Brytyjczycy są załamani. Upadają rodzinne restauracje z ukochanym przysmakiem

Lokale gastronomiczne w Wielkiej Brytanii to ważny element życia towarzyskiego Brytyjczyków. Niestety, ale w ostatnim czasie wiele z nich zostało zamkniętych. Popularne bary z rybami i frytkami upadają lub podnoszą ceny. Brytyjczycy są załamani i często rezygnują z zakupu popularnego dania.

Obrazek
Paulina
To jedno z niewielu dań na wynos, po które ludzie przychodzą, by je odebrać, a nie otrzymać z dostawą. Kupowanie ryb i frytek jest w istocie aktywnością społeczną — powiedział Michael, jeden z właścicieli i baru w Wielkiej Brytanii.
Obrazek
Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik

Brytyjczycy załamani wzrostem cen

Nie trudno się domyślić, ale inwazja Rosji na Ukrainę sprawiła, że główny składnik, czyli olej słonecznikowy jest dostarczany w mniejszych ilościach. Wszystko to wpłynęło na wzrost cen tego produktu i potraw, które są na nim przygotowywane.

Dodatkowo wzrosły ceny ryb co sprawiło, że niektórzy klienci sami zamienili droższą rybę na kiełbasę w panierce. Dodatkowo ziemniaki również w tym roku nie należą do najtańszych. W letnie miesiące w Wielkiej Brytanii temperatura sięga 40 stopni, co nie ułatwia zbiorów ziemniaków. To wszystko przekłada się na koszty produkcji.

Czasami trafia się drogi rok dla ryb. Czasami mamy drogi rok dla ziemniaków. Czasami ceny paliwa mogą wzrosnąć lub pojawią się problemy z pracownikami. Nigdy nie ma wszystkiego naraz. A my, niestety, mamy wszystko naraz — ocenił jeden z właścicieli restauracji w Wielkiej Brytani.
Obrazek

Co dalej z barami w Wielkiej Brytanii?

Brytyjczycy szukają rozwiązania w całej tej sytuacji. Niektóre sklepy rozważają skrócenie godzin otwarcia barów, aby zmniejszyć zużycie gazu i energii elektrycznej. Ceny paliwa wciąż rosną, co utrudnia sytuację przedsiębiorców.

Prawdopodobnie około 30 sklepów miesięcznie, czyli obecnie jeden dziennie jest zamykany, co jest oczywiście dość niepokojące. Nie każdy biznes przetrwa ten kryzys — powiedział Crook, jeden z właścicieli restauracji o tempie zamykania sklepów.

To naprawdę trudna sytuacja w jakiej znaleźli się przedsiębiorcy. Rodzinne restauracje upadają, co nie jest łatwe dla klientów i restauratorów.

Jeśli masz ochotę na rybę. Przedstawiamy przepis na paluszki rybne w piwnej panierce: 

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie