Delikatne ciasto i bajeczne nadzienie. Konkurencja dla zwykłej szarlotki

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu.  Taki deser może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Sprawdzi się także podczas rodzinnych imprez. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.

ObrazekPyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik. Poleca go autorka bloga Kulinarna chwila. Pani Beata przygotowuje jabłecznik na biszkopcie. Pomiędzy dwoma puszystymi plackami znajduje się przepyszne nadzienie z jabłek i kremu budyniowego. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i prażonego słonecznika. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Jabłecznik na biszkopcie z polewą i prażonym słonecznikiem - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek mąki pszennej.

Składniki na masę:

  • 4 jabłka,
  • 3 szk. soku jabłkowego,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 g masła.

Składniki na poncz:

  • 1/3 szk. wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 olejek rumowy,
  • szczypta cukru.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady białej,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 50 g pestek słonecznika.

Jabłecznik - sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jabłecznik? Najpierw oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Kiedy piana jest już sztywna, dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
  3. Masę wykładam do natłuszczonej formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. c. i piekę przez ok. 30 minut.
  4. Po upieczeniu biszkopt studzę i przekrawam na dwa równe blaty szerokim nożem lub nitką. Jedną połowę układam ponownie w formie.
  5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję. W jednej szklance soku rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego i mieszam. Następnie wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Doprowadzam do wrzenia.
  6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję przez 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
  7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie. Przykrywam drugą połową biszkoptu.
  8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
  9. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce przez 2 godziny. Jabłecznik gotowy!

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej