Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się do pracy.
Składniki:
- 400 g wołowina mielona
- 5 zabków czosnek
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- olej
- 1 szt. bagietka
- plastry ser żółty
- 100 g masło roztopione
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż zmieloną wołowiną, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, cebulę, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj. Z powstałej masy ulep steki.
2. Na patelni rozgrzej olej i włóż na nią steki z mięsa mielonego. Smaż z obydwóch stron tak długo, aż zmienią kolor na brązowy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw steki do ostygnięcia.
3. Przekrój bagietkę na mniejsze części. Wydrąż środek każdej z nich.
4. Każdy stek z mięsa mielonego zawiń w plaster żółtego sera. Następnie nałóż zawinięte steki do wydrążonych kawałków bagietek.
5. Nafaszerowane bagietki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia.
6. Do miseczki włóż roztopione masło, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka nasmaruj tą mieszanką wierzch kawałków bagietek.
7. Zawiń bagietkę w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 20 minut.
8. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i przełóż je na talerz.
9. Smacznego!