PrzepisZrobisz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę. Bułeczki są miękkie jak puch

Zrobisz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę. Bułeczki są miękkie jak puch

Bułeczki puccia są nieziemsko miękkie i puszyste, a do tego łatwe w przygotowaniu. Bez problemu zrobisz je w domu - mąka, woda i drożdże to główne składniki ciasta. Pieczywo pięknie wyrasta, a po wyciągnięciu z pieca staje się delikatne niczym puch. Przepisem na bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa".

Bułeczki puccia są nieziemsko puszyste. Bez problemu zrobisz je w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Bułeczki puccia są nieziemsko puszyste. Bez problemu zrobisz je w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

10.06.2023 | aktual.: 20.09.2023 15:13

Puccia lub pucce to wypiek w kształcie półksiężyca, pochodzący z regionu Apulia w południowych Włoszech, gdzie jest popularnym daniem ulicznym. Bułeczki tradycyjnie są spożywane z różnego rodzaju wypełnieniem, na przykład z serem, wędlinami, sałatką lub warzywami. W miasteczku Gallipoli w wigilię dnia Niepokalanego Poczęcia (7 grudnia) przygotowuje się specjalną puccia caddhipulina nadziewaną tuńczykiem, pomidorami, czarnymi oliwkami, kaparami, masłem i anchois.

Nieziemsko miękkie bułeczki puccia

Puccia, w swojej typowej dla włoskiego miasta Leccese odmianie, narodziła się przypadkowo w latach 70. XX wieku, dzięki ręce utalentowanego cukiernika - Giovanniego Caccetta. Giovanni, zainspirowany tym, co jego ciotki robiły przez lata z nadmiarem ciasta na chleb, przygotował kulki, które po zgnieceniu i upieczeniu w piecu opalanym drewnem dały puszyste i chrupiące pieczywo. 

Bułeczki puccia mają 20- 30 cm średnicy i są formowane zarówno z semoliny, jak i mąki jęczmiennej czy pszennej. Są niezwykle miękkie i lekkie, a ich smak i konsystencja zależą od sposobu przygotowania ciasta. W niektórych przypadkach dodaje się do niego oliwę z oliwek i miód. Bułeczki można wypełnić dowolnie: od słodkich dodatków po słone. Przepisem na mięciutkie bułeczki puccia podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji "MasterChefa". 

Bułeczki puccia - przepis Ewy z Szczęsnej "MasterChefa"

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży świeżych
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g oliwy
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże i łyżeczkę miodu.
  2. Zagnieć ciasto. Kiedy będzie gotowe, dodaj sól i odrobinę wody, by łatwiej wmieszać przyprawę w ciasto.
  3. Następnie dodaj oliwę. Zagniataj całość, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Uformuj kulę z ciasta i odłóż je do miski wysmarowanej oliwą, po czym przykryj całość np. folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na blat, a następnie delikatnie rozciągnij je dłońmi.
  6. Podziel ciasto na osiem równych części i każdy z fragmentów uformuj w kulkę.
  7. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, następnie przykryj je i odstaw na jedną godzinę do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie lekko ugnieć bułeczki palcami. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C.
  9. Bułeczki puccia piecz ok. 15-20 minut.

Wypróbuj również nasz przepis na pizzę na podpłomyku:

Wybrane dla Ciebie