Zrobisz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę. Bułeczki są miękkie jak puch

Bułeczki puccia są nieziemsko miękkie i puszyste, a do tego łatwe w przygotowaniu. Bez problemu zrobisz je w domu - mąka, woda i drożdże to główne składniki ciasta. Pieczywo pięknie wyrasta, a po wyciągnięciu z pieca staje się delikatne niczym puch. Przepisem na bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa".

ObrazekBułeczki puccia są nieziemsko puszyste. Bez problemu zrobisz je w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Puccia lub pucce to wypiek w kształcie półksiężyca, pochodzący z regionu Apulia w południowych Włoszech, gdzie jest popularnym daniem ulicznym. Bułeczki tradycyjnie są spożywane z różnego rodzaju wypełnieniem, na przykład z serem, wędlinami, sałatką lub warzywami. W miasteczku Gallipoli w wigilię dnia Niepokalanego Poczęcia (7 grudnia) przygotowuje się specjalną puccia caddhipulina nadziewaną tuńczykiem, pomidorami, czarnymi oliwkami, kaparami, masłem i anchois.

Nieziemsko miękkie bułeczki puccia

Puccia, w swojej typowej dla włoskiego miasta Leccese odmianie, narodziła się przypadkowo w latach 70. XX wieku, dzięki ręce utalentowanego cukiernika - Giovanniego Caccetta. Giovanni, zainspirowany tym, co jego ciotki robiły przez lata z nadmiarem ciasta na chleb, przygotował kulki, które po zgnieceniu i upieczeniu w piecu opalanym drewnem dały puszyste i chrupiące pieczywo. 

Bułeczki puccia mają 20- 30 cm średnicy i są formowane zarówno z semoliny, jak i mąki jęczmiennej czy pszennej. Są niezwykle miękkie i lekkie, a ich smak i konsystencja zależą od sposobu przygotowania ciasta. W niektórych przypadkach dodaje się do niego oliwę z oliwek i miód. Bułeczki można wypełnić dowolnie: od słodkich dodatków po słone. Przepisem na mięciutkie bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa". 

Bułeczki puccia - przepis Ewy z Szczęsnej "MasterChefa"

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży świeżych
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g oliwy
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże i łyżeczkę miodu.
  2. Zagnieć ciasto. Kiedy będzie gotowe, dodaj sól i odrobinę wody, by łatwiej wmieszać przyprawę w ciasto.
  3. Następnie dodaj oliwę. Zagniataj całość, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Uformuj kulę z ciasta i odłóż je do miski wysmarowanej oliwą, po czym przykryj całość np. folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na blat, a następnie delikatnie rozciągnij je dłońmi.
  6. Podziel ciasto na osiem równych części i każdy z fragmentów uformuj w kulkę.
  7. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, następnie przykryj je i odstaw na jedną godzinę do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie lekko ugnieć bułeczki palcami. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C.
  9. Bułeczki puccia piecz ok. 15-20 minut.

Wypróbuj również nasz przepis na pizzę na podpłomyku:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości