Delikatne ciasto i bajeczne nadzienie. Konkurencja dla zwykłej szarlotki

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu.  Taki deser może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Sprawdzi się także podczas rodzinnych imprez. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.

ObrazekPyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik. Poleca go autorka bloga Kulinarna chwila. Pani Beata przygotowuje jabłecznik na biszkopcie. Pomiędzy dwoma puszystymi plackami znajduje się przepyszne nadzienie z jabłek i kremu budyniowego. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i prażonego słonecznika. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Jabłecznik na biszkopcie z polewą i prażonym słonecznikiem - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek mąki pszennej.

Składniki na masę:

  • 4 jabłka,
  • 3 szk. soku jabłkowego,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 g masła.

Składniki na poncz:

  • 1/3 szk. wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 olejek rumowy,
  • szczypta cukru.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady białej,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 50 g pestek słonecznika.

Jabłecznik - sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jabłecznik? Najpierw oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Kiedy piana jest już sztywna, dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
  3. Masę wykładam do natłuszczonej formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. c. i piekę przez ok. 30 minut.
  4. Po upieczeniu biszkopt studzę i przekrawam na dwa równe blaty szerokim nożem lub nitką. Jedną połowę układam ponownie w formie.
  5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję. W jednej szklance soku rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego i mieszam. Następnie wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Doprowadzam do wrzenia.
  6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję przez 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
  7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie. Przykrywam drugą połową biszkoptu.
  8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
  9. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce przez 2 godziny. Jabłecznik gotowy!

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥