Każdy kocha te owoce. Większość nie wie, że można je smażyć

Kuchnia azjatycka znana jest z bogactwa smaków, aromatów i różnorodności przypraw. Jednak to nie tylko dania główne i wytrawne przekąski przyciągają uwagę miłośników orientalnej kuchni. Azja oferuje również szeroki wybór deserów, a niektóre z nich podbiły serca Polaków. Poznaj mango sticky rice oraz banany w cieście z wiórkami kokosowymi i rozsmakuj się w słodkościach w iście azjatyckim stylu!

ObrazekPyszności - fot. Agencja od kuchni
Katarzyna Gileta

Egzotyczny deser dla fanów soczystego mango

Mango sticky rice, czyli mango z kleistym ryżem, to autentyczna perła kuchni tajskiej. To proste, ale niezwykle smaczne danie, które wkradło się już kilka lat temu do wielu polskich serc. Deser ten tworzą dwa główne składniki – dojrzałe, soczyste mango i kleisty ryż gotowany w mleczku kokosowym. Choć przepis wydaje się prosty, to przygotowanie odpowiedniego ryżu może okazać się problematyczne dla amatorów niewprawionych w azjatyckich smakach.

Clue deseru mango sticky rice jest delikatne, kremowe, aromatyczne mleczko kokosowe, które doskonale przełamuje świeżość, a jednocześnie słodycz owocu. Mango można układać bezpośrednio na kulce ryżu lub obok – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Mango sticky rice to deser, który jest zarówno smakowity, jak i piękny wizualnie. Powinni go spróbować wszyscy fani soczystego mango, które w tym przepisie odkryć można w zupełnie nowej odsłonie!

Obrazek
mango sticky rice_fot. Agencja Od kuchni

Daj się zaskoczyć smażonym… bananem!

Kolejnym azjatyckim deserem, który zdobył popularność w Polsce, są banany smażone w aromatycznym cieście, z dodatkiem wiórków kokosowymi. Brzmi nietypowo? W Azji to jeden z tradycyjnych deserów, którym na co dzień zajadają się mieszkańcy Tajlandii czy Malezji. Przepyszne połączenie słodkich, dojrzałych bananów, delikatnego ciasta i chrupiących wiórków kokosowych to spełnienie marzeń miłośników kulinarnych kontrastów. Jak oryginalnie przyrządza się ten deser? Banany są obtaczane w cieście z mąki ryżowej i cukru, a następnie smażone na złocisty kolor. Po usmażeniu pozostają delikatne w środku, a na zewnątrz posiadają pyszną, chrupiącą skórkę. Podawane są zwykle w duecie z wiórkami kokosowymi, które jeszcze bardziej podkreślają smak deseru.

Azjatyckie przysmaki na wyciągnięcie ręki

Mango sticky rice i banany w cieście z wiórkami kokosowymi to tylko dwa przykłady azjatyckich deserów, które zdobyły serca Polaków. W rzeczywistości kuchnia azjatycka oferuje wiele innych wspaniałych słodkości, które można odkryć, nie wyjeżdżając do Azji! Często są one przygotowywane z egzotycznych dla nas składników, takich jak owoce tropikalne czy coraz bardziej popularne w Polsce mleczko kokosowe. Ich smaki bywają prawdziwie zaskakujące i różnorodne, co sprawia, że eksploracja azjatyckiej kuchni staje się fascynującym doświadczeniem dla podniebienia!

Azjatyckie desery, takie jak mango sticky rice i banany w cieście z wiórkami kokosowymi, wprowadzają do polskiej kuchni nutę egzotyki i bogactwa smaków. Są one doskonałym przykładem na to, jak różnorodne kultury kulinarne mogą się wzajemnie inspirować i cieszyć się popularnością na całym świecie. Z naszych obserwacji wynika, że te dwa smakołyki zdobyły serca wielu polskich miłośników słodkości, stając się niekiedy ich ulubionymi deserami! Zachęcamy do spróbowania tych azjatyckich przysmaków i odkrycia ich wyjątkowego smaku – komentuje Linh Ziółkowska.

Dzięki większej dostępności składników azjatyckich, z łatwością można dziś spróbować tych wyjątkowych deserów w różnych miejscach w Polsce. Lokale serwujące kuchnię azjatycką także chętnie rozszerzają swoje menu o autentyczne azjatyckie słodkości, umożliwiając gościom odkrywanie zupełnie nowych smaków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej