WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Cała miska zniknie w mniej niż kwadrans. Chrupiąca przekąska z fasolki

Frytki z fasolki szparagowej mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek lub chipsów. Są bardzo łatwe do przygotowania, a w szczycie sezonu nie wydasz na nie fortuny. Turcy uwielbiają maczać je w sosie jogurtowym z czosnkiem i miętą.

Frytki z fasolki szparagowejFrytki z fasolki szparagowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W ten sposób możesz przygotować zarówno zielone, jak i żółte czy fioletowe strąki. Wystarczy je tylko lekko zblanszować i już po chwili można zanurzać w lekkiej panierce. Usmażone na złoto przyjemnie chrupią. W sezonie na fasolkę nie ma lepszej przekąski do domowych seansów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Nowe oblicze fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to klasyk, na który czekamy cały rok. Zazwyczaj podajemy ją z bułką tartą jako dodatek do obiadu, ale to nie jedyny pomysł na sezonowe strąki. Możesz podać je z oliwą i czosnkiem po francusku, albo zapiec pod beszamelem w amerykańskim stylu.

Jeśli masz ochotę na chrupiącą przekąskę, obtocz fasolkę w tempurze i usmaż w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, żeby do smażenia wybrać olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze.

Przepis na frytki z fasolki szparagowej

Na frytki polecam zieloną fasolkę, która jest nieco twardsza od żółtej, więc wyjdzie bardziej chrupiąca. Zacznij od umycia i odcięcia końcówek – wraz z nimi ściągniesz twarde włókna ciągnące się wzdłuż strąków.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta ostrej mielonej papryki,
  • 80–100 ml wody gazowanej,
  • olej do smażenia w wysokiej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody na 4–5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Ułóż na ręczniku papierowym, aby wyschła.
  2. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodaj także sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Strąki zanurzaj w panierce i smaż partiami w mocno rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia kilkukrotnie obracaj fasolkę, aby zarumieniła się równomiernie.
  4. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀