Babcia Irenka ma sekretny patent na pierogi. Nigdy nie rozklejają się w czasie gotowania

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są pyszne, sycące i można je przygotować na wiele sposobów. Jednak mimo swojej prostoty, pierogi mogą się nie udać. Najczęstszym problemem jest to, że rozklejają się podczas gotowania.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Moja babcia Irenka zawsze była mistrzynią w lepieniu pierogów. Jej sekretny patent sprawiał, że nigdy nie rozklejały się one podczas gotowania. Dziś podzielimy się z wami jej sprawdzonymi trikami, które sprawią, że wasze pierogi będą idealne. Gotowi na kulinarne czary?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Dlaczego pierogi pękają?

Przyczyn rozklejania się pierogów jest kilka. Jedną z nich jest zbyt cienkie ciasto. W takim przypadku nie jest ono w stanie utrzymać farszu i pęka. Druga przyczyna to zbyt duża ilość powietrza w pierogach. Podczas gotowania powietrze to rozszerza się i powoduje rozerwanie ciasta. Trzecia przyczyna to zbyt duża ilość farszu. W takim przypadku ciasto nie jest w stanie utrzymać go w środku i pęka.

Co zrobić, aby pierogi nie pękały?

Aby pierogi nie pękały, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, ciasto powinno być odpowiednio grube. Nie powinno być zbyt cienkie, ale też nie powinno być zbyt grube. Po drugie, należy pozbyć się z pierogów nadmiaru powietrza. Można to zrobić, delikatnie uklepując je ręką. Po trzecie, nie należy nakładać do pierogów zbyt dużej ilości farszu.

Sekret babci Irenki na idealne pierogi

Oprócz powyższych zasad, babcia Irenka ma jeszcze jeden sekret idealnych pierogów. Otóż, po zagnieceniu ciasto należy włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i zwiążą się jego glutenowe włókna. Dzięki temu będzie ono bardziej elastyczne i nie będzie pękać podczas gotowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo