Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Dziś na samą myśl o nich wiele osób ma ciarki

Myślicie, że ozorki i wątróbka są dziwne? Jeśli przejrzyjcie tę listę, od razu zmienicie zdanie. Przed wami kuchnia polska, jakiej nie znacie i jej najbardziej osobliwe przekąski.

Kuchnia polskaKuchnia polska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roberts Resnais
Paulina Hermann

Tak naprawdę nie znamy naszej rodzimej kuchni, a szczególnie jej historycznej wersji. Będziecie zszokowani, gdy zobaczycie, czym zajadali się nasi przodkowie. Niektóre dania wydają się być wręcz niejadalne. Chcesz się przekonać o tym, jak bardzo szaleni byli ludzie przed wiekami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Kuchnia polska i jej osobliwe dania

Kożuch z mleka

To była największa zmora z przedszkola. Kożuch tworzy się, gdy zagotujemy mleko. Sprawiał on, że płatki i kakao były wręcz niejadalne. Dla mnie był totalnie obrzydliwy, ale są osoby, które dałyby się za to pokroić. Amatorzy zazwyczaj smarowali nim pieczywo i posypywali cukrem. Niektórzy poszli jeszcze dalej. Aleksander Baron przekonywał, że kożuch z mleka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dorsza lub polędwicy.

Tatarak w cukrze

W czasach baroku taki deser był ogromnym hitem. Chociaż składników nie było wiele, to przygotowanie zajmowało dość dużo czasu. Z książki "Compedium medicum auctum" wynika, że tatarak trzeba było gotować kilkukrotnie, po czym smażyć na wolnym ogniu do suchości. Jak to smakowało? Ponoć łączyło gorycz i słodycz.

Suszony twaróg

Kuchnia polska pełna jest dziwnych dań i przekąsek. Do takich niewątpliwie należy suszony twaróg. Przenieśmy się więc do szlacheckich dworków, gdyż tam był on wytwarzany.O tej przekąsce przeczytamy w epopei narodowej, czyli "Panu Tadeuszu":

"...Wielka, stara sernica, budowana w kratkiZ belek na krzyż wiązanych, podobna do klatki.W niej świeciły się białych serów mnogie kopy;Wkoło zaś wahały się suszące się snopySzałwiji, benedykty, kardy, macierzanki''.

Kiszone rydze

Polacy uwielbiają kiszenie warzyw i owoców. Swoją miłość do tego typu obróbki przelali również na grzyby. Tym sposobem narodziły się kiszone rydze, o których rozpisywały się XIX-wieczne autorki książek kulinarnych.


Kuchnia polska - kiszone rydze
Kuchnia polska - kiszone rydze © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Minogi

Miały ponoć delikatne mięso i jedli je nawet władcy (oni mieli akurat dziwne upodobania kulinarne, więc mało kogo to dziwi). Podawało się je na przykład z pieprzem, sokiem wiśniowym, piernikami lub z cynamonem i cukrem. Co ważne: minogi były uważane za przekąski wywołujące rozstrój żołądka.

Ogon z bobra

Kuchnia polska za każdym razem zaskakuje i wytworzyła coś takiego, jak gotowany ogon bobra. 300 lat temu był on nawet potrawą postną. Jak przygotowywano danie? Gotowano je w roztworze z octu i soli, z dodatkiem czosnku, masła lub oliwy.

Ogon bobra
Ogon bobra © Adobe Stock | Gregor Doerr

Żętyca

Pod tą osobliwą nazwą kryje się serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką. Ma bardzo ostry zapach, a najlepiej smakuje pita wśród górskich krajobrazów. Nie wolno spożywać jej za dużo, żeby nie dostać zatrucia pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa