Są znacznie lżejsze niż klasyczne muffiny i będą smakować wyśmienicie w towarzystwie popołudniowej kawy. Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Babeczki
- 3 szt. jajka
- 115 g cukier
- 115 g mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżki kakao
- 12 szt. foremki na babeczki
Krem mascarpone
- 4 szt. żółtko
- 6 łyżek cukier puder
- 250 g serek mascaropone
- 230 ml woda
Wykończenie
- 10 g kakao
Poncz do nasączenia
- 75 g kawa
- 75 ml likier kawowy
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą miksera, ubij białko z 3 jajek na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut, a następnie dodaj żółtko z 3 jajek (cały czas nie przerywaj ubijania), olejek waniliowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Na niskich obrotach miksera zmieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę.
2. Rozłóż połowę uzyskanej masy do foremek na babeczki i posyp przez sitko każdą babeczkę kakao. Następnie nałóż resztę do foremek resztę masy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut.
3. Wlej do garnka 230 ml wodi i zagotuj ją. Na garnku połóż miskę i włóż do niej żółtko z 4 jajek. Dodaj do nich cukier puder i ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie puszysta. Po 5 minutach odstaw miskę na stół i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
4. Wymieszaj w misce kawę z likierem kawowym. Kiedy mieszanina będzie jednolita, nasącz nią upieczone babeczki.
5. Za pomocą miksera, ubijaj serek mascarpone przez 10 sekund. Następnie dodaj do niego mieszankę ubitych żółtek z cukrem pudrem. Na małych obrotach miksera dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
6. Uzyskany krem rozłóż na babeczkach. Następnie włóż je do lodówki na 2-4 godziny.
7. Po 2-4 godzinach wyjmij babeczki z lodówki. Posyp ich wierzch kakao.
8. Smacznego!