Delikatne ciasto i bajeczne nadzienie. Konkurencja dla zwykłej szarlotki
07.05.2023 18:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu. Taki deser może być świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Sprawdzi się także podczas rodzinnych imprez. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.
Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik. Poleca go autorka bloga Kulinarna chwila. Pani Beata przygotowuje jabłecznik na biszkopcie. Pomiędzy dwoma puszystymi plackami znajduje się przepyszne nadzienie z jabłek i kremu budyniowego. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i prażonego słonecznika. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Zobacz także
Jabłecznik na biszkopcie z polewą i prażonym słonecznikiem - przepis
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mąki pszennej.
Składniki na masę:
- 4 jabłka,
- 3 szk. soku jabłkowego,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200 g masła.
Składniki na poncz:
- 1/3 szk. wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 olejek rumowy,
- szczypta cukru.
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady białej,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- 50 g pestek słonecznika.
Jabłecznik - sposób przygotowania:
- Jak zrobić jabłecznik? Najpierw oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Kiedy piana jest już sztywna, dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam silikonową łopatką.
- Masę wykładam do natłuszczonej formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. c. i piekę przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu biszkopt studzę i przekrawam na dwa równe blaty szerokim nożem lub nitką. Jedną połowę układam ponownie w formie.
- Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję. W jednej szklance soku rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego i mieszam. Następnie wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Doprowadzam do wrzenia.
- Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję przez 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam.
- Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie. Przykrywam drugą połową biszkoptu.
- Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu.
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce przez 2 godziny. Jabłecznik gotowy!
Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią: