PoradyBabcia Irenka ma sekretny patent na pierogi. Nigdy nie rozklejają się w czasie gotowania

Babcia Irenka ma sekretny patent na pierogi. Nigdy nie rozklejają się w czasie gotowania

Pierogi
Pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.10.2023 14:15

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są pyszne, sycące i można je przygotować na wiele sposobów. Jednak mimo swojej prostoty, pierogi mogą się nie udać. Najczęstszym problemem jest to, że rozklejają się podczas gotowania.

Moja babcia Irenka zawsze była mistrzynią w lepieniu pierogów. Jej sekretny patent sprawiał, że nigdy nie rozklejały się one podczas gotowania. Dziś podzielimy się z wami jej sprawdzonymi trikami, które sprawią, że wasze pierogi będą idealne. Gotowi na kulinarne czary?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego pierogi pękają?

Przyczyn rozklejania się pierogów jest kilka. Jedną z nich jest zbyt cienkie ciasto. W takim przypadku nie jest ono w stanie utrzymać farszu i pęka. Druga przyczyna to zbyt duża ilość powietrza w pierogach. Podczas gotowania powietrze to rozszerza się i powoduje rozerwanie ciasta. Trzecia przyczyna to zbyt duża ilość farszu. W takim przypadku ciasto nie jest w stanie utrzymać go w środku i pęka.

Co zrobić, aby pierogi nie pękały?

Aby pierogi nie pękały, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, ciasto powinno być odpowiednio grube. Nie powinno być zbyt cienkie, ale też nie powinno być zbyt grube. Po drugie, należy pozbyć się z pierogów nadmiaru powietrza. Można to zrobić, delikatnie uklepując je ręką. Po trzecie, nie należy nakładać do pierogów zbyt dużej ilości farszu.

Sekret babci Irenki na idealne pierogi

Oprócz powyższych zasad, babcia Irenka ma jeszcze jeden sekret idealnych pierogów. Otóż, po zagnieceniu ciasto należy włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i zwiążą się jego glutenowe włókna. Dzięki temu będzie ono bardziej elastyczne i nie będzie pękać podczas gotowania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także