Zrobisz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę. Bułeczki są miękkie jak puch
Bułeczki puccia są nieziemsko miękkie i puszyste, a do tego łatwe w przygotowaniu. Bez problemu zrobisz je w domu - mąka, woda i drożdże to główne składniki ciasta. Pieczywo pięknie wyrasta, a po wyciągnięciu z pieca staje się delikatne niczym puch. Przepisem na bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa".
10.06.2023 | aktual.: 20.09.2023 15:13
Puccia lub pucce to wypiek w kształcie półksiężyca, pochodzący z regionu Apulia w południowych Włoszech, gdzie jest popularnym daniem ulicznym. Bułeczki tradycyjnie są spożywane z różnego rodzaju wypełnieniem, na przykład z serem, wędlinami, sałatką lub warzywami. W miasteczku Gallipoli w wigilię dnia Niepokalanego Poczęcia (7 grudnia) przygotowuje się specjalną puccia caddhipulina nadziewaną tuńczykiem, pomidorami, czarnymi oliwkami, kaparami, masłem i anchois.
Nieziemsko miękkie bułeczki puccia
Puccia, w swojej typowej dla włoskiego miasta Leccese odmianie, narodziła się przypadkowo w latach 70. XX wieku, dzięki ręce utalentowanego cukiernika - Giovanniego Caccetta. Giovanni, zainspirowany tym, co jego ciotki robiły przez lata z nadmiarem ciasta na chleb, przygotował kulki, które po zgnieceniu i upieczeniu w piecu opalanym drewnem dały puszyste i chrupiące pieczywo.
Bułeczki puccia mają 20- 30 cm średnicy i są formowane zarówno z semoliny, jak i mąki jęczmiennej czy pszennej. Są niezwykle miękkie i lekkie, a ich smak i konsystencja zależą od sposobu przygotowania ciasta. W niektórych przypadkach dodaje się do niego oliwę z oliwek i miód. Bułeczki można wypełnić dowolnie: od słodkich dodatków po słone. Przepisem na mięciutkie bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa".
Bułeczki puccia - przepis Ewy z Szczęsnej "MasterChefa"
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 12 g drożdży świeżych
- 300 g wody
- 10 g soli
- 50 g oliwy
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże i łyżeczkę miodu.
- Zagnieć ciasto. Kiedy będzie gotowe, dodaj sól i odrobinę wody, by łatwiej wmieszać przyprawę w ciasto.
- Następnie dodaj oliwę. Zagniataj całość, aż ciasto będzie gładkie.
- Uformuj kulę z ciasta i odłóż je do miski wysmarowanej oliwą, po czym przykryj całość np. folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przełóż ciasto na blat, a następnie delikatnie rozciągnij je dłońmi.
- Podziel ciasto na osiem równych części i każdy z fragmentów uformuj w kulkę.
- Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, następnie przykryj je i odstaw na jedną godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie lekko ugnieć bułeczki palcami. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C.
- Bułeczki puccia piecz ok. 15-20 minut.
Wypróbuj również nasz przepis na pizzę na podpłomyku: