PrzepisDaniaBieda-przepis sprzed lat. Jan Kuroń wziął ziemniaki, mąkę oraz skwarki i zrobił coś pysznego

Bieda-przepis sprzed lat. Jan Kuroń wziął ziemniaki, mąkę oraz skwarki i zrobił coś pysznego

Jan Kuroń pokazał, jak przygotować tradycyjne prażoki
Jan Kuroń pokazał, jak przygotować tradycyjne prażoki
Źródło zdjęć: © Instagram: Jasiek Kuroń (screenshot)

09.11.2023 12:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aksamitne i mięciutkie prażoki doskonale znają nasi rodzice czy dziadkowie. Dawniej danie to królowało na wielu stołach, zwłaszcza we wschodniej Polsce. Tradycja przyrządzania prażoków nie zaginęła. Przepisem podzielił się Jan Kuroń.

Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować prażoków, wie, że to potrawa, która ma duszę. Łączy w sobie prostotę, smak i tradycję. Z prażokami wiąże się też kawał polskiej historii kulinarnej. Przepis na to danie pielęgnowany jest i przekazywany kolejnym pokoleniom. Swoją wariacją na temat prażoków podzielił się też Jan Kuroń w social mediach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne polskie prażoki. Tanie, proste i sycące danie

Prażoki to tradycyjna potrawa ziemniaczana, która pochodzi ze wschodniej części Polski. Kluski te przyrządza się z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem zaparzonej mąki i podaje ze skwarkami, cebulką, kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Fenomen prażoków tkwi w prostocie - to tanie, sycące i łatwe w przygotowaniu danie.

Nazwa prażoków pochodzi od słowa prażyć, co oznacza smażyć na suchej patelni. Prażoki były bowiem często podgrzewane na patelni po ugotowaniu, aby nabrały chrupkości i smaku. Co ciekawe, dawniej nazywano je również dziadami - to wiązało się z obrzędem Dziadów, który odbywał się w okresie jesienno-zimowym. Prażoki były jednym z dań, które podawano na stole dla zmarłych. Uważano bowiem, że ziemniaki mają moc ochronną przed złymi duchami.

Prażoki mają jeszcze kilka innych nazw. To - w zależności od regionu - porka (woj. świętokrzyskie), psiocha, a nawet kluchy połom bite. Ten ostatni to oficjalnie uznany regionalny wariant potrawy wykonywany przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). 7 czerwca 2011 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał kluchy połom bite przygotowywane przez gospodynie z Podlesic na "Listę produktów tradycyjnych".

Prażoki to tradycyjne polskie danie
Prażoki to tradycyjne polskie danie© Instagram: Jasiek Kuroń (screenshot)

Przepis na prażoki Jana Kuronia

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • do podania: skwarki/ cebula/ zsiadłe mleko.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź ziemniaki, zostawiając w środku ok. 2/3 wody.
  3. Ziemniaki wymieszaj z wodą po gotowaniu i mąką. Następnie przykryj i postaw na małym ogniu na 10 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij ziemniaki z ognia i dokładnie rozbij całość tłuczkiem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną masę wykładaj na talerz łyżką. Podawaj z okrasą i/lub kwaśnym mlekiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także