PrzepisDelikatne ciasto i bajeczne nadzienie. Konkurencja dla zwykłej szarlotki

Delikatne ciasto i bajeczne nadzienie. Konkurencja dla zwykłej szarlotki

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu.  Taki deser może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Sprawdzi się także podczas rodzinnych imprez. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.

Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

07.05.2023 18:03

Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik. Poleca go autorka bloga Kulinarna chwila. Pani Beata przygotowuje jabłecznik na biszkopcie. Pomiędzy dwoma puszystymi plackami znajduje się przepyszne nadzienie z jabłek i kremu budyniowego. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i prażonego słonecznika. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Jabłecznik na biszkopcie z polewą i prażonym słonecznikiem - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek mąki pszennej.

Składniki na masę:

  • 4 jabłka,
  • 3 szk. soku jabłkowego,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 g masła.

Składniki na poncz:

  • 1/3 szk. wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 olejek rumowy,
  • szczypta cukru.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady białej,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 50 g pestek słonecznika.

Jabłecznik - sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić jabłecznik? Najpierw oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Kiedy piana jest już sztywna, dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
  3. Masę wykładam do natłuszczonej formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. c. i piekę przez ok. 30 minut.
  4. Po upieczeniu biszkopt studzę i przekrawam na dwa równe blaty szerokim nożem lub nitką. Jedną połowę układam ponownie w formie.
  5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję. W jednej szklance soku rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego i mieszam. Następnie wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Doprowadzam do wrzenia.
  6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję przez 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
  7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie. Przykrywam drugą połową biszkoptu.
  8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
  9. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce przez 2 godziny. Jabłecznik gotowy!

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

ciastodeserjabłka
Wybrane dla Ciebie