, odgrywał dramatyczne scenki © Pixabay

To nie pierwszy wyskok 50-latka

Mężczyzna po raz pierwszy za podobne oszustwa został aresztowany w listopadzie 2022 roku w Alicante. Ostatnie zatrzymanie 50-latka, w październiku br., było 20. w jego niechlubnej karierze restauracyjnego oszusta. Mężczyzna zazwyczaj celował w wykwintne, drogie restauracje, a wspólnym mianownikiem każdego z rachunków była szklanka drogiej whisky.

Policjant, który aresztował go czterokrotnie, wspomniał hiszpańskiej agencji informacyjnej "EFE", że 50-latek zawsze ze spokojem oczekiwał na przyjazd służb, gdyż - według funkcjonariusza - czuł się niewinny. Mężczyzna po ostatnim już wybryku stanął przed sądem, gdzie usłyszał wyrok 42 dni więzienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀