Babcia Irenka ma sekretny patent na pierogi. Nigdy nie rozklejają się w czasie gotowania

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są pyszne, sycące i można je przygotować na wiele sposobów. Jednak mimo swojej prostoty, pierogi mogą się nie udać. Najczęstszym problemem jest to, że rozklejają się podczas gotowania.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Moja babcia Irenka zawsze była mistrzynią w lepieniu pierogów. Jej sekretny patent sprawiał, że nigdy nie rozklejały się one podczas gotowania. Dziś podzielimy się z wami jej sprawdzonymi trikami, które sprawią, że wasze pierogi będą idealne. Gotowi na kulinarne czary?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Dlaczego pierogi pękają?

Przyczyn rozklejania się pierogów jest kilka. Jedną z nich jest zbyt cienkie ciasto. W takim przypadku nie jest ono w stanie utrzymać farszu i pęka. Druga przyczyna to zbyt duża ilość powietrza w pierogach. Podczas gotowania powietrze to rozszerza się i powoduje rozerwanie ciasta. Trzecia przyczyna to zbyt duża ilość farszu. W takim przypadku ciasto nie jest w stanie utrzymać go w środku i pęka.

Co zrobić, aby pierogi nie pękały?

Aby pierogi nie pękały, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, ciasto powinno być odpowiednio grube. Nie powinno być zbyt cienkie, ale też nie powinno być zbyt grube. Po drugie, należy pozbyć się z pierogów nadmiaru powietrza. Można to zrobić, delikatnie uklepując je ręką. Po trzecie, nie należy nakładać do pierogów zbyt dużej ilości farszu.

Sekret babci Irenki na idealne pierogi

Oprócz powyższych zasad, babcia Irenka ma jeszcze jeden sekret idealnych pierogów. Otóż, po zagnieceniu ciasto należy włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i zwiążą się jego glutenowe włókna. Dzięki temu będzie ono bardziej elastyczne i nie będzie pękać podczas gotowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości