50-latek znalazł sposób, by nie płacić rachunków w restauracjach. W końcu przesadził

50-letni Litwin Aidas J. od przeszło roku pojawia się w progach drogich restauracji położonych na południowo-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, zamawia wykwintne dania, drogie alkohole, a kiedy przychodzi czas uregulowania rachunku, odgrywa numer "na zawał serca". Ile razu udało mu się oszukać system? Tego nie wiadomo. Wiadomo jednak, że za podobne przewinienia aresztowany był już... 20 razy.

Restauracyjna oszust został złapany na gorącym uczynku Restauracyjna oszust został złapany na gorącym uczynku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podobną scenkę odegrał w "El Buen Comer" - restauracji położonej w hiszpańskim Alicante. Jak zwykle elegancko ubrany i sprawiający wrażenie zamożnego zamówił paellę z owocami morza i dwie whisky. Rachunek opiewał na 34,85 euro (ok. 156 zł). Litwin nie miał jednak zamiaru płacić za zamówienie. Po skończonej uczcie po prostu oddalił się, licząc zapewne na to, że zniknie niezauważony. Sprawa szybko przybrała inny obrót.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

"Na zawał serca". Nietypowy sposób 50-latka na niepłacenie rachunków w restauracjach

Kelner zwrócił uwagę na wymykającego się z restauracji mężczyznę. Zatrzymał go i poprosił o uregulowanie rachunku. 50-latek tłumaczył się, że chciał pójść do hotelowego pokoju po pieniądze, które miał tam rzekomo zostawić. Wymówka okazała się nieskuteczna, gdyż personel nie pozwolił oddalić się mężczyźnie bez płacenia. Wtedy Aidas J. teatralnie zaczął osuwać się na ziemię, udając, że ma zawał serca.

Scenka okazała się zbyt sztuczna, ponieważ personel nie dał się oszukać i zamiast po pogotowie zadzwonił po policję. Funkcjonariusze po przybyciu na miejsce od razu rozpoznali restauracyjnego oszusta. Po upewnieniu się, że jego stan zdrowia nie jest zagrożony, Aidas J. został przewieziony na komisariat.

Moisés Doménech, kierownik restauracji, zrobił kilka zdjęć 50-latkowi i rozesłał je do innych restauracji należących do APEHA - Asociación Provincial de Empresarios de Hostelería de Alicante (stowarzyszenie przedsiębiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej w Alicante), aby personel mógł go rozpoznać i zareagować odpowiednio, kiedy znów dopuści się oszustwa.

Mężczyzna stołował się w drogich restauracjach, ale zamiast płacić za rachunek, odgrywał dramatyczne scenki
Mężczyzna stołował się w drogich restauracjach, ale zamiast płacić za rachunek, odgrywał dramatyczne scenki © Pixabay

To nie pierwszy wyskok 50-latka

Mężczyzna po raz pierwszy za podobne oszustwa został aresztowany w listopadzie 2022 roku w Alicante. Ostatnie zatrzymanie 50-latka, w październiku br., było 20. w jego niechlubnej karierze restauracyjnego oszusta. Mężczyzna zazwyczaj celował w wykwintne, drogie restauracje, a wspólnym mianownikiem każdego z rachunków była szklanka drogiej whisky.

Policjant, który aresztował go czterokrotnie, wspomniał hiszpańskiej agencji informacyjnej "EFE", że 50-latek zawsze ze spokojem oczekiwał na przyjazd służb, gdyż - według funkcjonariusza - czuł się niewinny. Mężczyzna po ostatnim już wybryku stanął przed sądem, gdzie usłyszał wyrok 42 dni więzienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat