WAŻNE
TERAZ

Nowe otwarcie rządu Donalda Tuska. Oto kluczowy dokument

Cała miska zniknie w mniej niż kwadrans. Chrupiąca przekąska z fasolki

Frytki z fasolki szparagowej mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek lub chipsów. Są bardzo łatwe do przygotowania, a w szczycie sezonu nie wydasz na nie fortuny. Turcy uwielbiają maczać je w sosie jogurtowym z czosnkiem i miętą.

Frytki z fasolki szparagowejFrytki z fasolki szparagowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W ten sposób możesz przygotować zarówno zielone, jak i żółte czy fioletowe strąki. Wystarczy je tylko lekko zblanszować i już po chwili można zanurzać w lekkiej panierce. Usmażone na złoto przyjemnie chrupią. W sezonie na fasolkę nie ma lepszej przekąski do domowych seansów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Nowe oblicze fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to klasyk, na który czekamy cały rok. Zazwyczaj podajemy ją z bułką tartą jako dodatek do obiadu, ale to nie jedyny pomysł na sezonowe strąki. Możesz podać je z oliwą i czosnkiem po francusku, albo zapiec pod beszamelem w amerykańskim stylu.

Jeśli masz ochotę na chrupiącą przekąskę, obtocz fasolkę w tempurze i usmaż w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, żeby do smażenia wybrać olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze.

Przepis na frytki z fasolki szparagowej

Na frytki polecam zieloną fasolkę, która jest nieco twardsza od żółtej, więc wyjdzie bardziej chrupiąca. Zacznij od umycia i odcięcia końcówek – wraz z nimi ściągniesz twarde włókna ciągnące się wzdłuż strąków.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta ostrej mielonej papryki,
  • 80–100 ml wody gazowanej,
  • olej do smażenia w wysokiej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody na 4–5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Ułóż na ręczniku papierowym, aby wyschła.
  2. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodaj także sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Strąki zanurzaj w panierce i smaż partiami w mocno rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia kilkukrotnie obracaj fasolkę, aby zarumieniła się równomiernie.
  4. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji