Cała miska zniknie w mniej niż kwadrans. Chrupiąca przekąska z fasolki
Frytki z fasolki szparagowej mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek lub chipsów. Są bardzo łatwe do przygotowania, a w szczycie sezonu nie wydasz na nie fortuny. Turcy uwielbiają maczać je w sosie jogurtowym z czosnkiem i miętą.
W ten sposób możesz przygotować zarówno zielone, jak i żółte czy fioletowe strąki. Wystarczy je tylko lekko zblanszować i już po chwili można zanurzać w lekkiej panierce. Usmażone na złoto przyjemnie chrupią. W sezonie na fasolkę nie ma lepszej przekąski do domowych seansów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Nowe oblicze fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa to klasyk, na który czekamy cały rok. Zazwyczaj podajemy ją z bułką tartą jako dodatek do obiadu, ale to nie jedyny pomysł na sezonowe strąki. Możesz podać je z oliwą i czosnkiem po francusku, albo zapiec pod beszamelem w amerykańskim stylu.
Jeśli masz ochotę na chrupiącą przekąskę, obtocz fasolkę w tempurze i usmaż w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, żeby do smażenia wybrać olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze.
Przepis na frytki z fasolki szparagowej
Na frytki polecam zieloną fasolkę, która jest nieco twardsza od żółtej, więc wyjdzie bardziej chrupiąca. Zacznij od umycia i odcięcia końcówek – wraz z nimi ściągniesz twarde włókna ciągnące się wzdłuż strąków.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta ostrej mielonej papryki,
- 80–100 ml wody gazowanej,
- olej do smażenia w wysokiej temperaturze.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody na 4–5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Ułóż na ręczniku papierowym, aby wyschła.
- W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodaj także sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Strąki zanurzaj w panierce i smaż partiami w mocno rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia kilkukrotnie obracaj fasolkę, aby zarumieniła się równomiernie.
- Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.