Babcie w PRL-u robiły je co chwilę. Dziś zapomnieliśmy o nich, a to proste i bardzo tanie danie
Polacy kochają kluski – od kopytek po leniwe. Niestety te, choć kiedyś królowały na stołówkach PRL-u, zniknęły z naszych talerzy. A szkoda, bo to danie ma wszystko, by znów stać się kulinarnym przebojem.
Choć dziś mało kto o nich pamięta, żelazne kluski to klasyk kuchni domowej z regionu Łódzkiego i Wielkopolski. Znane też jako "czarne" lub "stalowe", zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu szarawemu kolorowi, który powstaje w wyniku utleniania skrobi z surowych ziemniaków. To danie proste, sycące i pełne nostalgicznego smaku, a przy tym świetnie wpisujące się w nowoczesny trend kuchni zero waste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Żelazne kluski
Sekret tych polskich klusek tkwi w ich przygotowaniu. Do tego używa się mączystych odmian ziemniaków, takich jak bryza czy jutrzenka. Wybiera się je, ponieważ zawierają więcej skrobi i mniej wody, dzięki czemu masa jest gęstsza, łatwiejsza do formowania, a kluski po ugotowaniu są zwarte i nie rozpadają się. Surowe bulwy ściera się na drobnej tarce, dokładnie odciska z wody, a zebraną skrobię dodaje z powrotem do masy. Dzięki temu kluski mają zwartą, lekko sprężystą konsystencję.
Do masy dodaje się mąkę pszenną lub ziemniaczaną, jajko i sól. Kluski formuje się łyżką i gotuje w osolonym wrzątku przez 5–7 minut od wypłynięcia. Najczęściej serwowane są z podsmażoną cebulką i boczkiem, ale doskonale sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych, a nawet w nowoczesnej wersji – z wędzonym łososiem. Żelazne kluski to smak tradycji, który świetnie odnajduje się we współczesnej kuchni.
Przepis na żelazne kluski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 130 g mąki pszennej typ 550,
- 15 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na drobnej tarce o drobnych oczkach.
- Następnie dokładnie odciśnij z nich nadmiar soku – możesz użyć do tego gazy lub czystej ściereczki.
- Przełóż ziemniaki do dużej miski, dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól.
- Dokładnie wymieszaj wszystko ręką lub łyżką, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, następnie nabieraj porcje masy łyżką i ostrożnie wkładaj je bezpośrednio do wrzątku (nie musisz ich wcześniej formować).
- Gotuj kluski przez około 4–5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię, po czym delikatnie wyjmuj je łyżką cedzakową.
- Podawaj od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład ze skwarkami, podsmażoną cebulką, śmietaną albo jako dodatek do gulaszu.